Την αλληλεγγύη της ΕΕ σε ρητορικό μόνο επίπεδο εξασφάλισε η Ελλάδα αναφορικά με το ζήτημα του μνημονίου Τουρκίας – Λιβύης αφού δεν επιβλήθηκαν κυρώσεις στην Τουρκία. 

Ads

Οι αρχηγοί των κρατών μελών στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναφέρουν ότι το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης για τα θαλάσσια σύνορα παραβιάζει το Δίκαιο της θάλασσας και εκφράζουν την αλληλεγγύη τους προς την Ελλάδα και την Κύπρο. 

Διαβάστε επίσης: ΣΥΡΙΖΑ: Ο πρωθυπουργός απέφυγε να θέσει θέμα νέων κυρώσεων στην Τουρκία

Όπως επισημαίνεται ειδικότερα στο κείμενο συμπερασμάτων, «το μνημόνιο συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης σχετικά με την οριοθέτηση περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο Θάλασσα παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται με το δίκαιο της θάλασσας και δεν μπορεί να παράγει νομικές συνέπειες για τρίτα κράτη».

Ads

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπενθυμίζει ακόμη «τα προηγούμενα συμπεράσματά του της 22ας Μαρτίου και της 20ής Ιουνίου σχετικά με την Τουρκία» και «επαναβεβαιώνει τα συμπεράσματά του της 17ης και 18ης Οκτωβρίου σχετικά με τις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου».

Εκφράζει τέλος ρητά «την αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο σχετικά με αυτές τις ενέργειες της Τουρκίας».