Συνέντευξη εφ’όλης της ύλης έδωσε ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης, στον Σταύρο Θεοδωράκη και στην εκπομπή «Πρωταγωνιστές».

Ads

Μίλησε μεταξύ άλλων για τον Παύλο Πολάκη, για τον Αλέξη Τσίπρα, για τις εκλογές του 2009, αλλά και για τον Άρη Βελουχιώτη.

Αρχικά, ο Στέφανος Κασσελάκης υποστήριξε για τον εαυτό του πως «είμαι το πιο διαφανές πολιτικό πρόσωπο τα τελευταία 50 χρόνια στην Ελλάδα. Τα αποτελέσματά μου στη ναυτιλία είναι δημόσια, υπάρχουν στο χρηματιστήριο στην Αμερική. Δεν μπορεί να μου πει κανείς ότι πέτυχα στην Ελλάδα, κάνοντας λαμογιά ή απατεωνιά».

Σχετικά με την προεκλογική του καμπάνια, είπε πως κόστισε γύρω στα 50 χιλιάδες ευρώ.  «Πόσο να κοστίσει η καμπάνια ενός μήνα με τόσους εθελοντές», διερωτήθηκε και πρόσθεσε: «Στη Μακρόνησο πήγα δωρεάν, με πήγε ο ναύαρχος, ούτε τα πετρέλαια δεν πλήρωσα».

 

Για τις επικρίσεις που δέχεται, υποστήριξε χαρακτηριστικά πως «όσοι νομίζουν ότι έχουν βρει ένα Αμερικανάκι σε εμένα σύντομα θα διαπιστώσουν ότι είμαι ένας Κρητίκαρος», ενώ για τις εκλογές του 2023, τόνισε τα εξής:

Ads

«Tο 2009 ψήφισα Γιώργο Παπανδρέου. Ήταν το θέμα της διαύγειας, της μεταρρύθμισης, μίας προοδευτικής χώρας. Ήταν προφανώς μια πολύ διαφορετική εποχή, όταν εκείνος ήταν πρωθυπουργός, αλλά αυτή η μεταρρυθμιστική προοδευτική νοοτροπία ήταν κάτι το οποίο με εξέφραζε».

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στον…Μπάτμαν: «Πάντα μου άρεσε που κάποιος έβαζε το κοινό καλό πάνω από τη ζωή που θα μπορούσε να ζήσει. Ο Μπάτμαν είναι αριστερός. Είναι μία φυσιογνωμία που επιλέγει να βάλει τον  εαυτό του σε κίνδυνο και να προσφέρει κάτι προς το κοινό καλό και το κάνει με το δικό του τρόπο, χωρίς να έχει υπερδυνάμεις, έχει τα κατάλληλα εργαλεία».

«Μακάρι να είχαμε όλοι τη νηφαλιότητα να επιλέγουμε κατάλληλα εργαλεία. Το μεγαλύτερο εργαλείο που έχει η Ελλάδα είναι το ανθρώπινο δυναμικό της και εντός της Ελλάδας και στους απόδημους. Εάν μπορέσουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι κάπως να παράγουν πολιτική να είναι στην κοινωνία, να καθαρίσει η κοινωνία, θα δεις τι θα προκύψει μετά», συμπλήρωσε.

 

Μιλώντας για τον φράκτη στον Έβρο, ο Στέφανος Κασσελάκης επεσήμανε πως τον ενόχλησε η εργαλειοποίηση από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, έναν μήνα μετά την τραγωδία στα Τέμπη, αποκαλύπτοντας πως αυτή η επίσκεψη τον έπεισε να δεχτεί τη θέση στο ψηφοδέλτιο επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ.

«Πήγε 31 Μαρτίου, τα Τέμπη έγιναν 28 Φεβρουαρίου. Το γεγονός ότι πήγε απρόκλητα στα σύνορα στον φράχτη για να στείλει ένα μήνυμα τι; ότι η Ελλάδα αλλοτριώνεται; Ένα μήνυμα στο υποσυνείδητο του κόσμου ότι εμείς είμαστε η δεξιά. Δεν είναι αυτό αξιοπρεπής στάση προς τις οικογένειες που έχασαν τους συγγενείς τους στα Τέμπη. Με ενόχλησε πάρα πολύ αυτό και ήταν αυτή η επίσκεψη του πρωθυπουργού στον φράχτη που έγινε στις 31 Μαρτίου που με έπεισε να αποδεχτώ τη θέση στο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ. Σκέφτηκα ότι δεν είναι κοροϊδία οι ζωές του κόσμου. Το μάρκετινγκ και ο αποπροσανατολισμός έχει και τα όρια του», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τον Παύλο Πολάκη, ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε τα εξής:

«Αυτό που με συνδέει με τον Παύλο (Πολάκη) είναι ένα αίσθημα δικαιοσύνης. Μπορεί να έχουμε διαφορετικό τρόπο έκφρασης αλλά και οι δυο πραγματικά εκνευριζόμαστε, το αισθανόμαστε μέσα μας όταν κάποιος κλέβει από τον πλούτο των παιδιών μας. Εγώ έχω άλλο στυλ, όλος ο κόσμος το ξέρει αυτό, αλλά ο Παύλος είναι δυναμικός, προσπαθεί για έναν κόσμο που δεν έχει φωνή για ένα σύστημα που είναι στημένο απέναντι στον πολίτη. Μακάρι να ήταν όλοι οι βουλευτές τόσο γειωμένοι στην κοινωνία και να πάλευαν απέναντι σε ένα πελατειακό, συγκεντρωτικό σύστημα».

 

Απαντώντας στα εσωκομματική πυρά που δέχθηκε, με κάποια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να τον χαρακτηρίζουν Πέπε Γκρίλο ή Ντόναλντ Τραμπ της Ελλάδας, δήλωσε: «Είμαι ο Στέφανος της Ελλάδας. Μία από τις συμβουλές που μου έδωσε ο πρόεδρος, ο Αλέξης Τσίπρας, είναι ότι από κάθε έναν πρέπει να παίρνεις κάτι θετικό και νομίζω είναι πολύ σοφό αυτό».

 

Αναφέρθηκε επίσης στο κείμενο που είχε γράψει το 2015 για τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε σύγκριση με τον Άδωνι Γεωργιάδη και τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

«Προφανώς ο κ. Μητσοτάκης άλλα έλεγε τότε και άλλα έκανε έκτοτε. Η κυβέρνησή του έχει υπάρξει πολιτικά επικίνδυνη για τη χώρα», ενώ «επικίνδυνο» χαρακτήρισε και τον Γιάνη Βαρουφάκη όταν ήταν υπουργός Οικονομικών.

Σε ερώτηση αν τον εκφράζει κάποιος «ήρωας» της αριστεράς, ο Στέφανος Κασσελάκης απάντησε: «Με εκφράζει ο αγώνας του Βελουχιώτη, πρέπει να μας εμπνέουν αυτές οι φυσιογνωμίες, οι μεγάλες φυσιογνωμίες και πρέπει μετά από αυτή την έμπνευση κι αυτή την περισυλλογή να κοιτάμε νηφάλια τα προβλήματα του τόπου».

 

Σε ερώτηση αν οι σύντροφοι του έχουν πρόβλημα που ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ελλάδα έχει επιχειρηματική δραστηριότητα στις ΗΠΑ, ο Στέφανος Κασσελάκης απάντησε:

«Οι σύντροφοί μου έχουν πρόβλημα με τη διαπλοκή, την αδιαφάνεια κι εγώ έχω πρόβλημα με αυτά. Η υγιής επιχειρηματικότητα και η προκοπή είναι αριστεροί όροι. Δεν πρόκειται να τους δώσουμε στη δεξιά. Η αντίδραση είσαι επιχειρηματίας και πρέπει να είσαι δεξιός και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με το που ακούει κεφάλαιο αλλάζει δρόμο είναι προκατάληψη», είπε ακόμα. «Τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ απέδειξαν ξεκάθαρα ότι είναι προκατάληψη», είπε χαρακτηριστικά.

 

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα δημόσια πανεπιστήμια: «Η δική μου μόρφωση ήταν σε ένα από τα καλύτερα πανεπιστήμια της Αμερικής με πλήρεις υποτροφίες. Ο Ανδρέας Δρακόπουλος είχε ένα πρόγραμμα για υποτροφίες στο University of Pennsylvania από το οποίο αποφοίτησε κι ο ίδιος και πληρούσα τις προϋποθέσεις. Δεν υπήρχε προσωπική σχέση, έγινε μετά την υποτροφία και τον γνώρισα και γνώρισα έναν πολύ προσιτό άνθρωπο», είπε χαρακτηριστικά.

«Αυτό το οποίο λέω είναι οι δωρεές να πάνε στο δημόσιο πανεπιστήμιο και να έχει πρόσβαση ένας φοιτητής σε ένα πρόγραμμα υψηλότερου επιπέδου το οποίο να μπορεί να γίνεται και με συνεργασίες με ξένα πανεπιστήμια», είπε χαρακτηριστικά ο Στέφανος Κασσελάκης και σημείωσε πως «φοβάμαι πάρα πολύ το σενάριο να έχουμε δύο επιπέδων παιδεία στην Ελλάδα». Τόνισε επίσης πως πρέπει να κρατικοποιηθεί η ΔΕΗ.

Για τη σχέση του με τον σύντροφό του Τάιλερ, ο κ. Κασσελάκης είπε: «Είμαστε ήδη οικογένεια με τον Τάιλερ. Οικογένεια γίνεσαι όταν έχεις έναν συνάνθρωπο, με τον οποίο ευθυγραμμίζεσαι ψυχολογικά, αξιακά και δημιουργείς το οικοσύστημά σου. Δύο άνθρωποι που επιλέγουν την αγάπη, είναι οικογένεια. Η αγάπη κάνει την οικογένεια. Εγώ και ο Τάιλερ θα θέλαμε να επεκτείνουμε την οικογένειά μας».