Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha. 

Ads

Ερωτηθείς για το σάλο που προκλήθηκε από τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για επταήμερη εργασία, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «ο κ. Μητσοτάκης είπε αυτό που πιστεύει, έχει μία βαθιά αντιλαϊκή ατζέντα, δεν είναι η πρώτη φορά που το λέει. Έχει πει ότι το οκτάωρο είναι ξεπερασμένο, ότι η κοινωνική αδικία είναι στην ανθρώπινη φύση, ότι η 13η σύνταξη είναι ανέφικτη και λαϊκισμός, ότι το δώρο Χριστουγέννων δεν πρέπει να δίνεται. Χθες το τερμάτισε. Είναι μία ακραία νεοφιλελεύθερη θέση που υποστηρίζει το ΚΕΦΙΜ, τις θέσεις του οποίου έχει χαιρετίσει ο κ. Μητσοτάκης, αλλά και ορισμένων ακραίων στο ΣΕΒ: ότι κάποιες επιχειρήσεις έντασης εργασίας να μπορούν με την συμφωνία των εργαζομένων να εργαζονται επτά ημέρες την εβδομάδα. Στη συνέχεια προσπάθησε να το διορθώσει φέρνοντας παράδειγμα τον Παπαστράτο και υποστηρίζοντας πως μιλούσε για επταήμερη λειτουργία των επιχειρήσεων. Όμως από το ’80 ίσχυε η επταήμερη λειτουργία επιχειρήσεων. Για ποια καινοτομία μιλούσε; Αλλά υπάρχει οχτάωρο και πενθήμερο. Και κάθε ώρα παραπάνω είναι ώρα υπερωρίας». 

«Άλλο η επταήμερη λειτουργία των επιχειρήσεων και άλλο η επταήμερη εργασία. Ο κ. Μητσοτάκης απλά υπέπεσε στο ολίσθημα να εκφράσει τις θέσεις του. Ήθελε να πει κάτι συγκεκριμένο, αυτό ακριβώς που του ξέφυγε. Για αυτό και οι επικοινωνιολόγοι του και οι σύμβουλοί του τον απέτρεψαν να έλθει να αντιπαρατεθεί και σε ένα debate. Γιατί θα του ξέφευγαν τέτοια μαργαριτάρια. Εγώ δεν τον μέμφομαι γι αυτό αλλά γιατί δεν βγαίνει να υπερασπιστεί τις απόψεις του. Και βγήκε μετά για να κατηγορήσει τον πολιτικό του αντίπαλο ότι λέει ψέματα. Δεν ξέρω γιατί να τον κατηγορήσω, για ακραίο νεοφιλελευθερισμό ή για πολιτική αήθεια». 

Απαντώντας σε ερώτηση για τις κατηγορίες των πολιτικών του αντιπάλων ότι έφερε το πακέτο των φιλολαϊκών μέτρων λίγο πριν τις εκλογές ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε ότι «κάθε φορά που φέρνουμε θετικά μέτρα, όπως οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, η μη μείωση των συντάξεων, τις παροχές από το πλεόνασμα, ο κ. Μητσοτάκης κάνει λόγο για “προεκλογικά δώρα”. Οι εκλογές είναι σε 5 μήνες και τα θετικά μέτρα είναι μόνιμα». Εξήγησε ότι τα μέτρα αυτά τα είχε προναγγείλει η κυβέρνηση ήδη από την ΔΕΘ, ότι τώρα το επιτρέπει η κατάσταση της οικονομίας και ότι τα μέτρα αυτά θα έχουν μόνιμο χαρακτήρα. Επιπλέον απευθυνόμενος προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τις σχετικές αναφορές του σημείωσε: «Πρέπει να μας ξεκαθαρίσει είναι “λαϊκισμός του αισχίστου είδους” και ανέφικτα τα μέτρα και δεν θα τα ψηφίσει; Διαφορετικά γιατί τα ψηφίζει; αυτό είναι αντίφαση».

Ads

«Όλες οι κινήσεις που έχουμε κάνει ήταν σχεδιασμένες. Ήταν δική μας πολιτική επιλογή να εμβαθύνουμε στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις εγκαίρως και μπροστά. Θέλαμε να έχουμε όταν βγούμε από τα μνημόνια τον κουμπαρά γεμάτο», είπε και συνέχισε: «Με βάση αυτά τα χρήματα μπορούμε να σχεδιάσουμε. Με βάση αυτά ήρθε και η νέα υπεραπόδοση και οι εκτιμήσεις για το 2019 και 2020» σημείωσε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «ο δημοσιονομικός χώρος για το 2019 είναι 1,2 δις ευρώ και προτιμήσαμε τα 400 εκ. να πάνε σε ελαφρύνσεις φόρων όπως η μείωση του ΦΠΑ και το μεγαλύτερο μέρος αυτού του πακέτου πηγαίνει εκεί που δε θα επέλεγε ποτέ ο Κ.Μητσοτάκης, στους συνταξιούχους που ήταν τα πρώτα θύματα της κρίσης». «Η πολιτική μας είναι να στηρίξουμε τους αδύναμους. Η απόψη των αντιπάλων μας είναι οι αδύναμοι στον Καιάδα. Καταθέτουμε ένα σχέδιο για την επόμενη τετραετία και θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε και σε άλλες ελαφρύνσεις με απόλυτη ασφάλεια, με βάση τις δεσμεύσεις μας και με το μαξιλαράκι των 5,5 δισ.».  

Ερωτηθείς για ενδεχόμενη «εκδικητική» αντίδραση των Ευρωπαίων, ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Αν θελήσουν να αντιδράσουν εκδικητικά κάποιοι από τους εταίρους μας, να τους ενημερώσουμε ότι τα μνημόνια έχουν τελειώσει και κανείς δεν μπορεί να μας πει πως θα πετύχουμε τους στόχους μας. Η Ελλάδα δεν είναι πια στα μνημόνια. Η Ελλάδα έχει μια κυρίαρχη κυβέρνηση, η οποία έχει, μεν, κάποιους στόχους, αλλά τα μέσα για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι είναι δικιά μας δουλειά. Δεν θα μας πει κανένας τεχνοκράτης Ευρωπαίος τι θα κάνουμε. Υπάρχουν βέβαια ακραίες απόψεις όπως του κ. Βέμπερ, αλλά μπορεί να κάνει κουμάντο στην Βαυαρία και τη Γερμανία, όχι στην Ελλάδα».

Ο κ. Τσίπρας ρωτήθηκε και για τελευταία σφοδρή αντιπαράθεσή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Βουλή. Αναφερόμενος στον ψευδή ισχυρισμό του προέδρου της ΝΔ περί συνεργασίας του πατέρα του πρωθυπουργού με τη Χούντα, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως «δεν έχει ξαναγίνει αυτό που έκανε ο κ.Μητσοτάκης στην Βουλή μιλώντας με αυτό τον τρόπο για τον πατέρα μου».  υπέπεσε στην απίστευτη αθλιότητα να μιλά για το νεκρό πατέρα και να αμαυρώνει την μνήμη της οικογένειας του πολιτικού του αντιπάλου. Ήρθε στη Βουλή και αναπαρήγαγε αθλιότητες ακροδεξιών φυλλάδων και δεν ανακάλεσε. Βγήκε και είπε ότι δεν θα ανακαλέσει γιατί δεν είπε κανένα ψέμα». Δεν εκτραχύνθηκε η αντιπαράθεση, ήταν επιλογή του κ.Μητσοτάκη, σημείωσε  και πρόσθεσε: «Την μνήμη του αείμνηστου Κων. Μητσοτάκη την έχω τιμήσει περισσότερο από κάτι άλλο. Ποτέ δεν ασχολήθηκα αν ήταν εφιάλτης, ή αποστάτης, όπως τον χαρακτήρισε η τότε αντιπολίτευση, αντιθέτως αναφέρθηκα στην πολύ θετική άποψή του για το Μακεδονικό. Η κριτική που ασκώ στον υιό του, Κυρ. Μητσοτάκη είναι ότι δεν εμφανίζει εισοδήματα δικά του. Και επιπλέον ο πατέρας του Κυρ. Μητσοτάκη ήταν δημόσιο πρόσωπο και ο καθένας έχει άποψη για αυτόν, θετική ή αρνητική. Όταν όμως κατηγορούν τον δικό μου πατέρα που δεν ήταν δημόσιο πρόσωπο η κριτική κατακάθεται γιατί ο απλός κόσμος δεν ξέρει την πραγματικότητα. Εκεί στηρίζονται τα fake news. Αυτό δεν έχει ξαναγίνει στην πολιτική ζωή του τόπου».

Σε ερώτημα για τις προβλέψεις σχετικά με τις ευρωεκλογές και τις εθνικές εκλογές, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε πως «στη μάχη δεν πας για να χάσεις, αλλά για να κερδίσεις και τις τελευταίες ημέρες έχει διαμορφωθεί μια δυναμική που δεν είχα δει ούτε το 2015». «Θα είναι ντέρμπυ οι ευρωεκλογές», εκτίμησε ο πρωθυπουργός υπογραμμίζοντας πως «από την μια έχουμε επιχειρήματα και από την άλλη το πείραμα της μεταδημοκρατίας». Για τις εθνικές εκλογές, ο κ. Τσίπρας εκτίμησε πως «δεν υπάρχει περίπτωση να τις κερδίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης». Όπως είπε το αποτέλεσμα της 26ης Μάη «θα δημιουργήσει μια παταγώδη κατάρρευση της απάτης που έχει προσπαθήσει να στήσει με τα μέσα ενημέρωσης ο κ. Μητσοτάκης περί κατάρρευσης του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτά είναι τα μηνύματα που παίρνω από την ελληνική περιφέρεια».

Σε σχετική ερώτηση που δέχτηκε για τις διακοπές του το 2018 προσκεκλημένος στο σκάφος της οικογένειας Παναγόπουλου, ενώ η κ. Κατερίνα Ναυπλιώτη-Παναγοπούλου ήταν συνεργάτης του, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε: «δεν έχω να κρύψω τίποτα, ούτε τα εισοδήματα μου, ούτε το που πήγα διακοπές. Γράφτηκαν αυτά το 2018 στα Νέα, του ομίλου Μαρινάκη, και δεν το διέψευσα. Δεν είχα λόγο να διαψεύσω τις οικογενειακές διακοπές στο σκάφος της συνεργάτιδάς μου. Κάποιες οικογενειακές και προσωπικές στιγμές μπορώ να τις κρατήσω για μένα. Δεν έχω βγάλει ούτε tweet, ούτε instagram για τα δικά μου τα παιδιά θέλω κάποιες στιγμές μαζί τους». Σχολιάζοντας τον «θόρυβο» που επιχείρησε να κάνει η ΝΔ, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε: «Τους έχει γυρίσει μπούμερανγκ. Δεν είναι ηθικό θέμα αυτό που εγείρουν… Υπάρχει λόγος που το επανέφεραν τώρα. Το κάνουν για να αλλάξουν την ατζέντα. Όσο η Ν.Δ. επιμένει στο θέμα αυτό τόσο ο ελληνικός λαός καταλαβαίνει γιατί το κάνει».

Ακόμη, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «η ΝΔ πέρα από το θέλει να στρέψει τη συζήτηση στα δευτερεύοντα, δέχεται συμβουλές όπως από τον κ. Θεοδωρικάκο, οι οποίες τον έχουν οδηγήσει σε μια πολιτική χωρίς αρχές και με τη λογική του “ο σκοπός αγιάζει τα μέσα”. Τον οδήγησαν σε μια ακραία θέση για το “μακεδονικό” αλλά αυτά είναι πρόσκαιρα. Τον οδήγησαν στο να αγκαλιάσει τα πρωτοκλασάτα στελέχη του ΛΑΟΣ και να κάνει αντιπρόεδρο του τον κ. Γεωργιάδη και κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο τον κ. Βορίδη αυτές οι επιλογές γίνονται με βάση το πρόσκαιρο πολιτικό όφελος». «Στην πολιτική όπως στην ζωή δεν είναι μόνο οι πρόσκαιρες εντυπώσεις αλλά κάθε μας απόφαση και πράξη αφήνει στίγμα και περπατησιά. Έχει σημασία που φιλοξενήθηκα, γιατί εγώ δεν φιλοξενήθηκα στο σκάφος του κ. Μαρινάκη, ούτε του Noor1, ούτε έχω κουμπάρο υπόδικο που κατηγορείτε για διακίνηση ναρκωτικών και με επτά ΜΜΕ να κάνουν μια πολιτική τοξική ενάντια στην κυβέρνηση». 

«Έχουμε ένα πείραμα μεταδημοκρατίας. Μεγάλη μερίδα των ΜΜΕ δημιουργούν ένα μύθο ότι η κυβέρνηση καταρρέει και ο Τσίπρας φεύγει και ο κ. Μητσοτάκης είναι σίγουρο ότι θα είναι πρωθυπουργός. Γίνεται ένα πείραμα και στις 26 του Μάη θα ξέρουμε. Θα δούμε αν το πείραμα της μεταδημοκρατίας πετύχει ή αν ο ελληνικός λαός θα αντιδράσει σε αυτό το πείραμα. Το ζήσαμε έντονα και το 2015 που όλα τα μέσα ήταν απέναντι αλλά ο ελληνικός λαός άκουσε αυτό που προσπαθήσαμε να εξηγήσουμε εγώ και ο ΣΥΡΙΖΑ».