«Μετά Βαϊων και κλάδων» ανακοινώθηκε πριν από λίγες μέρες από το γραφείο τύπου της ΝΔ η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη σε εκδήλωση «Ελλάδα 2021 – Ατζέντα για την Ελευθερία και την Ευημερία» του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών «Μάρκος Δραγούμης» (ΚΕΦΙΜ). Στην ομιλία του στην εν λόγω εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στην Παλιά Βουλή ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αφού συνεχάρη το Κέντρο για την «ποιότητα της δουλειάς και την τόλμη με την οποία εκφράζει τις ιδέες του», χαρακτηρίζοντάς το «ανάσα ορθού πολιτικού λόγου», προαναγγέλλοντας την εφαρμογή κάποιων από τις προτάσεις του, εφόσον ο ίδιος αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.

Ads

Αξίζει όμως να ρίξει κάποιος μια πιο ενδελεχή ματιά στις εν λόγω προτάσεις του ΚΕΦΙΜ, όπως παρουσιάζονται αυτές μέσα από την επίσημη ιστοσελίδα του.

Πιο συγκεκριμένα, σταχυολογούμε:

Εργασιακά

Ωράριο -«λάστιχο» αλλά και κυριακάτική εργασία φαίνεται προκρίνουν οι ιθύνοντες του Κέντρου. Πιο συγκεκριμένα, σε ό, τι έχει να κάνει με τον ιδιωτικό τομέα προτείνειται «καθορισμός γενικού μέσου εβδομαδιαίου ωραρίου εργασίας 40 ωρών για περίοδο τεσσάρων μηνών με ημερησία ανάπαυση τουλάχιστον 11 ωρών». Όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά: «Αυτονόητο είναι ότι το ημερήσιο ωράριο των εργαζομένων θα μπορεί να αυξομειώνεται όταν ειδικές περιστάσεις το επιβάλλουν».

Ads

Κάτι τέτοιο πρακτικά σημαίνει πως ένας εργαζόμενος θα είναι αναγκασμένος να δουλεύει χωρίς να έχει σταθερό ωράριο, καθώς αυτό θα καθορίζεται από τις βουλές του εργοδότη του. Δηλαδή, εφόσον το κρίνει αυτός απαραίτητο ο εργαζόμενος μπορεί για παράδειγμα να  κληθεί να δουλέψει 4 ώρες τη μια μέρα, την επόμενη 10, τη μεθεπόμενη 9, την άλλη 12 και την τελευταία 5. Κάπως έτσι θα έχει συμπληρωθεί ο αριθμός των 40 ωρών. Εξυπακούεται πως δεν υπάρχει ουσιαστικός περιορισμός αναφορικά με την ώρα που θα πιάνει κάποιος δουλειά, παρά μόνο η «ημερήσια ανάπαυση των 11 ωρών». Με άλλα λόγια κάποιος, μπορεί να σχολάσει στις 9 το βράδυ και να κληθεί να δουλέψει πάλι στις 9 το πρωί.

Κάπως έτσι, όπως πάλι επεξηγεί το ΚΕΦΙΜ στις προτάσεις του, «στην περίπτωση αυτή, στο μέτρο που δεν γίνεται υπέρβαση του μέσου εβδομαδιαίου ωραρίου των 40 ωρών δεν θα δημιουργείται υπερωρία».

Τέλος, το Κέντρο δηλώνει πως θεωρεί αναγκαία την «αναμόρφωση των ρυθμίσεων για την εργασία την Κυριακή».

Απολύσεις

Σε αυτόν τον τομέα, το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών τοποθετείται υπέρ των ομαδικών απολύσεων, ενώ παράλληλα προτείνει και την «υιοθέτηση του μέτρου της αιτιολογημένης απόλυσης». Ειδικότερα, όπως σημειώνει«στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει να αποσαφηνιστεί ότι αποτελεί επαρκή λόγο απόλυσης η μη ικανοποιητική απόδοση του εργαζόμενου, η παράβαση των συμβατικών υποχρεώσεων, η παραπτωματική συμπεριφορά, καθώς και οι οικονομικές, παραγωγικές, οργανωτικές και τεχνολογικές ανάγκες της επιχείρησης».

Σε αυτό το σημείο είναι μάλλον σαφές ότι ιδιαίτερα μέσα από τις «οικονομικές, παραγωγικές, οργανωτικές και τεχνολογικές ανάγκες μιας επιχείρησης» θα προκύψουν πολλά «παραθυράκια» για αθρόες απολύσεις κατά βούληση. 

Κατώτατος μισθός

Έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον το βίντεο που έφτιαξε του ΚΕΦΙΜ, όπου αναλύεται η άποψη του για το πώς θα προκύψουν «ζημιογόνες επιχειρήσεις» ή για τους κινδύνους που διατρέχουν οι «λιγότερο παραγωγικοί» εργαζόμενοι.

Συνταξιοδοτικό

Εδώ το ΚΕΦΙΜ μεταξύ άλλων στην πρότασή του με τίτλο «Αλλαγή φιλοσοφίας, αποκατάσταση του προγραμματισμού ζωής» προτείνει μεταξύ άλλων:

  • Μέτρα πίεσης για επιστροφή στην εργασία όσων συνταξιοδοτήθηκαν πρόωρα, όπως η καταβολή εισφοράς στις πρόωρες συντάξεις μέχρι τα 67 (κάτι που συνεπάγεται περικοπή συντάξεων).
  • Τρεις πυλώνες ασφάλισης (ένας από τους οποίους είναι φυσικά η ιδιωτική ασφάλιση).
  • Η διάθεση των αποθεματικών των ταμείων για επενδύσεις (πχ σε ομόλογα κοινώς σαν αυτά που κουρεύτηκαν με το PSI).
  • Η συμμετοχή των ασφαλισμένων στη συνολική προσπάθεια και στο αναπτυξιακό ρίσκο, «γνωρίζοντας ότι θα έχουν καλύτερες συντάξεις αν η εθνική οικονομία πάει καλά), όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά (κάτι που σημαίνει πως εφόσον δε πάει κάτι καλά στην οικονομία, θα υπάρχει επίπτωση και στο ύψος των συντάξεων).

Αξίζει να αναφερθεί ότι μεταξύ των συντακτών των παραπάνω προτάσεων πεειλαβάνονται το πρώην στέλεχος του ΔΝΤ (και άτυπη σύμβουλος το προέδρου της ΝΔ), Μιράντα Ξαφά, το μέλος του Γενικού Συμβουλίου του ΣΕΒ, Ροδόλφος Δρακούλης αλλά και ο πρώην επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, Παναγιώτης Λιαργκόβας.