Ανοιχτή σε δύο σημεία, αλλά κλειστή στον κόμβο ΒΙΟΠΑ είναι η λεωφόρος Λαυρίου. Λίγο μετά το μεσημέρι χωματουργικά μηχανήματα, παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης, έφτασαν στο σημείο και άνοιξαν το δρόμο στον οικισμό Πέτα και στον κόμβο της Κακιάς Θάλασσας. Από την Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των κατοίκων έγινε έκκληση για συγκέντρωση. Στον κόμβο ΒΙΟΠΑ αλλά και σε άλλα σημεία υπάρχουν, σύμφωνα με την «Ελευθεροτυπία» μπλόκα κατοίκων. Εν το μεταξύ, συνεχίζεται η πολιτική κόντρα για το ζήτημα.

Ads

Από την πλευρά του, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής, μιλώντας στη Βουλή τόνισε πως στην Κερατέα «δεν θα υπάρξει αστυνομικό κράτος, αλλά ούτε ένα τοπικό παρακράτος». Πρόσθεσε ότι η αστυνομία θα φύγει, «αμέσως μόλις πρυτανεύσει η λογική, η υπευθυνότητα, ο ειλικρινής διάλογος. Η παρουσία της μέχρι τότε αποτελεί απλώς την εγγύηση ότι θα εφαρμοσθεί η συλλογική βούληση του ελληνικού λαού και οι νόμοι του κράτους». Επιπλέον επανέλαβε ότι η πρόταση της κυβέρνησης αφορά ΧΥΤΥ και όχι ΧΥΤΑ. «Τοπικοί παράγοντες, και δεν ξέρω ποια άλλα κέντρα, είναι αυτά που επιδιώκουν τη σύγκρουση και μόνο τη σύγκρουση. Και ασχολούνται με την αστυνομία» κατέληξε.

Να πάρει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες κάλεσε την κυβέρνηση ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης δηλώνοντας ότι η κατάσταση στην Κερατέα έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο. «Η κυβέρνηση δεν μπορεί πλέον να συνεχίζει να παρακολουθεί ως θεατής τα όσα συμβαίνουν στην περιοχή» δήλωσε ο κ. Μιχελάκης, ο οποίος κάλεσε τους συναρμόδιους υπουργούς να προβούν σε κινήσεις καλής θέλησης και να καλέσουν σε συνάντηση τους εκπροσώπους των κατοίκων.

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ επανέλαβε την ανάγκη κατασκευής ΧΥΤΥ και όχι ΧΥΤΑ και ζήτησε από την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην δημοπράτηση του έργου. «Η τραγική απραξία και η καθυστέρηση της κυβέρνησης να ασχοληθεί σοβαρά με το ζήτημα των απορριμμάτων δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι για αποσπασματικές κινήσεις. Είναι, όμως, εξίσου αδιανόητο να αποτελεί κίνητρο για την κατάλυση της νομιμότητας και την έκθεση σε κίνδυνο ακόμα και ανθρώπινων ζωών» επισήμανε.

Ads

Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, έκανε λόγο για ανικανότητα σχεδιασμού από πλευράς της κυβέρνησης και εξυπηρέτηση συμφερόντων, ενώ αναφέρθηκε σε άλλες λύσεις όπως η ανακύκλωση και η κομποστοποίηση των σκουπιδιών κάτι που όπως ισχυρίζεται θα μείωνε έως και 70% τον συνολικό όγκο των αποριμμάτων.

Την υποστήριξή του στους κατοίκους της Κερατέας που δίνουν «μάχες σώμα με σώμα» με τις δυνάμεις της «κρατικής καταστολής», εκφράζει με γραπτή του δήλωση από την πλευρά του, ο Μίκης Θεοδωράκης. Ο διάσημος μουσικοσυνθέτης επιρρίπτει ευθύνες στον πολιτικό κόσμο, επειδή -όπως αναφέρει- κατάντησαν την Ελλάδα χώρα της χωματερής και χαρακτηρίζει παραλογισμό το γεγονός πως «από τις εκατοντάδες χωματερές, να γίνει στόχος των ΜΑΤ μόνο η Κερατέα».

«Οι Κυβερνήτες της Ελλάδας κατάντησαν τη χώρα μας -εκτός των άλλων- και χώρα της χωματερής. Το μεγάλο αυτό πρόβλημα έπρεπε να είχε λυθεί εδώ και δεκαετίες με την εφαρμογή ενός επιστημονικού σχεδίου -δίκαιου για όλους- με τη συνεργασία του Κράτους και των Τοπικών Αρχών. Δεν έγινε όμως εξ αιτίας της κομματοκρατίας που έβαζε και βάζει το κομματικό – πελατειακό συμφέρον πάνω απ’ όλα. Κι έτσι φτάσαμε σήμερα στον παραλογισμό, από τις εκατοντάδες χωματερές, να γίνει στόχος των ΜΑΤ μόνο η Κερατέα» αναφέρει μεταξύ άλλων.