Εδώ και ένα µήνα οι εργαζόµενοι στον ΟΚΑΝΑ έχουν προχωρήσει σε κατάληψη των Κεντρικών Υπηρεσιών του Οργανισµού, γιατί αντιδρούν στην «πολιτική υπονομεύσης της προοπτικής του, στην απαξίωση του περιεχομένου της δουλειάς τους η οποία θέτει σε κίνδυνο τη ζωή και το μέλλον των 8.500 θεραπευομένων στα Προγράµµατα Υποκατάστασης καθιστώντας ταυτόχρονα αδύνατη την απορρόφηση της λίστας αναµονής 3.500 συνανθρώπων µας». Στο πλαίσιο αυτό, προγραμματίζουν την Τετάρτη μια συναυλία διαμαρτυρίας στην πλατεία Ομονοίας στις 7:30 το απόγευμα.

Ads

 
«Ενώ η οικονοµική κρίση εξαπλώνεται, ολοένα και περισσότεροι συµπολίτες µας περνούν την κόκκινη γραµµή της επιβίωσης», αναφέρουν οι εργαζόμενοι του ΟΚΑΝΑ σε κάλεσμά τους για την συναυλία. 
 
«Καθηµερινά νέα παιδιά, έφηβοι και έφηβες µέσα σε µια κοινωνία που απελπίζεται όλο και πιο πολύ, έρχονται σε επαφή µε νέες επικίνδυνες ουσίες. Το AIDS απλώνεται σχεδόν ως επιδηµία στις πιάτσες των εξαρτηµένων. Το κράτος και η κυβέρνηση αντί να προωθήσουν πολιτικές πρόνοιας και δηµόσιας υγείας, στέκονται εχθρικά απέναντι στα προγράµµατα αντιµετώπισης των εξαρτήσεων οδηγώντας τον ΟΚΑΝΑ ουσιαστικά σε µια πορεία αυτοκατάργησης µε τη συστηµατική υποχρηµατοδότηση.
 
Με βάση τα έως τώρα στοιχεία της ∆ιοίκησης, ο προϋπολογισµός του ΟΚΑΝΑ υπολείπεται µακράν σε σχέση µε το ελάχιστο απαραίτητο λειτουργικό του κόστος.
 
Και ενώ ο ΟΚΑΝΑ απειλείται ουσιαστικά µε κλείσιµο και διοχέτευση των υπηρεσιών του στους ιδιώτες γιατρούς, παράλληλα οι εξαρτηµένοι βιώνουν ολοένα και περισσότερο τις επιπτώσεις του κοινωνικού φασισµού. Στο πλαίσιο της επιχείρησης «ΘΕΤΙΣ», η αστυνοµία τους µαζεύει τα βράδια από τις πιάτσες και τους οδηγεί στο στρατόπεδο της Αµυγδαλέζας. Εκεί, αφού καταγραφούν και τους γίνουν παρά τη θέλησή τους ιατρικές εξετάσεις, υποχρεώνονται συχνά να καθαρίσουν το χώρο και στη συνέχεια ταλαιπωρηµένοι και διαλυµένοι ουσιαστικά από το στερητικό σύνδροµο, ψάχνουν ένα τρόπο να επιστρέψουν στην Αθήνα», επισημαίνουν οι ίδιοι και απαριθούν τα αιτήματά τους που είναι:

 
• Αύξηση του προϋπολογισµού, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιµότητα του Οργανισµού και η παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών
 
• ∆ηµόσια και δωρεάν προγράµµατα αντιµετώπισης της εξάρτησης ενάντια σε κάθε µορφή ιδιωτικοποίησης
 
• Ειδικό σχεδιασµό αντιµετώπισης της επιδηµίας του AIDS στους εξαρτηµένους σε εθνικό επίπεδο
 
• Επαρκή στελέχωση των προγραµµάτων Υποκατάστασης.
 
• Ενίσχυση όλων των προγραµµάτων αντιµετώπισης της εξάρτησης στο επίπεδο της πρόληψης – θεραπείας ( ανεξάρτητα της θεραπευτικής προσέγγισης) και κοινωνικής επανένταξης.
 
• Άµεση διακοπή της «επιχείρησης – σκούπα» ενάντια στους εξαρτηµένους.
 
imageΣτην συναυλία της Τετάρτης, στην Πλατεία Οµονοίας θα συμμετάσχουν οι Παναγιώτης Αµπατζής, Ηρώ, Παντελής Θαλασσινός, Αργυρώ Καπάρου, Βαγγέλης Κορακάκης, Ανδριάνα Μπάµπαλη, ∆ανάη Παναγιωτοπούλου, Νατάσα Παπαδοπούλου Τζαβέλλα. Στην εκδήλωση θα συµµετέχουν οι µουσικές οµάδες του θεραπευτικού προγράµµατος 18 ΑΝΩ και της Μονάδας Εφήβων και Νέων ΟΚΑΝΑ – ΑΤΡΑΠΟΣ.