Στην Παλαιστίνη θα βρίσκεται σήμερα και αύριο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης, με την επίσκεψή του να βρίσκεται στο στόχαστρο της Νέας Δημοκρατίας.

Ads

Αρχικά, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, αναφέρθηκε στην κίνηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας πρόσφατες δηλώσεις του για τη Χαμάς.

«Η εξωτερική πολιτική, η διεθνής διπλωματία είναι ένα σύνθετο αντικείμενο, το οποίο δεν χωρεί απλουστευτικές λύσεις. Η λογική του μανιχαϊσμού, ότι υποστηρίζουμε φανατικά τη μία πλευρά, δεν μπορεί να βρίσκεται στο πεδίο της δικής μας αλληλεπίδρασης», δήλωσε αρχικά στον ΣΚΑΪ και στην εκπομπή «Καλημέρα».

«Άκουσα με έκπληξη όσα είπε ο κ. Κασσελάκης για τη Χαμάς, ότι δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση. Η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση. Η Χαμάς δεν ταυτίζεται με τον παλαιστινιακό λαό», υποστήριξε.

Ads

Τόνισε επίσης ότι «θα πρέπει το συντομότερο δυνατό να υπάρξει πολιτική λύση για να σταματήσει το αιματοκύλισμα. Θα πρέπει να διασφαλίσουμε την επόμενη μέρα της Παλαιστίνης και του παλαιστινιακού λαού. Η επόμενη μέρα της Παλαιστίνης δεν μπορεί να είναι η Χαμάς. Δεν μπορεί επ’ ουδενί μέσα στη διακυβέρνηση της επόμενης μέρας να βρίσκονται τρομοκρατικά στοιχεία».

 

Οι αρχικές δηλώσεις Κασσελάκη για Χαμάς, η αντίδραση του Ισραηλινού πρέσβη και οι νέες δηλώσεις

Υπενθυμίζεται πως ο Στέφανος Κασσελάκης είχε δηλώσει πως «η Χαμάς έχει ένα μέρος το οποίο κάνει τρομοκρατικές ενέργειες», προκαλώντας την αντίδραση του Ισραηλινού πρέσβη στην Ελλάδα, Νόαμ Κατς, ο οποίος του απάντησε παραθέτοντας το βίντεο με τις γυναίκες ομήρους της Χαμάς.

Μιλώντας στο Action24 και κληθείς να απαντήσει, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε αρχικά ότι «αναφέρθηκα στις δραστηριότητες της Χαμάς. Ένας οργανισμός, μια ομάδα πείτε το, που μέσα σε αυτές τις δραστηριότητες κάνει τρομοκρατικές ενέργειες, είναι τρομοκρατική οργάνωση de facto. Αν ένα κομμάτι καλύπτει μια ανθρωπιστική ανάκγη, αυτό πρέπει να το καλύψει η Δύση».

Παράλληλα, όμως, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συμπλήρωσε «θα συνιστούσα γενικά στο Ισραήλ να προσέχει αυτές τις αναλογίες. Γιατί με τον ίδιο τρόπο που μπορεί δείχνει ένα βίντεο για το ότι όλοι είναι έτσι, το ίδιο βίντεο μπορεί να δείξει κάποιος για τους χιλιάδες που δολοφονούνται από το Ισραήλ -άμαχοί, γυναίκες και παιδιά – χωρίς να υπάρχει σχέδιο εξόδου, όχι ότι αυτό το σχέδιο θα δικαιθολογυσε σφαγή. Θα πρέπει συγχρόνως και το Ισραήλ να εξηγήσει με την ίδια λογική αν αυτή η σφαγή χαρακτηρίζει όλους τους ισραηλινούς πολίτες».

 

Μαρινάκης: Επικίνδυνη η εξωτερική πολιτική με σέλφι και βίντεο

Το ταξίδι του Κασσελάκη σχολίασε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

«Δεν υπάρχει προηγούμενο διπλωματικής επίσκεψης στην ευρύτερη περιοχή, και να μην υπάρχει επίσκεψη στο Ισραήλ. Εμείς επιμένουμε στην κατάπαυση του πυρός. Να μην ξεχνάμε πως όλο αυτό ξεκίνησε από την τρομοκρατική οργάνωση της Χαμάς, άλλο που ο κ. Κασσελάκης λέει πως δεν είναι ακριβώς τρομοκρατική οργάνωση. Και εκεί σκοτώθηκαν άμαχοι», τόνισε ο Μαρινάκης.

Και συνέχισε: «Στέλνουμε λάθος μήνυμα. Η ελληνική θέση είναι δίκαιη, υπέρ του αμυνόμενου και ταυτόχρονα με σαφές μήνυμα κατάπαυσης του πυρός. Είναι ευχάριστο κάποιος να ασκεί πολιτική με σέλφι και βίντεο, αλλά όταν αυτό πηγαίνει σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής αυτό είναι επικίνδυνο».

 

Το πρόγραμμα του Κασσελάκη στην Παλαιστίνη

Κατά την επίσκεψή του ο κος Κασσελάκης θα επισκεφθεί τα Ιεροσόλυμα, την Βηθλεέμ και την Ραμάλα, όπου θα έχει, μεταξύ άλλων συναντήσεις με μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου της Παλαιστινιακής Αρχής, εκπροσώπους της ΟΑΠ (PLO) και την Α.Θ.Μ. Πατριάρχη τῆς Ἁγίας Πόλεως Ἱερουσαλήμ και πάσης Παλαιστίνης κ.κ. Θεόφιλο τον Γ’.

Τον κο Κασσελάκη θα συνοδεύσουν η γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, κα Ράνια Σβίγκου, ο τομεάρχης Άμυνας, κος Ευάγγελος Αποστολάκης, η τομεάρχισα Εξωτερικών, κα Ρένα Δούρου και ο διπλωματικός του σύμβουλος κος Δημήτριος Παπαγεωργίου.