Συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα είχε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς. Η συζήτηση αφορούσε όλα τα τρέχοντα θέματα, με έμφαση στις εξελίξεις με τη Ρωσία, ύστερα και από τη ματαίωση της επίσκεψης Σεργκέι Λαβρόφ στην Ελλάδα.

Ads

Η αναβολή της επίσκεψης του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών αποτελεί μια πρώτη απάντηση της Μόσχας στην απέλαση ρώσων διπλωματών, οι οποίοι επιχείρησαν να δημιουργήσουν ένα δίκτυο στη Βόρεια Ελλάδα, με κρατικούς λειτουργούς, στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης και εκκλησιαστικούς φορείς, για να υπονομεύσουν τη συμφωνία με τη ΠΓΔΜ στο Μακεδονικό και την ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ, επιδιώκοντας εξυπηρετήσουν τα ρωσικά συμφέροντα στην περιοχή

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, κατά τη συζήτηση στο Μέγαρο Μαξίμου οι Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Κοτζιάς υπογράμμισαν πως η Ελλάδα θα απαντά αποφασιστικά όποτε θίγεται ζήτημα εθνικής κυριαρχίας, τονίζοντας ωστόσο ότι η κυβέρνηση ακολουθεί και θα συνεχίσει να ακολουθεί την πάγια πολιτική της για προώθηση των σχέσεων με τη Ρωσία σε διμερές και πολυμερές επίπεδο.

Παράλληλα ο Νίκος Κοτζιάς ενημέρωσε τον πρωθυπουργό τόσο για τα πρόσφατα ταξίδια του στο εξωτερικό. Σχετικά με ορισμένα δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για έκτακτη συνάντηση, πηγές από το ΥΠΕΞ αναφέρουν ότι η συνάντηση του Νίκου Κοτζιά με τον πρωθυπουργό δεν ήταν «έκτακτη» αλλά είχε δρομολογηθεί από χθες. 

Ads

Στο κυβερνητικό επιτελείο δηλώνουν πως αντιμετωπίζουν με ψυχραιμία τις αντιδράσεις της Μόσχας και την ευρύτερη επιδείνωση των ελληνορωσικών σχέσεων.  Κυβερνητικά στελέχη δείχνουν να θεωρούν αναμενόμενες ακόμη και τις (προαναγγελθείσες από τον Ρώσο πρέσβη) απελάσεις Ελλήνων διπλωματών από τη Μόσχα, κάνοντας λόγο για «συμμετρικά αντίμετρα» μετά τα πρόσφατα γεγονότα με τις απελάσεις Ρώσων διπλωματών από τη χώρα μας.

Κυβερνητικές πηγές σημείωναν, μιλώντας στο Tvxs.gr, πως «δεν πρόκειται προβούμε σε αντιρωσικές κραυγές», υπενθυμίζοντας πως ήταν η κυβέρνηση Τσίπρα που φρόντισε να αναθερμάνει τις σχέσεις της χώρας με τη Ρωσία το 2015. Αρκετοί μάλιστα εκτιμούν πως με την πάροδο του χρόνου οι σχέσεις των δύο κρατών θα εξομαλυνθούν και πάλι. Σε κάθε περίπτωση, οι ίδιες πηγές επαναλαμβάνουν πως «από τη στιγμή που υπέπεσαν στην αντίληψη των αρχών τέτοιου είδους κινήσεις εκ μέρους διπλωματών άλλης χώρας, δεν ήταν δυνατόν να μην πάρουμε μέτρα, καθώς δεν μπορούμε να επιτρέψουμε παρεμβάσεις στα εσωτερικά ζητήματα της χώρας».