«Μετά τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για το ελληνικό χρέος, αν και ο χρόνος έναρξης της διαπραγμάτευσης και η διάρκεια της είναι μία πολύπλοκη συνάρτηση επιμέρους παραγόντων, ενώ επίκειται και η επίσκεψη της τρόικας στην Ελλάδα», σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο αναφερόμενο στην 20λεπτη συνάντηση που είχαν στην Πορτογαλία ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Η συνάντηση έγινε στο περιθώριο εκδήλωσης της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Ads

Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές εκτιμούσαν ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα δεχθεί ασφυκτικές πιέσεις και εφόσον τηρεί το βασικό πλαίσιο των δεσμεύσεων για τη δημοσιονομική πολιτική θα έχει το περιθώριο για κινήσεις διόρθωσης των κοινωνικών αδικιών.

Διαβάστε επίσης: Tvxs Ανάλυση: Προεκλογική έξαψη

Σαμαράς και Σόιμπλε συζήτησαν για τις οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα όπου ο πρωθυπουργός δεν έδειξε να ανησυχεί για την έκθεση του ΔΝΤ. Παράλληλα συζήτησαν και για τα τρέχοντα ευρωπαϊκά θέματα, όπου ο Α. Σαμαράς δήλωσε την στήριξή του στον Ζαν Κλώντ Γιούνκερ για την Προεδρία της Κομισιόν. 

Ads

Κατά τη διάρκεια του γεύματος των συνέδρων, στο τραπέζι, εκτός από τον Β. Σόιμπλε, κάθονταν ο Πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και ο πρόεδρος του ΕΛΚ, Γιόζεφ Ντολ.

Κατόπιν του γεύματος, ο Α. Σαμαράς μίλησε από το βήμα της εκδήλωσης με θέμα «Στρατηγική για την ανάπτυξη και την απασχόληση 2014-2019» λέγοντας ότι «η κρίση σύντομα θα έχει τελειώσει για την Ελλάδα. Ήταν δύσκολο, ήταν επίπονο, αλλά απίστευτη πρόοδος έχει γίνει και σίγουρα θα πετύχουμε». 

«Στις διεθνείς αγορές, που συντιστούν το πιο αντικειμενικό τεστ για κάθε χώρα, ήδη αντανακλάται από πού ξεκινήσαμε και πού πηγαίνουμε: από την αβεβαιότητα και στην αστάθεια στη σταθερότητα και την ανάπτυξη», πρόσθεσε. 

Διαβάστε επίσης: Reuters: Νέα ελληνική έξοδος στις αγορές πριν τον Αύγουστο 

Όσον αφορά την ανταγωνιστικότητα δήλωσε πως «πάντα χρειαζόμαστε μια διαδικασία μείωσης των φόρων, ενώ την ίδια στιγμή θα ενισχύουμε τις δημοσιονομικές μας ισορροπίες. Η μείωση των φόρων είναι μια στρατηγική που μπορεί να προχωρήσει με ασφάλεια μόνο σταδιακά και σε μακροχρόνια βάση». Πρόσθεσε ότι «οι δύο βασικές πηγές σταθερής δημοσιονομικής εξισορρόπησης είναι η μακροχρόνια ανάπτυξη και ο σωστός επιμερισμός του κόστους σε όλη την Ευρώπη. Και για να επιτύχουμε σωστό επιμερισμό κόστους, χρειαζόμαστε καλύτερες συνέργειες ανάμεσα στους εθνικούς προϋπολογισμούς από τη μια πλευρά και στον κοινοτικό προϋπολογισμό από την άλλη».

Παράλληλα ζήτησε και επιμερισμό του βάρους της μετανάστευσης λέγοντας ότι «κάθε ένωση κρατών είναι τόσο ασφαλής όσο το πιο ευάλωτο μέλος της στην περιφέρειά της. Για παράδειγμα, όταν χιλιάδες παράνομοι μετανάστες περνούν τα σύνορα ενός κράτους-μέλους στα εξωτερικά όρια της Ένωσής μας, πρέπει να θυμόμαστε ότι δεν περνούν εθνικά σύνορα. Περνούν τα ευρωπαϊκά σύνορα».