Σύμφωνα με αξιωματούχο του Υπουργείου Οικονομικών, που επικαλείται το Reuters, η Ελλάδα προετοιμάζει την δεύτερη έξοδό της στις αγορές με σκοπό την άντληση 2-3 δις ευρώ πιθανώς και πριν τον Αύγουστο. Υπενθυμίζεται ότι τον Απρίλιο η Ελλάδα εξέδωσε 5ετές ομόλογο και βγήκε στις αγορές μετά από 4 χρόνια. Η πιθανή διάρκεια του νέου ομολόγου θα είναι η επταετία και θα έχει ως στόχο την κάλυψη της καμπύλης των αποδόσεων ενώ τα έσοδα θα βοηθήσουν και στον περιορισμό του χρηματοδοτικού κενού που διαπιστώνουν οι δανειστές της χώρας για το 2015.
«Η συγκυρία στις αγορές είναι καλή για την έκδοση ενός νέου ελληνικού ομολόγου μέσα στο καλοκαίρι», είπε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχουν ακόμα τελικές αποφάσεις για τις λεπτομέρειες της έκδοσης. Aυτή τη στιγμή η Ελλάδα έχει στην αγορά μόνο έντοκα γραμμάτια 3μηνης και 6μηνης διάρκειας στους βραχυπρόθεσμους τίτλους. Στις υπόλοιπες διάρκειες υπάρχουν το νέο 5ετές, το 10ετές και το 30ετές ομόλογο.
Σύμφωνα με το πρακτορείο το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για ομόλογα της περιφέρειας της ευρωζώνης είναι ιδιαίτερα αυξημένο το τελευταίο διάστημα, με τις αποδόσεις των ελληνικών τίτλων να έχουν υποχωρήσει. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς υποχώρησε στις αρχές Ιουνίου σε χαμηλό 4,5 ετών στα επίπεδα του 5,5%. Το ίδιο διάστημα η απόδοση του 5ετούς είχε υποχωρήσει κάτω από το 4% με κουπόνι που είχε οριστεί στην έκδοσή του στο 4,95%.
«Παρά την επιτυχή έξοδο της Ελλάδας στις αγορές τον περασμένο Απρίλιο μετά από τέσσερα έτη αποκλεισμού της, η χώρα δεν μπορεί να καλύψει το σύνολο των χρηματοδοτικών της αναγκών της από τις αγορές και στηρίζεται στα δάνεια της ΕΕ και του ΔΝΤ», αναφέρει το Reuters και προσθέτει επικαλούμενο πάλι τον αξιωματούχο ότι η πρόσκαιρη άντληση ρευστότητας θα βοηθήσει στην κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού που το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υπολογίζει στα 12,6 δισ. ευρώ από τα μέσα του 2015 και θα αποτελέσει ένα από τα κύρια αντικείμενα διαπραγμάτευσης με την τρόικα στις αρχές του φθινοπώρου.
Κυβερνητικός αξιωματούχος είχε πει στο Reuters την προηγούμενη εβδομάδα ότι το χρηματοδοτικό κενό μπορεί να καλυφθεί από σειρά άλλων δράσεων, που δεν έχει λάβει υπόψη του το Ταμείο. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται τα 4,5 δισ. ευρώ που θα αποπληρώσουν οι τράπεζες που είχαν λάβει ομόλογα έναντι προνομιούχων μετοχών, τη διαχείριση ρευστού των φορέων του Δημοσίου που θα μπορούσε να αποδώσει έως και 7 δισ. ευρώ, καθώς και το μαξιλάρι του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας των 11 περίπου δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με κορυφαίο αξιωματούχο της κυβέρνησης που επικαλέστηκε το Mega, η έξοδος στις αγορές είναι ένα σενάριο που ενδέχεται να εξετάσει η κυβέρνηση και σε καμία περίπτωση δεν συνδέεται με τα 12 προαπαιτούμενα για τις δύο εναπομείνασες δόσεις προς την Ελλάδα. Μάλιστα, ο αξιωματούχος δήλωσε ότι δεν συντρέχουν λόγοι ώστε να μην περάσουν οι 12 δράσεις. «Η επόμενη έξοδος της Ελλάδας στις αγορές θα γίνει όποτε χρειαστεί, από επιλογή και όχι από ανάγκη», δήλωσε και η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >