Κίνηση – ματ επιχειρεί ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος σε μία πρωτοβουλία του για την Ελλάδα επισκέπτεται στις 23 Απριλίου την Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο. Στις «βαλίτσες» του τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα τόσο με το δημοσιονομικό πρόγραμμα προσαρμογής όσο και με το προσφυγικό.

Ads

Στη συνάντηση Ομπάμα – Μέρκελ θα τεθεί το προσφυγικό ζήτημα και το ελληνικό πρόγραμμα, που οι Αμερικανοί επιμένουν ότι για να γίνει βιώσιμο θα πρέπει να περιλαμβάνει και ελάφρυνση του χρέους.

Τη συνάντηση γνωστοποίησε ο ανώτερος διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Λευκού Οίκου, Charles Kupchan. Η κυβέρνηση ευελπιστεί στην ενεργοποίηση του αμερικανικού παράγοντα προς την κατεύθυνση του κλεισίματος της αξιολόγησης και επιθυμεί να μην περιοριστεί στις συνήθεις αναφορές, ανέφερε.

Η συνάντηση θα γίνει μια ημέρα μετά το Eurogroup της επόμενης Παρασκευής και αφού ήδη οι επικεφαλής των θεσμών θα έχουν διαπραγματευτεί επί ένα τετραήμερο στην Αθήνα (από την προσεχή Δευτέρα) έχοντας στις αποσκευές τους και τα όσα αποφασιστούν σήμερα και το Σαββατοκύριακο στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον.

Ads

Τι θα συζητήσουν

Όπως έγραψε στην προσωπική του ιστοσελίδα, ο Charles Kupchan θα συζητηθεί ξεχωριστά η συνεργασία των δύο χωρών με την Ελλάδα, καθώς η αμερικανική κυβέρνηση εκτιμά ότι η Ελλάδα είναι από τις χώρες που επωμίζεται υπερβολικό βάρος, και θεωρεί ότι θα πρέπει να τη βοηθήσουν στη διαχείριση και τη φιλοξενία των προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται στην χώρα. Στόχος, επίσης, η συγκρότηση ενός πλάνου για το πώς  μπορεί να γίνει βιώσιμη η ελληνική οικονομία.

«Θα συζητήσουν την επιχείρηση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, σε συνεργασία με την Τουρκία για να αντιμετωπιστούν τα δίκτυα διακινητών, που είναι υπεύθυνα για τη ροή προσφύγων (προς την Ευρώπη και την Ελλάδα). Νομίζω ότι θα πρέπει επίσης να εξετάσουμε πώς θα εργαστούμε με την Ελλάδα, γιατί η Ελλάδα επίσης έχει επωμιστεί ένα υπέρμετρο μερίδιο του βάρους για το προσφυγικό. Και πρέπει να βοηθήσουμε την Ελλάδα με την επεξεργασία και με τη φιλοξενία των προσφύγων που βρίσκονται εκεί. Επίσης να καταλήξουμε σε ένα βιώσιμο σχέδιο για την ελληνική οικονομία. Επίσης θα γίνει με την κ. Μέρκελ μια μεγαλύτερη συζήτηση σχετικά με την αντιμετώπιση του προβλήματος των προσφύγων σε μια ευρύτερη παγκόσμια βάση», σημείωσε συγκεκριμένα ο Charles Kupchan.

Το σχόλιο του Βερολίνου

Άγνοια για το περιεχόμενο της προγραμματισμένης συζήτησης του Μπαράκ Ομπάμα και της Άνγκελα Μέρκελ για το ελληνικό ζήτημα δηλώνει το Βερολίνο, δια στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέφεν Ζάιμπερτ.

«Δεν γνωρίζω τη δήλωση του Λευκού Οίκου. Είναι ακόμη μια εβδομάδα μπροστά μας. Είναι αυτονόητο ότι στην επίσκεψη της Έκθεσης του Ανόβερου θα γίνει συζήτηση και για θέματα παγκόσμιας οικονομίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Καγκελαρίου.

«Το ενδιαφέρον της αμερικανικής πλευράς για την ευρωπαϊκή κατάσταση και για την κατάσταση της Ευρωζώνης είναι πάντα μεγάλο, και για αυτό είναι πιθανό ότι και αυτό θα αποτελέσει θέμα συζήτησης -μαζί με τα θέματα που μας απασχολούν παγκοσμίως, στην εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας, Συρία, το μεγάλο θέμα παγκόσμιου εμπορίου ΤΤΙΡ. Δεν θέλω να το προκαταλάβω, αλλά αυτά είναι κάποια κεντρικά σημεία τα οποία μπορεί κανείς να φανταστεί», κατέληξε.

Με το βλέμμα στο χρέος

Σημειώνεται ότι η συνάντηση θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναφορικά με το τι μέλλει γενέσθαι με το ελληνικό χρέος. Πριν λίγες μέρες το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σε προσχέδιο της ετήσιας έκθεσής του, χαρακτήρισε «εξαιρετικά μη βιώσιμο». Το ΔΝΤ ζητάει μια σημαντική ελάφρυνση του χρέους από τους ευρωπαίους, την ώρα που ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, από την άλλη,  υποστηρίζει πως «δεν βλέπει την ανάγκη για αναδιάρθρωση χρέους».

Σε αντίθετη γραμμή, σήμερα το φως της δημοσιότητας είδε εαρινή έκθεση πολλών επιφανών γερμανικών ινστιτούτων Οικονομίας, μεταξύ των οποίων το Ινστιτούτο Οικονομικών Μελετών του Μονάχου (Ifo), το γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών του Βερολίνου (DIW) και το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών του Χάλε (IWH),στην οποία πολλοί από τους πλέον σημαντικούς Γερμανούς οικονομολόγους, χαρακτηρίζουν «αναπόφευκτο» το κούρεμα του ελληνικού χρέους. Στο ίδιο μήκος κύματος και η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung γράφει σήμερα ότι «η Eυρώπη πρέπει να διαγράψει ένα μέρος του χρέους της Ελλάδας, διαφορετικά επαπειλείται η επόμενη υστερία για Grexit και η παλιά κρίση δεν πρόκειται να επιλυθεί ποτέ».