Στις Βρυξέλλες θα γίνει, αύριο Τρίτη, η συνάντηση σε στρατιωτικό επίπεδο μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας και ΝΑΤΟ για να συνεχιστεί η συζήτηση ως προς τις προτάσεις του Γ.Γ. ΝΑΤΟ, Γενς Στολτεμπεργκ, με τις ελληνικές παρατηρήσεις.

Ads

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, πρόκειται για την τρίτη συνάντηση και ο στόχος είναι οι δύο πλευρές να καταλήξουν σε ένα τεχνικό κείμενο αρχών.

Ο διπλωμάτης έκανε λόγο για ένα κείμενο πλαίσιο με «γενικές αρχές» και «αυταπόδεικτα πράγματα», όπως για παράδειγμα «ο σεβασμος του διεθνούς δικαίου» και «η ειρηνική επίλυση των διαφορών».
Παρόλο που το κείμενο εμπεριέχει τεχνικούς όρους απεμπλοκής των στρατιωτικών δυνάμεων Ελλάδας και Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, αφορά και σε ένα μόνιμο μηχανισμό αποφυγής της σύγκρουσης στην περιοχή, καθώς και μια απευθείας γραμμή μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας που θα λειτουργεί μόνιμα, προκειμένου να «λύνονται» τα ζητήματα που θα προκύψουν στο μέλλον.

Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, η Ελλάδα ζήτησε από το ΝΑΤΟ να υπάρξει πρόβλεψη στο κείμενο για αμοιβαία προσπάθεια, αλλά και το θέμα της αποκλιμάκωσης –να φύγουν δηλαδή τα τουρκικά πλοία από την περιοχή.

Ads

Πλέον, μετά και την αποχώρηση του Oruc Reis, το κείμενο ξαναγράφεται μέχρι την αυριανή συνάντηση και θα εμπεριέχει τη φράση «να μην επανέλθουν τα τουρκικά πλοία στην περιοχή».

Τι έγινε κατά τις μέχρι σήμερα επαφές

Την προηγούμενη εβδομάδα, διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι Έλληνας αξιωματικός μετέβη στο γραφείο του Προέδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ προκειμένου υποβάλει τα σχόλια της ελληνικής πλευράς επί των προτάσεων του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ για ενδεχόμενο μηχανισμό αποκλιμάκωσης.

Ο Πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής ζήτησε από τον Έλληνα Αξιωματικό σειρά διευκρινίσεων επί των υποβληθέντων σχολίων.

Όπως σημείωναν διπλωματικές πηγές, δεν υπήρξε διάλογος με τον Τούρκο αξιωματικό. Επιπρόσθετα, η ελληνική πλευρά υποστηρίζει πως διακινούμενες, από την πλευρά Τουρκίας, αναφορές για “ανταλλαγή απόψεων” στο πλαίσιο “τεχνικών συζητήσεων” εντάσσονται στη διαρκή προσπάθεια της Τουρκίας να παρουσιάσει μια εικόνα που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα προκειμένου να αποφύγει την επιβολή κυρώσεων για τις παράνομες ενέργειές της.

Τσαβούσογλου: Δεν αποχώρησε το Ouc Reis
 
Από τη μεριά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε τηλεοπτική του συνέντευξη υποστήριξε πως το Oruc Reis δεν αποσύρθηκε.

Μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας σημείωσε πως «το Oruc Reis γύρισε στο λιμάνι της Αττάλειας για συντήρηση και ανεφοδιασμό» και πως «γι’ αυτό δεν δημοσιεύτηκε νέα Navtex». Παράλληλα, ο κ. Τσαβούσογλου, σχολιάζοντας την έκκληση για επιστροφή στον διάλογο, είπε ότι πρώτα η Ελλάδα θα πρέπει να απορρίψει τον χάρτη της Σεβίλλης, ενώ αναφορικά με τις προϋποθέσεις, σημείωσε: «Εμείς λέμε όχι προϋποθέσεις, γιατί οι χώρες που εμπιστεύονται τους εαυτούς τους κάθονται στο τραπέζι χωρίς όρους. Αλλά αν η Ελλάδα επιμείνει σε προϋποθέσεις, τότε λέμε κι εμείς ότι έχουμε τις δικές μας. Και ο όρος μας είναι η απόρριψη του χάρτη της Σεβίλλης. Αν δεν παραιτηθούν από το χάρτη της Σεβίλλης, η ένταση δεν τελειώνει.

Η Ελλάδα μπορεί να αποσυρθεί. Γιατί να αποσυρθεί η Ελλάδα; Γιατί η Ελλάδα απέναντι στην αποφασιστικότητά μας αντιμετώπισε μία δύσκολη κατάσταση στο εσωτερικό της και ως μικρή χώρα κινείται με βάση συμπλέγματα. Από τη μια προσπαθεί να κάνει επίδειξη ισχύος έχοντας πίσω της τη στήριξη της ΕΕ, αν και όλα πέφτουν στο κενό, δεν μπορεί να κάνει τίποτα απολύτως. Κάποιες άλλες φορές προβαίνει σε παρενοχλήσεις, αλλά πήρε το μάθημα που έπρεπε. Την προειδοποιούμε κάθε φορά».