Τη συμβολή και την υποστήριξη του ευρωπαϊκού γραφείου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τη διαχείριση των κινδύνων δημοσίας υγείας λόγω του φαινομένου της παράνομης μετανάστευσης, ζητά με επιστολή του ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος. Στην επιστολή αναφέρεται ότι «η Ελλάδα αποτελεί πύλη εισόδου χιλιάδων λαθρομεταναστών που αναζητούν ένα καλύτερο επίπεδο ζωής σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Ο υπουργός Υγείας υποστηρίζει επιπλέον ότι «ο κίνδυνος δεν έχει σύνορα και αφορά εν δυνάμει πολλές ευρωπαϊκές χώρες».

Ads

Ο υπουργός Υγείας, ζητά με την επιστολή του, την άμεση επίσκεψη κλιμακίου του ΠΟΥ προκειμένου να αξιολογήσει την κατάσταση και να προχωρήσει σε συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ, κινητές μονάδες του οποίου πραγματοποιούν καθημερινές παρεμβάσεις κατά μήκος των ελληνικών συνόρων και έχει εμπειρία στην αντιμετώπιση προβλημάτων δημόσιας υγείας που σχετίζεται με την μετάδοση λοιμωδών νοσημάτων εξαιτίας της λαθρομετανάστευσης.

Ενισχύει την αστυνόμευση στα σύνορα το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Από την άλλη πλευρά, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει ήδη ενισχύσει τις ελληνικές δυνάμεις αστυνόμευσης των συνόρων και επιπλέον σχεδιάζει νέες δομές για την αντιμετώπιση του φαινομένου της παράνομης μετανάστευσης.

Με αφορμή ερώτηση των ανεξάρτητων βουλευτών κ.κ. Φώτη Κουβέλη και Νίκου Τσούκαλη για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης στη Θεσπρωτία, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστος Παπουτσής, απέστειλε στη Βουλή έγγραφο με το οποίο ενημερώνει τους βουλευτές ότι συνολικά λειτουργούν στη χώρα 58 Τμήματα Συνοριακής Φύλαξης και Δίωξης Λαθρομετανάστευσης εκ των οποίων 31 Υπηρεσίες δραστηριοποιούνται κατά μήκος των χερσαίων συνόρων της χώρας.

Ads

Ειδικά για τον λιμένα Ηγουμενίτσας, που αποτελεί μία από τις κυριότερες πύλες εισόδου-εξόδου της χώρας προς την Ευρώπη, ο Υπουργός ενημερώνει ότι λόγω της διαρκούς αστυνομικής επιτήρησης, σε συνεργασία με το Κεντρικό Λιμεναρχείο, η είσοδος μη νόμιμων μεταναστών, εντός αυτού, περιορίστηκε σημαντικά. Οι αλλοδαποί συγκεντρώνονται κατά ομάδες πλησίον του λιμένα, στις περιοχές των δημοτικών διαμερισμάτων του Λαδοχωρίου-Γραικοχωρίου του Δήμου Ηγουμενίτσας και διαμένουν σε πρόχειρα καταλύματα ή εγκαταλελειμμένες οικίες με απώτερο στόχο να διαμείνουν προσωρινά μέχρι να ταξιδέψουν στην Ιταλία με την εξεύρεση της κατάλληλης ευκαιρίας.

Από την οικεία αστυνομική διεύθυνση διατίθεται μεγάλος αριθμός αστυνομικών για συστηματικούς ελέγχους και όπως σημειώνει ο Υπουργός ανάμεσα στους μετανάστες, υπάρχει και ικανός αριθμός κατόχων δελτίων κατάθεσης αιτήματος ασύλου, που καθιστά αδύνατη τη σύλληψη και περαιτέρω προώθησή τους.