Εικοσιτετράωρη απεργία με προσυγκέντρωση στο Ηρώδειο εξήγγειλε για αύριο 4 Οκτωβρίου το Σωματείο Εκτάκτου Προσωπικού του Υπουργείου Πολιτισμού.

Ads

«Σε ενημέρωση του ΚΑΣ, η κ. Λίνα Μενδώνη ανακοίνωσε, ότι από τον Γενάρη του 2024 τα έργα θα δίνονται με αναθέσεις σε εργολάβους. Αυτό σημαίνει ανεργία για πολλούς από εμάς και όσοι μείνουν θα εργάζονται με τους όρους των εργολάβων οι οποίοι εμπίπτουν στο νέο νομοσχέδιο» λέει στο tvxs μέλος του προεδρείου του σωματείου.

«Ο σχεδιασμός του ΥΠΠΟ είναι η υλοποίηση του πολιτιστικού έργου (αρχαιολογική έρευνα, αποκατάσταση, φύλαξη κλπ.) να περάσει στα χέρια των εργολάβων και των επιχειρήσεων. Επιχειρείται η παράδοση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς σε εργολάβους και σε επιχειρήσεις, που θα έρθουν να απορροφήσουν έτοιμο εξειδικευμένο προσωπικό και να το ξεζουμίσουν αξιοποιώντας την αντεργατική νομοθεσία σε όλο το εύρος της» γράφει σχετικά η ανακοίνωση του σωματείου.

Το μέλος του προεδρείου του ΔΣ επισημαίνει πως καταργείται η διαδικασία ΑΣΕΠ με την οποία επιλέγεται έως σήμερα το έκτακτο προσωπικό και εξαφανίζεται κάθε προοπτική μονιμοποίησης.

Ads

«Η τελευταία μονιμοποίηση έγινε το 2004 με Προεδρικό Διάταγμα του Παυλόπουλου. Υπήρξαν κάποιες ελάχιστες δικαιώσεις με ασφαλιστικά μέτρα έκτοτε. Αυτή η διαδικασία ολοκληρώθηκε το 2019 . Από εκεί και πέρα μετράμε μόνο συμβασιούχους».

Το έκτακτο προσωπικό στο λεκανοπέδιο της Αθήνας φτάνει τους 800 εργαζόμενους, ενώ πολλοί περισσότεροι απασχολούνται σε έργα της επαρχίας.

Ποια έργα εξυπηρετεί το έκτακτο προσωπικό;

«Υπάρχουν διάφορες κατηγορίες έργων. Το Τατόι για παράδειγμα είναι ενταγμένο στο ταμείο ανάκαμψης που θα πάρει παράταση όπως και τα έργα της ακρόπολης. όμως υπάρχουν έργα μεγαθήρια, όπως στήλη Ολυμπίου Διός που απασχολεί 35 συντηρητές οι οποίοι θα βρεθούν στο δρόμο για να το δώσουν σε εργολάβους» λέει το μέλος της διοίκησης του σωματείου και υπογραμμίζει πως:

«Το υπουργείο θέτει αυστηρά χρονοδιαγράμματα για να παραδοθούν άμεσα τα έργα και οι εργολάβοι συνήθως κοιτούν τα χρονικά περιθώρια κι όχι την ποιότητα της εργασίας. Το θέμα είναι η παραγωγή. Δεν μπορούμε να το γενικεύσουμε για όλους αυτό, όμως από την εμπειρία μας αυτό γνωρίζουμε πως συμβαίνει κατά κύριο λόγο. Σε κάθε περίπτωση αποφασίσαμε ομόφωνα πως δεν θα δεχτούμε να χάσει κανείς την εργασία του. Απαιτούμε μαζικές προσλήψεις προσωπικού στο τραγικά υποστελεχωμένο Υπουργείο Πολιτισμού. Άμεση μονιμοποίηση των συμβασιούχων.»

Η ανακοίνωση του σωματείου

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΥΠΠΟ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 30/09/2023

Χαιρετίζουμε τη μαζική Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε χθες, 29/9, με τη συμμετοχή 200 και πλέον συναδέλφων! Η Γενική Συνέλευση του σωματείου διεξήχθη εν μέσω πολύ αρνητικών εξελίξεων για τους εργαζόμενους και τον κλάδο μας, οι οποίες αποτέλεσαν αντικείμενο συζήτησης. Συγκεκριμένα, συζητήθηκε η ψήφιση του αντεργατικού νομοσχεδίου που θεσμοθετεί το δικαίωμα των εργοδοτών να απομυζούν τους εργαζόμενους με 13 ώρες δουλειάς ημερησίως, έως και 78 ώρες την εβδομάδα, χωρίς καμία επιπλέον υπερωριακή προσαύξηση, εισάγει τον «δοκιμαστικό χρόνο» στις συμβάσεις ορισμένου χρόνου και ποινικοποιεί περαιτέρω τη συνδικαλιστική δράση. Συζητήθηκαν ακόμα οι εξαγγελίες της υπουργού Πολιτισμού σχετικά με την πρόθεση του Υπουργείου για περαιτέρω εμπορευματοποίηση του πολιτισμού, αλλαγή της οργανωτικής δομής του ΥΠΠΟ, καθώς και την ολοκληρωτική κατάργηση της αυτεπιστασίας.

Ο σχεδιασμός του ΥΠΠΟ είναι η υλοποίηση του πολιτιστικού έργου (αρχαιολογική έρευνα, αποκατάσταση, φύλαξη κλπ.) να περάσει στα χέρια των εργολάβων και των επιχειρήσεων. Επιχειρείται η παράδοση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς σε εργολάβους και σε επιχειρήσεις, που θα έρθουν να απορροφήσουν έτοιμο εξειδικευμένο προσωπικό και να το ξεζουμίσουν αξιοποιώντας την αντεργατική νομοθεσία σε όλο το εύρος της. Αντικείμενο συζήτησης ήταν και η ολοκλήρωση του πακέτου ΕΣΠΑ στο τέλος τους χρόνου, το οποίο θα φέρει εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες απολύσεις εργαζομένων.

Μέσα από τη ζύμωση της Γενικής Συνέλευσης αναδείχθηκε η διάθεση των εργαζομένων για δράση και δυναμική κινητοποίηση ενάντια στο εργασιακό μέλλον που μας ετοιμάζουν, μέσα στο οποίο τσακίζονται τα εργασιακά μας δικαιώματα και πέφτουμε στην ανεργία. Μέσα από τη ζωντανή συζήτηση διαμορφώθηκε η μορφή κινητοποίησης και υπερψηφίστηκε από το σώμα της συνέλευσης. Η Γενική Συνέλευση αποφάσισε την κήρυξη 24ωρης απεργίας την Τετάρτη 4/10 και παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης Η λύση που προτείνει το ΥΠΠΟ, με τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου, και ύστερα με τη παρέμβαση των εργολάβων, δεν αποτελεί λύση για εμάς τους εργαζόμενους!

Αυτό το σενάριο προϋποθέτει ότι θα βρισκόμαστε πάντα στο κατώφλι της ανεργίας και ότι οι σχέσεις εργασίας μας θα επιδεινώνονται διαρκώς μέσα από την ολοκληρωτική υλοποίηση του αντεργατικού νομοσχεδίου για 13ωρο και δουλειά χωρίς κανένα δικαίωμα! Εμείς, οι εργαζόμενοι ΙΔΟΧ, έχουμε τη δίκη μας λύση! Και αυτή είναι κανένας συνάδελφος να μην απολυθεί! Κανένας εργαζόμενος να μη βρεθεί στο ταμείο ανεργίας! Το δικαίωμα μας στη μόνιμη και σταθερή εργασία είναι αδιαπραγμάτευτο! Απαιτούμε μαζικές προσλήψεις προσωπικού στο τραγικά υποστελεχωμένο Υπουργείο Πολιτισμού. Άμεση μονιμοποίηση των συμβασιούχων. Αυτή είναι η δική μας λύση! Είναι η μοναδική και δίκαια λύση για εμάς τους εργαζόμενους διασφαλίζοντας παράλληλα την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Αυτή τη λύση θα επιβάλλουμε με τον αγώνα μας! Όλοι και όλες στην μεγάλη 24ωρη απεργία του κλάδου μας, την Τετάρτη 4 Οκτωβρίου απαιτώντας μόνιμη και σταθερή δουλειά, δουλειά με δικαιώματα! Προσυγκέντρωση στις 07:30 π.μ. στον προαύλιο χώρο του Ηρώδειου. Καλούμε τα σωματεία του Υπουργείου Πολιτισμού να λάβουν αποφάσεις στήριξης στην απεργία και τα δίκαια αιτήματά μας.