Εκτελέσεις, συμβόλαια θανάτου, πέντε δολοφονίες με deals οργανωμένου εγκλήματος μέσα σε λιγότερο από δύο μήνες: Τι ακριβώς συμβαίνει και η «greek mafia» σπέρνει ανεξέλεγκτα σφαίρες και απασφαλισμένα περίστροφα ανά την επικράτεια;

Ads

Ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης μιλά για «μαφία του βορρά» και «μαφία του νότου», ιδρύει task force για να κηρύξει πόλεμο στο οργανωμένο έγκλημα, και κουβαλά βουνά από φακέλους στον Άρειο Πάγο.

Οσοι γνωρίζουν πώς λειτουργεί το οργανωμένο έγκλημα στην Ελλάδα και έχουν εμπλακεί στην επιχειρησιακή αντιμετώπισή του, το εξηγούν πολύ πιο καθαρά και συνοπτικά:

Αυτό που παρακολουθούμε, λένε, είναι μια ανακατανομή του ζωτικού χώρου που προσπαθούν να ελέγξουν οι μεγάλες συμμορίες.

Ads

Τα τελευταία χρόνια, μέσα και από συμβόλαια θανάτου, εξέλιπαν πολλά από τα μεγάλα αφεντικά. Υπάρχει χώρος και χρήμα και κάποιοι προσπαθούν να τον καταλάβουν – γίνεται προσπάθεια από τις οργανωμένες συμμορίες να αναπτυχθούν γεωγραφικά και να αναδιαταχθούν σε όρους ισχύος. «Αντί να παίρνουν πολλά από τους λίγους, να παίρνουν πιο πολλά από τους πολλούς», λέγεται χαρακτηριστικά.

Το βασικό ζητούμενο σ’ αυτή την αναδιάταξη δεν είναι η προστασία, είναι το πλασάρισμα των ναρκωτικών – εκεί βρίσκονται τα μεγάλα κέρδη. Και, προφανώς σ’ αυτά τα κέρδη, στο χρώμα του χρήματος, βρίσκεται και η άκρη του νήματος.

Το θέτει χαρακτηριστικά, γράφοντας στο tvxs.gr, ο πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης Γιάννης Πανούσης: follow the money – αντί η Αστυνομία, γράφει, να ψάχνει τον εκτελεστή, καλό θα ήταν να πάει αντίστροφα, «ακολουθώντας τη διαδρομή του χρήματος, δηλαδή τη διανομή της εγκληματικής πίτας».

Πως και που θα ψάξει και θα ακολουθήσει η Αστυνομία το χρήμα;

Επίσης όσοι γνωρίζουν πρόσωπα, πράγματα και πρακτικές της «greek mafia» λένε ότι επιχειρησιακά τα δεδομένα είναι σαφή, και γνωστά, εδώ και χρόνια στην Κατεχάκη. Το κύριο προϊόν είναι τα ναρκωτικά, εκεί υπάρχει το χρήμα, και η διαδρομή του προϊόντος είναι επίσης γνωστή: Ξεκινά από τα σύνορα, είτε της Ιταλίας, είτε της Αλβανίας, κατευθύνεται και συγκεντρώνεται στην δυτική Αττική – εκεί είναι το κέντρο «logistics» της ελληνικής μαφίας – και από εκεί διανέμεται στις αγορές.

«Ο χώρος και το άβατο της ανομίας δεν είναι τα Εξάρχεια, είναι η δυτική Αττική», λέει χαρακτηριστικά πηγή που έχει ερευνήσει επί χρόνια το οργανωμένο έγκλημα.

Η άλλη άκρη του νήματος, όπως λένε οι ίδιες πηγές, βρίσκεται στο ξέπλυμα του χρήματος: Στην Ελλάδα τα μεγάλα «πλυντήρια» βρίσκονται στα νησιά. Εκεί ξεπλένονται τεράστια ποσά από εμπόριο ναρκωτικών, κυρίως μέσα από τις κατασκευές είτε ξενοδοχειακών μονάδων που ανεγείρονται αστραπιαία, είτε συγκροτημάτων πολυτελών κατοικιών, είτε συναφών δραστηριοτήτων.

Εδώ, αρκετοί επίσης απ’ όσους γνωρίζουν σκοτεινά πρόσωπα και πράγματα, λένε πως τα τελευταία χρόνια σε ένα από τα μεγαλύτερα από αυτά τα «νησιωτικά πλυντήρια» έχει εξελιχθεί η Ζάκυνθος. Και δείχνουν με νόημα την πρόσφατη εκτέλεση του επιχειρηματία, ο οποίος πριν από λίγους μήνες είχε και πάλι γλυτώσει από ενέδρα θανάτου στην οποία είχε σκοτωθεί η σύζυγός του.

Όλα αυτά δεν είναι άγνωστα στους αρμοδίους, πολιτικούς, υπηρεσιακούς και επιχειρησιακούς υπεύθυνους του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Και το ερώτημα, αφού είναι γνωστά, είναι γιατί και πως χάθηκε εντελώς ο έλεγχος.

Μια απάντηση που δίνεται είναι διότι υπήρξε αποπροσανατολισμός της ΕΛΑΣ και απώλεια στόχευσης. Χάθηκε η μπάλα στις προτεραιότητες και δόθηκε βάρος στην καταστολή αντί για το βαρύ έγκλημα.

«Οι προτεραιότητες του υπουργείου Προ-Πο,  τα τελευταία δυο χρόνια, στόχευαν στο νεολαιίστικο κίνημα και στα εργασιακά», λέει στο tvxs.gr ο πρώην υπουργός Προστασίας  του Πολίτη Νίκος Τόσκας: «Αυτό που ονόμασαν ‘’πολιτικό έγκλημα’’. Προετοίμασαν το έδαφος για εφαρμογή σκληρής νεοφιλελεύθερης πολιτικής. Έτσι, το πραγματικό βαρύ έγκλημα βρήκε χώρο και χρόνο για να δράσει ανενόχλητα».

Μια δεύτερη, συμπληρωματική απάντηση είναι διότι υπάρχει διάβρωση στα σώματα ασφαλείας, ενδεχομένως και στη Δικαιοσύνη . Όσοι γνωρίζουν πώς λειτουργεί το σύστημα, όμως, σημειώνουν, ότι τα διαβρωτικά φαινόμενα πάντοτε υπήρχαν, και θα υπάρχουν. Το τρέχον σοβαρό πρόβλημα, όπως λένε, είναι ότι στην ΕΛΑΣ έχει αφεθεί και εγκαταλειφθεί πλήρως ο εσωτερικός έλεγχος – δεν υπάρχει βούληση αντιμετώπισης αυτής της διάβρωσης