Ο Χρήστος Παππάς συνελήφθη την Πέμπτη το βράδυ σε σπίτι στου Ζωγράφου, στη διασταύρωση των οδών Θεσσαλίας και 28ης Οκτωβρίου, ενώ οι διαρροές από τις έρευνες και οι τελευταίες πληροφορίες τον ήθελαν να έχει διαφύγει στο εξωτερικό και μάλιστα να βρίσκεται κάπου μεταξύ Σερβίας, Βοσνίας και Κοσόβου, ως μοναχός.

Ads

Ωστόσο, όπως φαίνεται, τους τελευταίους εννέα μήνες που είχε εξαφανιστεί για να αποφύγει τη σύλληψη μετά την καταδικαστική απόφαση για τη δράση της Χρυσής Αυγής, βρισκόταν στην Αθήνα. Την Παρασκευή οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα εκτέλεσης ποινών και στη συνέχεια θα οδηγηθεί στις φυλακές Δομοκού, όπου κρατούνται και τα υπόλοιπα μέλη της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής, πλην του Αρτέμη Ματαθαιόπουλου, που κρατείται όπως και ο δολοφόνος του Παύλου Φύσσα, Γιώργος Ρουπακιάς, στις φυλακές Μαλανδρίνου.

Ο υπαρχηγός της Χρυσής Αυγής, στον οποίο έχει επιβληθεί ποινή κάθειρξης 13 ετών για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, είχε βρει «καταφύγιο» στο σπίτι μιας 52χρονης στου Ζωγράφου από το οποίο, σύμφωνα με τις πληροφορίες, δεν είχε βγει καθόλου, ούτε καν μεταμφιεσμένος. Μάλιστα ο Χρήστος Παππάς επί της ουσίας δεν είχε αλλάξει την εμφάνισή του, έχοντας ξυρίσει το μουσι που είχε αφήσει τον τελευταίο καιρό, αλλά κρατώντας το μουστάκι, που αποτελούσε βασικό χαρακτηριστικό της εμφάνισής του όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Το ότι ο Χρήστος Παππάς βρισκόταν όλο αυτό το διάστημα στην Αθήνα επιβεβαίωσε και ο δικηγόρος του, Περικλής Σταυριανάκης, λέγοντας ότι δεν μπορούσε να φύγει στο εξωτερικό γιατί θα έπρεπε να είχε έμπιστο άτομο να τον στηρίξει. Αίσθηση πάντως προκαλεί η δήλωση του δικηγόρου του, στο Open, ότι γνώριζε τις ενέργειες της αστυνομίας, της οποίας μάλιστα έπλεξε το εγκώμιο για τον συντονισμό της τις τελευταίες ημέρες και την προσέγγιση ατόμων, ώστε να φτάσει στη σύλληψη του φυγόποινου Χρήστου Παππά. 

Ads

Σχετικά με την 52χρονη, η οποία φιλοξενούσε τον Χρ. Παππά στο σπίτι της στου Ζωγράφου, είναι ουκρανικής καταγωγής, πολιτογραφημένη Ελληνίδα το 2017, και σύμφωνα με τις πληροφορίες ήταν υποψήφια με τον συνδυασμό του  Ηλία Κασιδιάρη για τον δήμο Αθήνας. Για την 52χρονη, η οποία συνελήφθη με την κατηγορία της υπόθαλψης εγκληματία, ο δικηγόρος του Χρήστου Παππά υποστήριξε ότι ο πελάτης του δεν διατηρούσε μακρινή φιλία μαζί της. «Περίπου έναν χρόνο και όχι παραπάνω να την ήξερε», είπε χαρακτηριστικά.

Σε βάρος της 52χρονης ασκήθηκε ποινική δίωξη για υπόθαλψη εγκληματία και της επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 30 μηνών (3 εκτιτέοι και 27 με αναστολή). Η γυναίκα αφέθηκε ελεύθερη καθώς της χορηγήθηκε αναστέλλουσα δύναμη στη έφεση. Το δικαστήριο δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό ενώ και ο εισαγγελέας στην πρότασή του σημείωσε πως «τελέστηκε το αδίκημα της υπόθαλψης ακόμα και εάν επρόκειτο για μικρό διάστημα». «Η εισαγγελική έδρα δεν πείθεται από τον ισχυρισμό της εθιμοτυπικής επίσκεψης.Το αδίκημα τελέστηκε, η κατηγορούμενη ήξερε ότι του έχει επιβληθεί ποινή και του άνοιξε την πόρτα. Να κηρυχθεί ένοχη», ανέφερε. 

Η σύλληψη

Διαρροές από την ΕΛΑΣ αναφέρουν πως η αντιτρομοκρατική για να μπορέσει να φτάσει στα ίχνη του ξεκίνησε την ανάλυση ενός κύκλου επαφών του Παππά που υπερέβαινε τα 300 άτομα και εξαιρώντας διαρκώς άτομα, ξεκινώντας βέβαια από τον πιο στενό οικογενειακό και φιλικό κύκλο έως τις πιο πρόσφατες συναναστροφές του, έφτασαν και στην συγκεκριμένη γυναίκα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες ο Χρήστος Παππάς δεν προέβαλε καμία αντίσταση, άνοιξε μόνος του την πόρτα στους αστυνομικούς και φέρεται να τους είπε: «Εντάξει παιδιά έρχομαι. Αλλά να ξέρετε, μέσα στον επόμενο μήνα σκόπευα να παραδοθώ…». «Όλο αυτό το διάστημα φαίνεται ότι κρυβόταν στο σπίτι αυτό και δεν είχε άλλο καταφύγιο προηγουμένως», αναφέρουν πηγές της αστυνομίας και προσθέτουν ότι «τα λόγια του πως δήθεν σκόπευε να παραδοθεί δεν έχουν καμία ουσία, καθώς όλους αυτούς τους μήνες θα μπορούσε κάλλιστα να το είχε κάνει, όπως είχε πράξει τον Σεπτέμβριο του 2013 που παραδόθηκε μετά από ένα 24ωρο αναζητήσεων».

Σύμφωνα με αστυνομικούς που συμμετείχαν στην επιχείρηση σύλληψής του το βράδυ της Πέμπτης «έμοιαζε να περνά μία χαρά στο διαμέρισμα όπου τον έκρυβε η 52χρονη Ουκρανή. Ήταν ξυρισμένος, κουρεμένος και είχε εμφανώς πάρει κιλά».

Σύμφωνα με διαρροές της αστυνομίας, η πληροφορία για το πού κρύβεται ο Χρήστος Παππάς έφτασε πριν από λίγες ημέρες. Η Αντιτρομοκρατική ξεκίνησε να παρακολουθεί την οδό της 28ης Οκτωβρίου και το ισόγειο διαμέρισμα πολυκατοικίας όπου κρυβόταν ο Χρ. Παππάς. Λίγο πριν τις 9 το βράδυ της Πέμπτης, συμβατικά οχήματα της Αντιτρομοκρατικής με πάνοπλους αστυνομικούς απέκλεισαν τους γύρω δρόμους και έκαναν έφοδο στο ισόγειο διαμέρισμα.

Μια κάτοικος στην περιοχή του Ζωγράφου ήταν αυτόπτης μάρτυρας της σύλληψης. Μιλώντας στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδας», στο OPEN, σημείωσε πως «χθες βράδυ άνοιξα την πόρτα του σπιτιού μου για να ταΐσω τα ζωάκια μου και… μπούκαρε ένας κύριος ρωτώντας με εάν είδα κάποιον. Απαντώ “όχι” και τον ρώτησα ποιος είναι. Μου απάντησε ότι είναι από την Ασφάλεια. Η είσοδος των αστυνομικών έγινε από την κεντρική πόρτα».

Σχετικά με την 52χρονη που τον φιλοξενούσε, η αυτόπτης μάρτυρας υποστήριξε ότι «ήταν κλειστός άνθρωπος. Την έβλεπα πρωί βράδυ που πήγαινε βόλτα τον σκύλο. Μιλούσαμε, αλλά δεν είχα δει κανέναν άνδρα όλο αυτό το διάστημα. Ήταν παντρεμένη, αλλά ο σύζυγός της πέθανε πριν από περίπου έναν χρόνο. Τους τελευταίους μήνες έδειχνε σαν να είναι ένοχη, σαν κάτι να είχε και δεν μου άρεσε ο τρόπος της. Κάτι μου έλεγε αυτό το πράγμα. Δεν μιλούσε εύκολα, δεν έβγαζε κουβέντα εύκολα».