Στην περιοχή του Ζωγράφου εντοπίστηκε συνελήφθη ο υπαρχηγός της Χρυσής Αυγής Χρήστος Παππάς, ο οποίος είχε εξαφανιστεί εδώ και 9 μήνες μετά ποινή κάθειρξης 13 ετών για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

Ads

Ο νούμερο 2 στην ηγεσία της νεοναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης καταζητείται από την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου του 2020, όταν το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων του επέβαλε την ποινή μαζι με τα υπόλοιπα μέλη της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής.

Η διαφυγή του καταγράφηκε ως απόλυτο φιάσκο της ΕΛΑΣ και του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, καθώς από την αστυνομία και την κυβέρνηση διέρρεαν πως οι χρυσαυγίτες βρίσκονταν υπό επιτήρηση και πως υπήρχε σχέδιο για την άμεση σύλληψή τους μετά την ανακοίνωση της καταδικαστικής απόφασης. «Ούτε μια στο τρισεκατομμύριο να διαφύγει Χρυσαυγίτης», είχε δηλώσει μεταξύ άλλων ο Σταύρος Μπαλάσκας

Η απόφαση ανακοινώθηκε στις 22 Οκτωβρίου, ωστόσο όπως έγινε γνωστό ο υπαρχηγός της Χρυσής Αυγής είχε εξαφανιστεί από την 1η Οκτωρίου, δηλαδή 20 ημέρες πριν την καταδίκη. Η τελευταία εμφάνισή του ήταν στο Αστυνομικό Τμήμα Παπάγου όταν και έδωσε το «παρών» στο πλαίσιο των περιοριστικών όρων, που του είχαν επιβληθεί. Μάλιστα, είχε αφήσει στο σπίτι του το κινητό του τηλέφωνο.

Ads

Όταν πλέον οι αρχές διαπίστωσαν πως έχουν χαθεί τα ίχνη του του ξεκίνσαν τις έρευνες για τον εντοπισμό του ενώ η Interpol είχε εκδώσει και ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης. Οι τελευταίες πληροφορίες – διαρροές τον ήθελαν να έχει διαφύγει στο εξωτερικό, και συγκεκριμένα σε Σερβία, Κόσοβο ή Βοσνία ως μοναχός.

Τελικά συνελήφθη στου Ζωγράφου όπου φιλοξενούταν σε ένα σπίτι. Μαζί του συνελήφθη και μια 50χρονη με την κατηγορία της υπόθαλψης, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ο Χρήστος Παππάς κατά τη σύλληψή του δεν προέβαλε καμία αντίσταση, λέγοντας στους άνδρες της Αντιτρομοκρατικής: «Εντάξει παιδιά, τελείωσε. Έρχομαι». 

Μετά τη σύλληψη, οδηγήθηκε στα κρατητήρια της Αντιτρομοκρατικής, στον 12ο όροφο της ΓΑΔΑ και το επόμενο βήμα είναι να βρεθεί στον Εισαγγελέα Εκτέλεσης Ποινών, κι από εκεί στη φυλακή καθώς είναι ήδη καταδικασμένος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

image

image

image

Τι δήλωσε ο δικηγόρος του μετά τη σύλληψη

Ο δικηγόρος του Χρήστου Παππά, Π. Σταυριανάκης, λίγο μετά τη σύλληψη του υπαρχηγού της νεοναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης, μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμό Blue Sky και εξέφρασε την έκπληξή του για τις εξελίξεις. «Δεν έχω επικοινωνήσει μαζί του ακόμα. Δεν είχα εικόνα που βρισκόταν τόσο καιρό ή αν ήθελε να παραδοθεί. Με εξέπληξε η είδηση της σύλληψης του», ανέφερε και πρόσθεσε: 

«Μη θεωρείτε πως θα είχα ενημέρωση, εάν ήθελε να παραδοθεί. Θα προσαχθεί στον εισαγγελέα αύριο, εκεί ο εισαγγελέας θα διατάξει εκτέλεση της απόφασης και θα τον στείλει στη φυλακή […] Δεν θα πάει σε νέα δίκη. Επειδή ήταν φυγόποινος, δεν σημαίνει πως θα πάρει επιπλέον ποινή».