Γενικευμένη είναι πλέον η “σύρραξη” μεταξύ της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ με επίκεντρο την υπόθεση Novartis, με αναλυτές όμως να εκτιμούν πως οι “ρίζες” της αφορούν βαθύτερα πολιτικά ζητήματα.

Ads

Αφορμή στάθηκε η αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη περί “σκευωρίας Novartis” από το βήμα της Βουλής, με τον πρωθυπουργό να κάνει αναφορά μόνο στα στελέχη του κόμματός του (Σαμαρά, Πικραμμένο, Γεωργιάδη, Σαλμά, Αβραμόπουλο, Λυκουρέντζο)  ως “θύματά της”.

Κάτι τέτοιο προκάλεσε την άμεση αντίδραση εκ μέρους του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος με ανάρτησή του άφησε αιχμές κατά του πρωθυπουργού για την “παράλειψή” του να κάνει επίσης αναφορά στα ονόματα του προέδρου της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα, αλλά και στελεχών του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ όπως του Ανδρέα Λοβέρδου, του Γιώργου Κουτρουμάνη αλλά και στο δικό του.

Διαβάστε επίσης

Η δήλωση Οικονόμου και η νέα -σφοδρότερη- αντίδραση Βενιζέλου

Ads

Για το ζήτημα ερωτήθηκε και ο Γιάννης Οικονόμου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να απαντά πως «ο πρωθυπουργός στο συγκεκριμένο ζήτημα μίλησε ως πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, για τα στελέχη της παράταξής μας που στοχοποιήθηκαν από αυτή την πρωτοφανή στα μεταπολιτευτικά χρονικά μεθόδευση της κυβέρνησης του κυρίου Τσίπρα».

Η εν λόγω δήλωση προκάλεσε νέα σφοδρότερη αντίδραση από τη μεριά Βενιζέλου, με τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να εξαπολύει πυρά για πολύ αργά πολιτικά και θεσμικά κυβερνητικά αντανακλαστικά.

«Δυστυχώς οι σημερινές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου με απογοήτευσαν. Προσωπικά δεν έχω ανάγκη από τη συγγνώμη του κ. Τσίπρα και δεν έχω αναθέσει την πολιτική και ηθική εκπροσώπησή μου σε κανένα. Ουδέποτε όμως μέχρι χθες είχαν διαχωριστεί οι στόχοι της σκευωρίας με βάση την κομματική τους ταυτότητα. Ο κ. Π. Πικραμμένος συκοφαντήθηκε ως υπηρεσιακός Πρωθυπουργός, ιδιότητα που απέκτησε ως Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικράτειας. Ο κ. Ι. Στουρνάρας ως Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος δεν ανήκει σε κάποιο κόμμα. Ας μου επιτραπεί να πω ότι και εγώ ως αντιπρόεδρος και κυβερνητικός εταίρος της Κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου δεν εξέφραζα μόνο το ΠΑΣΟΚ του οποίου ήμουν Πρόεδρος. Ίσως κάτι θυμάται σχετικά ο κ. Μητσοτάκης ως μέλος της κυβέρνησης εκείνης» ανέφερε μεταξύ άλλων και πρόσθεσε:

«Δυστυχώς τα πολιτικά και θεσμικά ανακλαστικά της σημερινής κυβέρνησης σε ό,τι αφορά αυστηρώς τις αρμοδιότητες του νομοθέτη και του Υπουργού Δικαιοσύνης ως προς το πλέγμα των θεσμικών ανομιών της σκευωρίας Novartis ήταν και είναι ακόμη πολύ αργά. Αν ο κ. Μητσοτάκης θέλει, με κομματικά κριτήρια, να απαιτεί τη συγγνώμη του κ. Τσίπρα για τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, ας το κάνει. Εγώ ζητώ από τον Πρωθυπουργό ως θεσμό να θυμάται την πρόσφατη ιστορία και να διασφαλίζει το νομοθετικό πλαίσιο του σεβασμού της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης και του καταλογισμού των ευθυνών.»

Η παρέμβαση Σκανδαλίδη

Μετά την αντίδραση Βενιζέλου ήρθε και η απάντηση από τον Κώστα Σκανδαλίδη ο οποίος σημείωσε ότι «ο πρωθυπουργός μεταπίπτει σε φθηνό κομματάρχη που ασεβεί απέναντι στους θεσμούς».

Όπως είπε αρχικά ο Κώστας Σκανδαλίδης «σε μια πρωτοφανή επίδειξη αντιθεσμικής λειτουργίας και κομματικού πατριωτισμού ο κ. Πρωθυπουργός επέλεξε να ζητήσει συγνώμη και να αναφωνήσει ντροπή, απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα για τα δέκα συνολικά πολιτικά πρόσωπα που στοχοποιήθηκαν στην υπόθεση Novartis και ουσιαστικά αθωώθηκαν πανηγυρικά. Και αναφέρθηκε ονομαστικά μόνο στα στελέχη της Ν.Δ.»

Ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής συνέχισε λέγοντας: «Αντιπαρέρχομαι την πολιτική απρέπεια που υποδηλώνει την κομματική αντίληψη του κ. Μητσοτάκη για τη λειτουργία των θεσμών. Δεν είχαμε σκοπό να δώσουμε συνέχεια αν σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δεν προέβαινε, μετά την αυτονόητη αντίδραση του κ. Βενιζέλου, στην απίστευτη δήλωση ότι είναι δουλειά του κ. Ανδρουλάκη να υποστηρίξει τα στελέχη του ΚΙΝΑΛ.

Αλήθεια, ο Ευάγγελος Βενιζέλος Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Σαμαρά και πρώην Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο Γιάννης Στουρνάρας Κεντρικός Τραπεζίτης της Χώρας, ο Ανδρέας Λοβέρδος για πολλά χρόνια Υπουργός σε διαφορετικές Κυβερνήσεις και ο Γιώργος Κουτρουμάνης επίσης Υπουργός δεν άξιζαν της Πρωθυπουργικής προσοχής;»

Και κατέληξε ο Κώστας Σκανδαλίδης λέγοντας πως «δυστυχώς, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος πιστοποίησε μια ακόμη θλιβερή πραγματικότητα. Ότι ο κ. Μητσοτάκης από το βάθρο του δήθεν σύγχρονου Πρωθυπουργού μεταπίπτει εν όψη των δυσκολιών της διακυβέρνησής του σε φθηνό κομματάρχη που ασεβεί απέναντι στους θεσμούς και ιδιαίτερα αυτόν της Δικαιοσύνης. Κρίμα».

Οι εκτιμήσεις του Μαξίμου για προώθηση “χρυσών εφεδρειών” με στόχο νέα κυβέρνηση Παπαδήμου

Σε κάθε περίπτωση, οι τελευταίες επιθέσεις Βενιζέλου κατά της κυβέρνησης έχουν “θορυβήσει” έντονα το Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, υπάρχουν στο κυβερνητικό επιτελείο εκτιμήσεις πως οι αντιδράσεις του εντάσσονται σε ένα σχέδιο για κυβέρνηση τύπου Παπαδήμου, με δεδομένη μάλιστα την αδυναμία αυτοδυναμίας από το πρώτο κόμμα στις επόμενες εκλογές, οι οποίες θα διεξαχθούν με απλή αναλογική. Οι εν λόγω εκτιμήσεις αναφέρουν πως μια ενδεχόμενη προσφυγή σε δεύτερες εκλογές θα πρέπει να έχει  a priori δεδομένο τον σχηματισμό ισχυρής κυβέρνησης συνεργασίας, με τις σχετικές πιέσεις να ασκούνται έντονα από επιχειρηματικούς τίτλους.

Σε μια τέτοια περίπτωση λοιπόν, πιστεύουν κυβερνητικοί παράγοντες, ίσως προωθηθούν ως “χρυσές εφεδρείες” περιπτώσεις όπως του Ευάγγελου Βενιζέλου αλλά και του Αντώνη Σαμαρά. Είναι γνωστό άλλωστε πως οι δυο άνδρες διατηρούν “ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας” εδώ και χρόνια.

Η επίθεση Μητσοτάκη σε Ανδρουλάκη και οι λόγοι της λήξης του “μήνα του μέλιτος”

Όλα τα παραπάνω πάντως δεν μπορεί να μην μπουν στο κάδρο της ευρύτερης αντιπαράθεσης που υπάρχει εσχάτως -μετά την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ- ανάμεσα στο Μέγαρο Μαξίμου και τη Χαριλάου Τρικούπη.

Δεν μπορεί να θεωρείται τυχαία άλλωστε η επίθεση Μητσοτάκη στο ΚΙΝΑΛ και προσωπικά στον νέο πρόεδρο του κόμματος, τον οποίο εγκάλεσε για «επιτήδεια ασάφεια».

«Δεν θα μπορείτε κυρίες και κύριοι του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ να μείνετε για πολύ στον εξώστη, με τον αρχηγό σας να δίνει συνεντεύξεις επιτήδειας ασάφειας» ανέφερε συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός.

Την “σκυτάλη” των επιθέσεων πήρε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος κατηγόρησε  τη Χαριλάου Τρικούπη για ίσες αποστάσεις που την οδηγούν σε ταύτιση με την αντιπολιτευτική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ.

«Κάνει λάθος το ΠΑΣΟΚ. Προφανώς, έχει αποφασίσει τις προτεραιότητες και τη στρατηγική του και είναι δικαίωμά του. Έχει στρίψει το τιμόνι αριστερά, γιατί αυτό θεωρεί ότι πρέπει να κάνει για να καταλάβει ένα χώρο, που θεωρεί ότι είναι προνομιακός γι’ αυτό» είπε ο Γιάννης Οικονόμου μιλώντας στον Alpha και πρόσθεσε:

«Όμως, αυτό είναι τελείως διαφορετικό από αυτό που συνέβη χθες στη Βουλή. Τα πράγματα εδώ είναι συγκεκριμένα και δεν μπορείς να κρατάς ίσες αποστάσεις από αυτούς που προσπαθούν να ευτελίσουν τους θεσμούς, από τον Πολακισμό που ταυτίζεται με την αντιπολιτευτική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ από τη μια πλευρά και με τους κανόνες της Δημοκρατίας και του Κοινοβουλίου από την άλλη. Καθαρές κουβέντες».

Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άφησε αιχμές κατά του ΚΙΝΑΛ και προσωπικά του Νίκου Ανδρουλάκη λέγοντας ότι «όσοι, λοιπόν, έχουν γνώση για το πώς λειτουργεί η Δημοκρατία και το Κοινοβούλιο, όσοι θα έπρεπε να έχουν και μια παραπάνω ευαισθησία, εξαιτίας και της θητείας και των παραστάσεων που έχουν και στο Ευρωκοινοβούλιο, σε αυτό το συγκεκριμένο περιστατικό, δεν νοείται να κρατούν ίσες αποστάσεις.

»Γιατί οι ίσες αποστάσεις στη συγκεκριμένη λογική, συνιστούν απόλυτη ταύτιση, με συμπεριφορές και τέτοιες νοοτροπίες. Είναι δικαίωμα του κάθε χώρου να κάνει την κριτική, να επιλέγει τα ακροατήρια στα οποία θα απευθυνθεί, να κάνει αντιπολίτευση στην Κυβέρνηση. Γιατί Αντιπολίτευση δεν είναι μόνο η Αξιωματική Αντιπολίτευση, είναι και η Ελάσσων Αντιπολίτευση» κατέληξε.

Όλα τα παραπάνω έρχονται να ενισχύσουν τις πληροφορίες πως ο «μήνας του μέλιτος» μεταξύ Μαξίμου και του νέου προέδρου του ΚΙΝΑΛ έχει παρέλθει και αναμένονται οι επόμενες κινήσεις και από τις δύο πλευρές. Πίσω από την επίθεση βρίσκεται, σύμφωνα με τις πληροφορίες, η κυβερνητική ανησυχία για ενδεχόμενες μετακινήσεις ψηφοφόρων από το κυβερνών κόμμα στο ΚΙΝΑΛ και ιδιαίτερα του χώρου των «εκσυγχρονιστών» που στήριξαν σε μεγάλο βαθμό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Οι προθέσεις είχαν εξάλλου διαφανεί και από την αντίδραση της ΝΔ στην τελευταία συνέντευξη του Νίκου Ανδρουλάκη, που έσπευσε να επιτεθεί στον πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ με αφορμή την αντίφασή του πως θα υπερψηφίσει την πρόταση μομφής, αλλά δεν επιθυμεί εκλογές. «Ακούσαμε τον κ.Ανδρουλάκη, από τη μία να λέει ότι το ΚΙΝΑΛ υπερψηφίζει την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης και από την άλλη να υποστηρίζει ότι δεν είναι ώρα τώρα να γίνουν εκλογές. Το πώς συμβιβάζονται αυτά τα δύο μόνο ο ίδιος το ξέρει. Τελικά η αυτόνομη πορεία αποδεικνύεται εξαιρετικά δύσκολη όταν δεν μένει σύνθημα, αλλά πρέπει να αποδειχθεί στην πράξη», ανέφερε η ανακοίνωση.