Επίθεση στο ΚΙΝΑΛ και προσωπικά στον προεδρο του κόμματος Νίκο Ανδρουλάκη εξαπέλυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στη Βουλή, εγκαλώντας τον αρχηγό του για «επιτήδεια ασάφεια». 

Ads

«Δεν θα μπορείτε κυρίες και κύριοι του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ να μείνετε για πολύ στον εξώστη, με τον αρχηγό σας να δίνει συνεντεύξεις επιτήδειας ασάφειας» ανέφερε συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός. 

«Θα περίμενα μια πιο θετική ανταπόκριση και περισσότερες δημιουργικές προτάσεις από το ΚΙΝΑΛ» ανέφερε απευθυνόμενος στο Κίνημα Αλλαγής και πρόσθεσε: «Εξηγούμαι: όχι γενικές αρχές και εύκολα συνθήματα που καταλήγουν σε ευχές. Ρεαλιστικά μέτρα, κοστολογημένα, προσαρμοσμένα στις παρούσες συνθήκες.».

«Δυστυχώς, τέτοιες συγκεκριμένες προτάσεις δεν άκουσα κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών. Θα περίμενα ότι οι διακηρύξεις σας κ. Κατρίνη περί αυτόνομης πορείας θα οδηγούσαν και σε μία αυτόνομη στάση, σ’ έναν διαφοροποιημένο λόγο και σε μία ανάλογη ψήφο. «Αντίθετα όμως, διαπιστώνω ότι επιλέξατε να συνταχθείτε πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ και αυτό τελικά θα καταγραφεί στην ιστορία. Είχατε την επιλογή να διαφοροποιηθείτε και συνταχθήκατε πλήρως με την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ».

Ads

Συνεχίζοντας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε ειρωνικά και στον Κώστα Σκανδαλίδη, που αντέδρασε στην πρωθυπουργική επίθεση. «Σας άκουσα κ. Σκανδαλίδη να λέτε πως είστε το μέλλον. Ε, όχι κ. Σκανδαλίδη. Εσείς μέλλον δεν είστε εσείς», τόνισε.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στο σκάνδαλο Novartis, δήλωσε πως «πολιτικά πρόσωπα έγιναν στόχοι της σκευωρίας», ωστόσο με εμφατικό τροπο απέφυγε να αναφέρει τα ονόματα των εμπλεκόμενων πολιτικών από το χώρο του ΚΙΝΑΛ, όπως και του Διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα. 

Τη στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη σχολίασε αρνητικά ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος σε ανακοίνωσή του ανέφερε: «Ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος προς τον κ. Τσίπρα του ζήτησε επιτακτικά – μιλώντας εκ μέρους της παράταξής του, όπως τόνισε –   να ζητήσει συγγνώμη από τα πολιτικά πρόσωπα που κατέστησαν στόχος της «σκευωρίας Novartis». Μνημόνευσε δε ως τέτοια τους πρώην πρωθυπουργούς  Αντώνη Σαμαρά και Παναγιώτη Πικραμμένο και τους υπουργούς Δημήτρη Αβραμόπουλο, Άδωνη Γεωργιάδη,  Ανδρέα Λυκουρέντζο και Μάριο Σαλμά.

Δεν ανέφερε  το όνομα του Διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα, των πρώην υπουργών Ανδρέα Λοβέρδου και Γιώργου Κουτρουμάνη και το δικό μου ως πρώην αντιπρόεδρου της Κυβέρνησης και πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ γιατί προφανώς δεν ανήκουμε στην παράταξή του. Όταν όμως ο Πρωθυπουργός αναφέρεται στη Βουλή σε μια σκευωρία που έθεσε στο στόχαστρό της την ομαλή λειτουργία της Δημοκρατίας δια του ευτελισμού της Δικαιοσύνης δεν δικαιούται να διαχωρίζει τα πρόσωπα που κατέστησαν στόχος με κομματικά κριτήρια. Το μόνο κριτήριο είναι θεσμικό. Ο κ. Μητσοτάκης όφειλε να καταστήσει σαφές ότι υπερασπίζεται τους θεσμούς και όχι στελέχη της παράταξής του».

Τέλος ο «μήνας του μέλιτος»;

Τα πρωθυπουργικά πυρά έρχονται να ενισχύσουν τις πληροφορίες πως ο «μήνας του μέλιτος» μεταξύ Μαξίμου και του νέου προέδρου του ΚΙΝΑΛ έχει παρέλθει και αναμένονται οι επόμενες κινήσεις και από τις δύο πλευρές. Πίσω από την επίθεση βρίσκεται, σύμφωνα με τις πληροφοριες, η κυβερνητική ανησυχία για ενδεχόμενες μετακινήσεις ψηφοφόρων από το κυβερνών κόμμα στο ΚΙΝΑΛ και ιδιαίτερα του χώρου των «εκσυγχρονιστών» που στήριξαν σε μεγάλο βαθμό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. 

Οι προθέσεις είχαν εξάλλου διαφανεί και από την αντίδραση της ΝΔ στην τελευταία συνέντευξη του Νίκου Ανδρουλάκη, που έσπευσε να επιτεθεί στον πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ με αφορμή την αντίφασή του πως θα υπερψηφίσει την πρόταση μομφής, αλλά δεν επιθυμεί εκλογές. «Ακούσαμε τον κ.Ανδρουλάκη, από τη μία να λέει ότι το ΚΙΝΑΛ υπερψηφίζει την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης και από την άλλη να υποστηρίζει ότι δεν είναι ώρα τώρα να γίνουν εκλογές. Το πώς συμβιβάζονται αυτά τα δύο μόνο ο ίδιος το ξέρει. Τελικά η αυτόνομη πορεία αποδεικνύεται εξαιρετικά δύσκολη όταν δεν μένει σύνθημα, αλλά πρέπει να αποδειχθεί στην πράξη», ανέφερε η ανάκοινωση.