Ads

Έκτροπα σημειώθηκαν και την Παρασκευή το βράδυ έξω από το θέατρο «Χυτήριο», όπου ανεβαίνει η παράσταση Corpus Christi. Έξω από το θέατρο συγκεντρώθηκαν και πάλι μέλη παραθρησκευτικών οργανώσεων και της Χρυσής Αυγής που διαμαρτύρονται για την παράσταση, αλλά και πολίτες και καλλιτέχνες για να συμπαρασταθούν στους συντελεστές τους έργου. Από νωρίς το απόγευμα, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις βρέθηκαν στο σημείο, ενώ αργά το βράδυ τα ΜΑΤ προχώρησαν σε 35 προσαγωγές και εκτεταμένη χρήση χημικών προκειμένου να απομακρύνουν όσους διαμαρτύρονταν για την παράσταση. Το Σάββατο όλοι οι προσαχθέντες αφέθησαν ελεύθεροι.

Η συγκέντρωση για την «υπεράσπιση του δικαιώματος της ελεύθερης έκφρασης απέναντι σε φασιστικές επιθέσεις» προγραμματίστηκε μέσω διαδικτύου και από τις 18:00 το απόγευμα βρίσκονται έξω από το θέατρο «Χυτήριο» θεατές της παράστασης, καλλιτέχνες και μέλη αριστερών οργανώσεων. Οι συγκεντρωμένοι παρέμειναν μέχρι το βράδυ, καθώς για τις 23:00 είναι προγραμματισμένη η έναρξη της μεταμεσονύχτιας παράστασης της Παρασκευής.
 
Οι συγκεντρωμένοι βρέθηκαν στο σημείο για να συμπαρασταθούν στους συντελεστές της παράστασης, αλλά και για να διασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα όπως εκείνα της Πέμπτης, όταν μια ομάδα φανατικών εμπόδισε την πραγματοποίηση της παράστασης.


 

Ωστόσο, έξω από το θέατρο βρέθηακν από νωρίς και ορισμένα μέλη παραεκκλησιαστικών οργανώσεων και της Χρυσής Αυγής. Νωρίτερα επικράτησε περιορισμένης έκτασης ένταση και η αστυνομία προχώρησε σε προσαγωγές ατόμων από τις τάξεις όσων δεν θέλουν να ανέβει η παράσταση. 

Το βράδυ, στην περιοχή βρέθηκε και ομάδα μελών της Χρυσής Αυγής με επικεφαλής τον βουλευτή του κόμματος Ηλία Παναγιώταρο, ο οποίος βρισκόταν νωρίτερα σε συγκέντρωση ακροδεξιών στις οδούς Αχαρνών και Νιόβης.

Λίγο μετά τις 22:00 το βράδυ, άτομα που διαμαρτύρονται για την παράσταση επιχείρησαν να πλησιάσουν την είσοδο του θεάτρου και η αστυνομία έκανε εκτεταμένη χρήση χημικών για να τους απωθήσει, ενώ προχώρησε και σε δεκάδες προσαγωγές

Η Ιερά Οδός έκλεισε προσωρινά, αλλά δόθηκε στην κυκλοφορία και πάλι μετά από περίπου μισή ώρα. Όσοι διαμαρτύρονταν για τη θεατρική παράσταση αποχώρησαν τελικά λίγο πριν από τις 23:00 το βράδυ. 

Ads

image

«Είμαστε η χώρα που γέννησε το θέατρο, γέννησε τον πολιτισμό και πραγματικά δεν μπορεί να είναι προνόμιο μιας ολιγομελούς ομάδας ανθρώπων να καπηλεύονται τον εθνικό ύμνο και την χριστιανορθόδοξη πίστη», δήλωνε νωρίτερα στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο σκηνοθέτης της θεατρικής παράστασης Corpus Christi Λαέρτης Βασιλείου.
 
«Όλοι αυτοί που διαμαρτύρονται δεν έχουν δει την παράσταση. Ένα ηλικιωμένο ζευγάρι που είδε την παράσταση το καλοκαίρι μου είπε: αν σε αυτή την παράσταση έρχεσαι 50% χριστιανός φεύγεις 200% χριστιανός. Δεν ήθελα να κάνω μια παράσταση για την πίστη, αυτό με ξεπερνά, έκανα μία παράσταση για την ανάγκη ενός συνόλου να εναποθέσει όνειρα, ελπίδες και προσδοκίες στη μορφή ενός ηγέτη, που θα βγάλει τη χώρα από το γκρεμό. Το μήνυμα της παράστασης είναι, άκου με την καρδιά σου», ανέφερε ο σκηνοθέτης.

Ανακοίνωση για την παρεμπόδιση της διεξαγωγής της παράστασης εξέδωσε σήμερα, μετά την ομάδα Athens Pride, και η ομάδα του Thessaloniki Pride.
 
«Μας προκάλεσαν αποτροπιασμό μεγαλύτερο από όσο θα μπορούσαμε να φανταστούμε. Κάποιες σκοταδιστικές μειοψηφίες που θέλουν αυταρχικά να μας καθορίσουν όλο και πιο περιοριστικά το εύρος της ελευθερίας μας, προσπαθούν να διασπείρουν κλίμα τρόμου, για να πιστέψει ο κόσμος ότι αυτοί είναι οι κυρίαρχοι στο δημόσιο χώρο και να μην αντιδράσει. Στις μειοψηφίες αυτές οι δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας των πολιτών αντιτάσσουμε τη δικά μας συλλογική φωνή, όπως έχει γίνει πολλές φορές στο παρελθόν με μεγάλη επιτυχία», τονίζουν στην ανακοίνωσή τους.
 
«Ο σκοπός είναι πολλαπλός», όπως αναφέρουν: «Να αποδείξουμε ότι είμαστε πολύ περισσότεροι και οργανωμένοι με δυνατή φωνή, ώστε να μη φοβάται και απογοητεύεται η κοινωνία από την επίδειξη ισχύος των σκοταδιστών. Να υπενθυμίσουμε ότι η άσκηση των δικαιωμάτων του καθενός δεν υπόκειται στην έγκριση της πλειοψηφίας, πόσο μάλλον μιας αυθαίρετης μειοψηφίας, Να απαιτήσουμε το δικαίωμα στην ασφάλεια που θα εγγυάται το συντεταγμένο κράτος ανεξάρτητα από οποιαδήποτε πολιτική συγκυρία και ηγεσία των σωμάτων ασφαλείας».
 
«Η δράση των υπερσυντηρητικών και η κρατική ανοχή σ’ αυτήν φτάνει μόνο ως εκεί που ως κοινωνία το επιτρέπουμε ή το ανεχόμαστε. Για το λόγο αυτό δεν πρέπει κανένας και καμία να αποποιηθεί της προσωπικής ευθύνης. Πρέπει να αντιδράσει, γιατί έχει τους υπόλοιπους μαζί και όχι να σιωπήσει περιμένοντας να αντιδράσουν οι άλλοι», καταλήγει η ανακοίνωση. 

Tο θεατρικό έργο «Corpus Christi» του Τέρενς ΜακΝάλι, που παρουσιάζεται από τον σκηνοθέτη Λαέρτη Βασιλείου και την ομάδα ARTISAN στο Θέατρο Χυτήριο, επανεξετάζει και αναδημιουργεί την ιστορία του Ιησού και των δώδεκα μαθητών του. Παρουσιάζει τον Ιησού ως ηγέτη και τον Ιούδα να νιώθει ερωτική έλξη για εκείνον, ενώ ξετυλίγεται η ιστορία δεκατριών νέων, από την εφηβεία στην ενηλικίωση και η δοκιμασία της σχέσης τους. Τα πρόσωπα προσγειώνονται στο σήμερα και οι σχέσεις τους δοκιμάζονται από τον έρωτα, την αγάπη, την καριέρα και την προδοσία.

Διαβάστε επίσης: Άρση ασυλίας για τον Χρυσαυγίτη βουλευτή στο… μακρινό μέλλον