«Περιττό να αναφέρουμε ότι θα αρθεί η ασυλία του», έλεγαν χαρακτηριστικά πηγές από τη Βουλή στο tvxs.gr λίγο μετά το σχηματισμό δικογραφίας σε βάρος του Χρήστου Παππά, με αντικείμενο τα περιστατικά στο θέατρο «Χυτήριο». Ωστόσο, λόγω του υφιστάμενου καθεστώτος σε δικαστικό και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, κοινή πεποίθηση αποτελεί στη Βουλή ότι τουλάχιστον για τα επόμενα 2-3 χρόνια ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής θα συνεχίζει κανονικά το «έργο» του χωρίς κυρώσεις. Στο μεταξύ, εξηγήσεις ζητάει ο υπουργός Δικαιοσύνης για το γεγονός ότι δεν παρενέβη έγκαιρα ο εισαγγελέας.

Ads

«Στην περίπτωση του Παππά, θα πρέπει να κινηθεί διαδικασία από την δικαιοσύνη και να έρθει το θέμα σε εμάς για να άρουμε την ασυλία. Η δικαιοσύνη θα πρέπει να δράσει όμως γιατί η απελευθέρωση κρατουμένου πρόκειται για ποινικό αδίκημα», έλεγε στο tvxs.gr πριν από το σχηματισμό της δικογραφίας ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Νίκος Τσούκαλης.

«Τα περιθώρια τιμωρίας της επιτροπής και του προέδρου αφορούν μόνο περιστατικά συμπεριφοράς εντός Βουλής. Για όσα γίνονται έξω δεν έχουμε αρμοδιότητες εκτός από την άρση της ασυλίας. Αυτό είναι ένα πρόβλημα του κανονισμού της Βουλής που πρέπει να αναθεωρηθεί», προσέθετε.

Βουλευτές οι οποίοι καλούνται να διευκρινίσουν τι θα σημαίνει πρακτικά η άρση ασυλίας, αναφέρουν ότι ο βουλευτής θα συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του και όταν έρθει η ώρα, δηλαδή κατά προσέγγιση σε 2-3 χρόνια βάσει των ρυθμών με τους οποίους κινείται ο μηχανισμός, θα λογοδοτήσει στη Δικαιοσύνη.

Ads

Ομάδες βουλευτών κυρίως των κομμάτων της Αριστεράς εκφράζουν δυσαρέσκεια αναφορικά και με τη λειτουργία της Επιτροπής Δεοντολογίας της Βουλής, την οποία θα επιθυμούσαν περισσότερο θαρραλέα: «ούτε μία ανακοίνωση δεν εξέδωσε».

Σημειώνεται ότι μετά τα επεισόδια στο «Χυτήριο», ο έτερος βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης εκστόμισε -έξω από το Κοινοβούλιο- απειλές κατά των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και της ΔΗΜΑΡ: «Από ΄δω και πέρα, οι διάφοροι ‘μαϊντανοί’ του ανθελληνισμού τύπου Ρεπούση και οι ΣΥΡΙΖΑίοι βουλευτές ‘τρώνε πόρτα’».

«Θεωρούμε επιβεβλημένη την επίσημη τοποθέτηση όλων των κομμάτων, καθώς και της κυβέρνησης, η οποία με τη στάση της ενθαρρύνει και αξιοποιεί τη φασιστική δράση της Χρυσής Αυγής», απάντησε ανάμεσα σε άλλα ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το ΠΑΣΟΚ κάλεσε τους πολίτες και τις δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις σε ένα μέτωπο για την υπεράσπιση των δημοκρατικών θεσμών και την προάσπιση της Δημοκρατίας, πέρα από τις κομματικές διαφορές. Η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Φώφη Γεννηματά υπογράμμισε ότι «όποιος υπερασπίζεται ή ανέχεται για ψηφοθηρικούς λόγους τέτοιες πρακτικές, που οδηγούν στον εκφασισμό της κοινωνίας, ας γνωρίζει ότι τον περιμένει η σειρά του να γίνει και αυτός θύμα της φασιστικής πρακτικής των «ταγμάτων εφόδου» της Χρυσής Αυγής».

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης απέστειλε επιστολή στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε με την οποία ζητά να ενημερωθεί αν ειδοποιήθηκε ο εισαγγελέας υπηρεσίας για τα χθεσινά επεισόδια και στην περίπτωση που αυτό συνέβη γιατί δεν παρενέβη. Ο κ. Ρουπακιώτης ζητά επίσης από τον κ. Τέντε να αξιολογήσει αν συντρέχει περίπτωση παράλειψης καθήκοντος από τους παριστάμενους αστυνομικούς ως προς την απελευθέρωση από το βουλευτή της Χρυσής Αυγής του προσαχθέντα στο υπηρεσιακό λεωφορείο.