Σχέδιο πολιτικής – προγραμματικής αντεπίθεσης θέτει από σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να επανασυνδεθεί με τα κοινωνικά στρώματα που τον ανέδειξαν κυβέρνηση το 2015. Από τις τάξεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα επιδιώξουν, στο δρόμο προς την κάλπη, να εστιάσουν στην «άβυσσο» που τους χωρίζει από τη Ν.Δ. σε προγραμματικό, ιδεολογικό και ηθικό επίπεδο.

Ads

Τις επόμενες 35 ημέρες ωστόσο, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. καλούνται να πείσουν τους ψηφοφόρους ότι οι αυταπάτες της «πρώτης φοράς» δεν θα επαναληφθούν. Ήδη στην Κουμουνδούρου διαπιστώνουν ότι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ποντάρει στα ελλείμματα αξιοπιστίας του κόμματος. Ο πρόσφατος πρωθυπουργικός ισχυρισμός ότι, οι εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα «θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέο μνημόνιο», ενισχύουν τις φωνές εκείνες που ζητούν την «γραμμή προς γραμμή» τεκμηρίωση του προγράμματος των πρώτων 50 ημερών.

Στην τελευταία του συνέντευξη (ΑΠΕ), ο υπεύθυνος για την κατάρτιση του  κυβερνητικού προγράμματος, Δημήτρης Τζανακόπουλος έδωσε τις κατευθυντήριες γραμμές. Τόνισε ότι το πλάνο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ εμπεριέχει μέτρα «που δεν είναι απλώς υλοποιήσιμα, αλλά απολύτως αναγκαία» και τα οποία «βρίσκονται στον αντίποδα της πολιτικής της ΝΔ.

Ο βουλευτής του κόμματος υπογράμμισε ότι το πρόγραμμα στοχεύει στην άμεση αντιστροφή των πληθωριστικών τάσεων και την ανακούφιση της κοινωνίας με μέτρα απευθείας ενίσχυσης του εισοδήματος, προστασίας της πρώτης κατοικίας αλλά και με θεσμικές παρεμβάσεις στο πεδίο διαμόρφωσης των τιμών.

Ads

Επισημαίνει δε ότι «απαρέγκλιτες προϋποθέσεις μιας προγραμματικής συμφωνίας για την προοδευτική διακυβέρνηση, πέρα από το πρόγραμμα των 50 ημερών, είναι η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, η κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη, η προστασία της πρώτης κατοικίας, η ενίσχυση του ΕΣΥ και του προσωπικού του, μέτρα για την αποκατάσταση της διαφάνειας και της λειτουργίας του κοινοβουλίου». «Και προφανώς», τονίζει, «η επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ αποτελεί πυλώνα του προγράμματος μας αλλά δεν είναι μόνο θέμα ιδεολογικό και στρατηγικό είναι και άμεσα πρακτικό».

Οι προγραμματικές αιχμές του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ομονοούν όλα τα στελέχη, επιχειρούν να αμβλύνουν τις κοινωνικές ανισότητες, να ανασυγκροτήσουν τον εργασιακό χάρτη και το κοινωνικό κράτος και να φρενάρουν τον καλπασμό της αισχροκέρδειας.

Από την Κουμουνδούρου μάλιστα, εγκαλούν τον κ. Μητσοτάκη για «περίσσευμα θράσους» όταν κινδυνολογεί με τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα τονίζουν ότι το πρόγραμμα της Ν.Δ. είναι αυτό που «έχει θατσερικό – μνημονιακό άρωμα».

Ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις  

Εντός του κόμματος, εντούτοις, σημειώνεται ότι η ενίσχυση της αξιοπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ περνάει από τις τεκμηριωμένες απαντήσεις στα εξής ερωτήματα:

Πώς μία προοδευτική κυβέρνηση θα υπερβεί τις τρικλοποδιές ή και τον πόλεμο των που θα κηρύξουν τα πανίσχυρα εγχώρια συμφέροντα έναντι μέτρων που απειλούν την κερδοφορία τους;

Κατά την επεξεργασία του προγράμματος, έχει ληφθεί υπόψη η επαναφορά των δημοσιονομικών κανόνων μετά το τέλος της «ρήτρας διαφυγής» του Συμφώνου Σταθερότητας;

Η γερμανική «νάρκη» 

Σε σχέση με το δεύτερο ερώτημα, έντονες ανησυχίες εγείρει και το γεγονός ότι ήδη η Γερμανία επιθυμεί αυστηρότερους κανόνες μείωσης του χρέους για τις χώρες με υψηλό χρέος. Η εξέλιξη έρχεται σε μια περίοδο που η Ε.Ε. ετοιμάζεται για μια ριζική αναθεώρηση των δημοσιονομικών της κανόνων. Αν, ωστόσο, περάσουν οι θέσεις της κυβέρνησης Σολτς, τότε οποιαδήποτε κυβέρνηση αναδειχθεί από την κάλπη του Μαίου ή του Ιουλίου θα κληθεί να πατήσει σε ναρκοθετημένο οικονομικό έδαφος. Και ως γνωστόν, στο ευρωπαϊκό στερέωμα, στο τέλος πάντα κερδίζουν οι Γερμανοί…