Λήξη συναγερμού και «μυρωδιά» από την επόμενη μέρα περιλάμβανε το διάγγελμα που απηύθυνε προς τον ελληνικό λαό ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Η εργασία από το σπίτι και η ηλεκτρονική εξυπηρέτηση των πολιτών πρέπει να επεκταθούν». Αυτό ήταν ένα από τα κεντρικά μηνύματά του που προκάλεσε αίσθηση και προβληματισμό για τη στόχευσή του. Η αναφορά του πρωθυπουργού στην πρόθεσή του να επεκταθεί η εργασία από το σπίτι, υπενθυμίζει εξάλλου ένα από τα προεκλογικά σχέδιά του, μαζί με τις επιχειρησιακές συμβάσεις και την επταήμερη εργασία.

Ads

«Μερικές φορές το να δώσεις σε μία γυναίκα τη δυνατότητα να δουλεύει από το σπίτι της είναι καλό, δεν είναι κακό. Μπορεί να πηγαίνει κόντρα στην παραδοσιακή οκτάωρη εργασία, πέντε μέρες την εβδομάδα αλλά είναι καλό» είχε δηλώσει ο Κ. Μητσοτάκης κατά τη διακαναλική συνέντευξη Τύπου ακριβώς πριν ένα χρόνο, το Μάιο του 2019. «Όταν μία επιχείρηση συμφωνεί με τους εργαζόμενους μέσω επιχειρησιακής σύμβασης για να πάει από πενθήμερο σε επταήμερο με τη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων και με πολύ καλύτερες απολαβές και με αυξημένα δικαιώματα και συμφωνούν τα δύο μέρη, δεν κάνουμε τίποτε άλλο από το να αναγνωρίζουμε ότι είμαστε σε έναν κόσμο που αλλάζει και πρέπει οι εργαζόμενοι, οι επιχειρήσεις και το κράτος να προσαρμοστούν σε αυτή τη νέα πραγματικότητα», υποστήριξε τότε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Αυτήν η νέα εποχή των εργασιακών σχέσεων, όπως είχε περιγραφεί, είχε προκαλέσει μάλιστα σφοδρές αντιδράσεις, με αποτέλεσμα στη συνέχεια να αποδοθεί σε παρερμηνεία των δηλώσεών του. Ωστόσο η νέα αναφορά του πρωθυπουργού στο διάγγελμα δημιουργεί ανησυχία για τους σχεδιασμούς και το ενδεχόμενο μονιμοποίησης των εργασιακών σχέσεων που δημιούργησε η κρίση του κοροναϊού, καθώς όπως είπε και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ ‘Ακης Σκέρτσος, αμέσως μετά, πρόκειται για «μία νέα καθημερινότητα που επιβάλλει νέους κανόνες εργασίας» και «σε αυτή τη φάση δεν γνωρίζουμε ακόμη τη διάρκειά της».

Μάλιστα, ο Α. Σκέρτσος προχώρησε και σε «ισχυρή σύσταση για τηλεργασία, όπου αυτό είναι εφικτό, κατά τουλάχιστον 70%», τονίζοντας ότι «το σχέδιο εξόδου, το έχουμε ονομάσει γέφυρα ασφάλειας και είναι ένα σχέδιο μετάβασης από το μένουμε σπίτι στο μένουμε ασφαλείς σε μία νέα καθημερινότητα υψηλού ρίσκου που επιβάλλει νέους κανόνες συμβίωσης, εργασίας και κυκλοφορίας».

Ads

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, το υπουργείο Εσωτερικών εξετάζει την καθιέρωση της τηλεργασίας στο Δημόσιο και μετά τον κοροναϊό, δίχως να  διευκρινίζει αν αυτό θα σημαίνει ελαστικότερες μορφές ή και περισσότερες ώρες εργασίας αλλά και τι θα γίνει με τους μισθούς όσων εργάζονται από το σπίτι.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και στο από 11/3 διάγγελμά του είχε μιλήσει για «ευέλικτο ωράριο, τηλεδιασκέψεις και τηλεργασία, ώστε οι δημόσιοι υπάλληλοι να συνεχίσουν να εργάζονται κανονικά». Μάλιστα, το ευέλικτο ωράριο έχει ή καθιερωθεί στους δήμους με την εφταήμερη εργασία  (χωρίς τηλεργασία), ενώ ήδη έχει προαναγγελθεί ότι θα υπάρχουν τρία ωράρια προσέλευσης των δημοσίων υπαλλήλων στις υπηρεσίες τους (8, 9 και 10 το πρωί).