νέα από τις αγορές ίσως δεν ήταν ποτέ καλύτερα: Η απόδοση του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου έχει πέσει σήμερα κάτω από το 3,5%, βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2006 (και από τα χρόνια της… μεγάλης ευμάρειας), και πλέον απέχει λιγότερο από μια μονάδα από τα επιτόκια των αντίστοιχων ελληνικών τίτλων. Τα νέα είναι αρκούντως ενθαρρυντικά και από το μέτωπο των θεσμών: Το οριστικό «αντίο» στο ΔΝΤ και η πρόωρη αποπληρωμή του βρίσκεται προ των πυλών, η Ελλάδα εισπράττει ήδη τις πρώτες επιστροφές από τα κέρδη των ομολόγων της στο πλαίσιο της συμφωνίας για την ρύθμιση του χρέους, και ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο αφήνει ανοιχτό παράθυρο για ακύρωση και της μείωσης του αφορολόγητου που έχει ψηφιστεί για το 2020, όπως συνέβη και με το μέτρο της μείωσης των συντάξεων.

Ads

Είναι προφανώς μία εικόνα που καμία σχέση δεν έχει με το αφήγημα οικονομικής καταστροφής της ΝΔ και τις διακηρύξεις Μητσοτάκη περί άτυπου «4ου Μνημονίου». Αντιθέτως είναι μια εικόνα που δείχνει να οδηγεί την Ελλάδα στο «μοντέλο της μετα-μνημονιακής Πορτογαλίας» όπως ελέχθη χαρακτηριστικά από ευρωπαϊκή πηγή στο Eurogroup της περασμένης Παρασκευής. Και είναι επίσης σαφές πως πρόκειται για ένα μοντέλο και μια εικόνα που θα επιχειρήσουν να αξιοποιήσουν στον μέγιστο δυνατό βαθμό το επόμενο διάστημα το Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο, έχοντας ως πρώτο πολιτικό ορίζοντα τις ευρωεκλογές του Μαίου και ως δεύτερο και καταλυτικό σταθμό τις εθνικές κάλπες του φθινοπώρου.

Ο πολιτικός αυτός σχεδιασμός έχει πολύ συγκεκριμένα βήματα σε διπλό άξονα: τόσο σε εκείνο της περαιτέρω βελτίωσης του προφίλ του χρέους, όσο και σε εκείνο της επιστροφής στους πολίτες των «κερδών» της μεταμνημονιακής εποχής. Σ’ αυτό το δεύτερο σκέλος, δε, οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης είναι εστιασμένες σε μέτρα υπέρ της μεσαίας τάξης – μια επιλογή, απολύτως ακόλουθη και με το πολιτικό άνοιγμα Τσίπρα στον χώρο της κεντροαριστεράς. Πρόκειται για κινήσεις με κομβικό σταθμό την ρύθμιση των 120 δόσεων και με κορύφωση την ακύρωση του μέτρου μείωσης του αφορολόγητου, την οποία η κυβέρνηση θεωρεί ότι μπορεί να πετύχει εως το φθινόπωρο.

Ως προς τις 120 δόσεις, το μέτρο που αναμένουν εναγωνίως δεκάδες χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι, ο κύβος έχει ριφθεί και η ρύθμιση θα έρθει στην Βουλή πριν από το Πάσχα. Οι έως τώρα πληροφορίες κάνουν λόγο για μια ρύθμιση αρκετά ελαστική και «γενναιόδωρη» σε ό,τι αφορά τις οφειλές προς τα ασφαλιστικά Ταμεία, όπου αναμένεται πως θα περιληφθεί πρόβλεψη για σημαντικό «κούρεμα» των χρεών ενώ παράλληλα δεν θα τεθούν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για την ένταξη των οφειλετών στο νέο ευνοϊκό καθεστώς. Πιο αυστηρές εκτιμάται ότι θα είναι οι προδιαγραφές για την ρύθμιση των οφειλών στην Εφορία, όπου οι θεσμοί επιμένουν ότι πρέπει να υπάρξει «σκληρό φίλτρο» για τον αποκλεισμό των στρατηγικών κακοπληρωτών. Ως εκ τούτου η ρύθμιση των οφειλών στο Δημόσιο θα περιλαμβάνει τόσο εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια όσο και αυστηρούς μηχανισμούς προσδιορισμού των δόσεων, και εκεί ωστόσο πρόθεση της κυβέρνησης είναι να διευρύνει στον μέγιστο δυνατό βαθμό την βάση των οφειλετών που θα ενταχθούν.

Ads

Η ακύρωση της μείωσης του αφορολόγητου είναι ένα εγχείρημα που δεν μπορεί να ανοίξει άμεσα και προϋποθέτει λεπτούς χειρισμούς με τους δανειστές, όπως είχε γίνει και με τις συντάξεις. Ωστόσο, και εκεί φαίνονται να ανοίγουν δρόμοι διαπραγμάτευσης, όπως άφησε να εννοηθεί με την συνέντευξή του στο «Εθνος» και ο πρόεδρος του Εurogroup. «Αν οι στόχοι της Ελλάδας έχουν επιτευχθεί, το θέμα θα μπορούσε να τεθεί και όλοι γύρω από ένα τραπέζι θα μπορούσαν να συμβιβαστούν» δήλωσε ο Μάριο Σεντένο δείχνοντας, ουσιαστικά, και τον δρόμο που θα ακολουθηθεί έως τον Σεπτέμβρη.

Πρόθεση της κυβέρνησης – η οποία έχει ήδη εμπλακεί σε ανεπίσημες συζητήσεις με ευρωπαίους εταίρους – είναι ακριβώς η αδιατάρακτη πλήρωση των δημοσιονομικών στόχων, συμπεριλαμβανομένου και του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος. Εάν αυτό επιτευχθεί, στόχος είναι στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, που εκ των πραγμάτων θα συντάξει η παρούσα κυβέρνηση εάν οι εκλογές γίνουν τον Οκτώβριο, να περιλαμβάνονται κι εφέτος δύο σενάρια: Ένα με μείωση του αφορολόγητου από 1ης Ιανουαρίου του 2020 κι ένα χωρίς την μείωση. Και στα δύο σενάρια, όπως συνέβη και πέρσι με την περικοπή των συντάξεων, θα αποδεικνύεται πως οι δημοσιονομικοί στόχοι μπορούν να επιτευχθούν ακόμη κι εάν ακυρωθεί το ψηφισμένο μέτρο.
Από εκεί και πέρα, οι ψηφοφόροι θα κληθούν να επιλέξουν στις κάλπες και το πολιτικό – και δύσκολο – ερώτημα προς την ΝΔ θα είναι εάν και εκείνη θέλει και μπορεί να εγγυηθεί την άρση του μέτρου…