Για «δημιουργία αρνητικών τετελεσμένων» κάνει λόγο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Στρατούλης, σχολιάζοντας τη συμφωνία για τη νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, ενώ αναφερόμενος στη στάση του ΣΕΒ τονίζει πως αποδεικνύεται «ποιοι ήταν οι πραγματικοί ‘κουκουλοφόροι’ που υποδείκνυαν στη τρόικα τι πρέπει να κατεδαφίσει μαζί με τις μνημονιακές κυβερνήσεις από την εργατική νομοθεσία και κυρίως από τους μισθούς και τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας». «Στάχτη στα μάτια των εργαζομένων» η νέα Σύμβαση αναφέρει το ΚΚΕ επισημαίνοντας τις ευθύνες της ΓΣΕΕ και του «εργοδοτικού κυβερνητικού συνδικαλισμού». Ικανοποίηση από ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ για τη συμφωνία, αλλά και πυρά κατά του ΣΕΒ για τη στάση του.

Ads

 
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Στρατούλης τόνισε πως με τη σημερινή εξέλιξη υπάρχει «δημιουργία αρνητικών τετελεσμένων», στηλιτεύοντας το γεγονός ότι το ύψος του κατώτερου μισθού έμεινε εκτός της σημερινής συμφωνίας για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.
 
«Παρά την προσπάθεια εξωραϊσμού της συμφωνίας για το επίδομα γάμου και ορισμένα θεσμικά ζητήματα μεταξύ της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ και των εργοδοτικών φορέων πλην του ΣΕΒ, η ουσία είναι ότι έμεινε εκτός διαπραγμάτευσης και συμφωνίας το ήδη μειωμένο με πράξη υπουργικού συμβουλίου ύψος του κατώτερου μισθού», δήλωσε ο Στρατούλης και πρόσθεσε:
 
«Αυτό σημαίνει ότι δεν αμφισβητούνται από τους υπογράφοντες και δημιουργούνται πλέον αρνητικά τετελεσμένα όσον αφορά στη μείωση του κατώτερου μισθού από τα 751 στα 586 ευρώ, και στα 511 για τους νέους κάτω των 25 ετών, το πάγωμα των τριετιών και των χρονοεπιδομάτων και το νέο τρόπο υπολογισμού του κατώτερου μισθού με απόφαση του εκάστοτε υπουργού Εργασίας που θα μπορεί να τον μειώνει ανεξέλεγκτα».
 
Παράλληλα τόνισε πως είναι «εξωφρενικό» το γεγονός ότι «όλα αυτά γίνονται τη στιγμή που λήγει η μετενέργεια, δηλαδή η ισχύς των 45 τελευταίων κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας με αποτέλεσμα να έχουμε αυτόματες μειώσεις 20-30% σε πάνω από 1 εκατομμύριο εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα».
 
Επίσης επιτέθηκε κατά του ΣΕΒ, του οποίου, όπως είπε, η άρνηση να υπογράψει, «έστω αυτή την περιορισμένων αποτελεσμάτων συμφωνία» αποδεικνύει «ποιοι ήταν οι πραγματικοί ‘κουκουλοφόροι’ που υποδείκνυαν στη τρόικα τι πρέπει να κατεδαφίσει μαζί με τις μνημονιακές κυβερνήσεις από την εργατική νομοθεσία και κυρίως από τους μισθούς και τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας».
 
ΚΚΕ: Ευθύνες στις συμβιβασμένες ηγεσίες της ΓΣΕΕ
 
Από την πλευρά του το ΚΚΕ αναφέρει πως με τη σημερινή εξέλιξη επιχειρείται να πέσει στάχτη στα μάτια των εργαζομένων, να κρυφτούν οι ευθύνες της ΓΣΕΕ και του εργοδοτικού κυβερνητικού συνδικαλισμού, που έχουν εγκαταλείψει τον αγώνα για την υπεράσπιση των συλλογικών συμβάσεων, σχολιάζει το ΚΚΕ.
 
«Οι συμβιβασμένες ηγεσίες στη ΓΣΕΕ και σε άλλα όργανα του συνδικαλιστικού κινήματος έχουν τεράστιες ευθύνες γιατί έχουν εγκαταλείψει τον αγώνα για την υπεράσπιση των στοιχειωδών κατακτήσεων της εργατικής τάξης. Η ηγεσία της ΓΣΕΕ, συνεχίζει, αποδέχεται πλήρως την αντεργατική νομιμότητα και στο πλαίσιο αυτό παραδέχθηκε ότι διαπραγματεύεται μόνο ορισμένα επιδόματα και όχι τον καθορισμό του κατώτατου μισθού και την υπεράσπισή του», αναφέρει.
 
«Τεράστιες είναι και οι ευθύνες εκείνων των κομμάτων, που πίνουν νερό στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και της ανάκαμψης της καπιταλιστικής οικονομίας, κρύβουν από τους εργαζόμενους ότι η όποια ανάκαμψη θα στηριχτεί πάνω στα τσακισμένα δικαιώματα των εργαζομένων και τους κοροϊδεύουν με υποσχέσεις περί «υγιούς επιχειρηματικότητας» που θα σεβαστεί τη νομιμότητα, τη στιγμή που αυτή η νομιμότητα είναι βαθιά αντεργατική», συμπληρώνει.
 
Παράλληλα το ΚΚΕ ζητεί να γίνει καθολικό αίτημα των εργαζομένων η υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και κλαδικών συλλογικών συμβάσεων, με αξιοπρεπείς μισθούς και δικαιώματα και με επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ για όλους, χωρίς διακρίσεις με βάση την ηλικία, ως βάση για συζήτηση και διαπραγμάτευση για αυξήσεις.
 
Όπως αναφέρεται έχει ήδη νομοθετηθεί από την κυβέρνηση η μείωση του κατώτατου μισθού, ενώ δρομολογείται ακόμη μεγαλύτερο «τσάκισμα» μέσω του καθορισμού του κατώτατου μισθού από την εκάστοτε αστική κυβέρνηση, με κριτήριο τις «ανάγκες της οικονομίας», δηλαδή τις απαιτήσεις των μονοπωλίων για ακόμη μεγαλύτερη κερδοφορία.
 
«Την ίδια στιγμή οι επιχειρηματικοί όμιλοι επιδιώκουν την κατάργηση των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων και την αντικατάστασή τους με επιχειρησιακές και ατομικές συμβάσεις, ώστε να ρίχνουν ακόμα πιο χαμηλά τα μεροκάματα και τους μισθούς, στα όρια του κατώτερου μεροκάματου. Οι καπιταλιστές δεν θέλουν Συλλογικές Συμβάσεις, συγκροτημένα δικαιώματα και συνδικάτα», καταλήγει.
 
ΔΗΜΑΡ: Θετικό γεγονός σε δυσμενή συγκυρία
 
Η ΔΗΜΑΡ με ανακοίνωσή της κάνει λόγο για «θετικό γεγονός στη δυσμενή, πρωταρχικά για τους μισθωτούς, συγκυρία» και επικρίνει τη στάση του ΣΕΒ.
 
«Η  υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης με τη διατήρηση  των θεσμικών ρυθμίσεων των προηγούμενων συμβάσεων, καθώς και του επιδόματος γάμου (10%) αποτελούσε τη στοιχειώδη συνεισφορά των εργοδοτικών οργανώσεων στην κοινωνική συνοχή», αναφέρει και προσθέτει:
 
«Η επιλογή, ωστόσο, του ΣΕΒ να διαχωρίσει τη θέση του από τις οργανώσεις ΓΣΕΒΕΕ/ΕΣΕΕ/ΣΕΤΕ και να μην υπογράψει σύμβαση για πρώτη φορά μετά τη μεταπολίτευση, αναδεικνύει μια κοντόθωρη, συντεχνιακή  και άκρως συντηρητική προσέγγιση των εργασιακών σχέσεων στη δοκιμαζόμενη από την ύφεση και την ανεργία χώρα μας».
 
ΠΑΣΟΚ: Αναμφισβήτητα θετικό γεγονός
 
Η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά ως χαρακτήρισε ως «αναμφισβήτητα θετικό γεγονός» τη σημερινή συμφωνία για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) μεταξύ της ΓΣΕΕ και των εργοδοτικών Οργανώσεων ΓΣΕΒΕ/ΕΣΕΕ/ΣΕΤΕ, χαρακτηρίζοντας, παράλληλα, «απαράδεκτη» την άρνηση του ΣΕΒ να τη συνυπογράψει και καλώντας τον να αναθεωρήσει αυτή του τη στάση.
 
«Μέσα σε δύσκολες για τη χώρα και την οικονομία συνθήκες, η νέα ΕΓΣΣΕ δημιουργεί ασφάλεια δικαίου στους εργαζομένους για σημαντικά οικονομικά θέματα (όπως το επίδομα γάμου) και κατοχυρώνει σειρά θεσμικών θεμάτων στο εργασιακό τους καθεστώς», τόνισε.
 
Η Φώφη Γεννηματά επισήμανε πως «θεωρούμε ως απαράδεκτη την άρνηση του ΣΕΒ να συνυπογράψει την Σύμβαση. Πρόκειται για πράξη που έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τις χθεσινές μεγαλόστομες διακηρύξεις του προέδρου του, οι οποίες ως αποδεικνύεται στερούνται ουσιαστικού περιεχομένου».
 
Το ΠΑΣΟΚ καλεί τον ΣΕΒ «να αναλογιστεί ότι η συνέπεια μεταξύ λόγων και έργων χαρακτηρίζει ιδιαίτερα σε κρίσιμες φάσεις πρόσωπα και φορείς και να αναθεωρήσει τη στάση του συνυπογράφοντας την ΕΓΣΣΕ», ανέφερε η εκπρόσωπος του κόμματος και υποστήριξε ακόμη ότι «ανάλογο κλίμα συνεννόησης μεταξύ εργοδοτών-εργαζομένων, πρέπει να επικρατήσει και στον διάλογο για τις κλαδικές και επιχειρησιακές συμβάσεις, ώστε να επικρατήσει κλίμα συνέργειας και συνεννόησης στην οικονομία και την κοινωνία».