Σας έλειψα, αλλά δύο τριήμερα πλάτη πλάτη είχαμε να ζήσουμε από την εποχή που διατελούσε υπουργός εργασίας ο αείμνηστος Ευάγγελος Γιαννόπουλος -ωραία χρόνια για τον σοσιαλισμό. Οπότε κι εγώ την περασμένη Δευτέρα αμολούσα καλούμπα με τις φίλες μου. Εδώ η μισή χώρα αμολάει καλούμπα κάθε μέρα, θα μου πείτε.

Ads

Κι εμένα μου λείψατε, όμως, κι είπα να κάτσω να σας γράψω άμα το πέρας της ημέρας καταλύσεως ιχθύος.

Ήρθε η σειρά των Μουσείων να αποτελέσουν φυτώρια της κυβέρνησης και της Νέας Δημοκρατίας. Είναι τέτοιος ο καημός των διοικήσεων να δείξουν υποταγή και καλή διαγωγή σε όσους τους διόρισαν, που καλούν στελέχη του πρωθυπουργικού γραφείου και τους φέρονται λες και το Μουσείο το επισκέφτηκε το αυτοκρατορικό ζεύγος της Ιαπωνίας. Η Ελλάς ευγνωμονούσα, που είναι και επίκαιρο ένεκα της εθνικής εορτής, αλλά χωρίς τα χέρια σε έκταση, μάλλον με την πλάτη σε επίκυψη έμοιαζε το θέαμα. Αυτά συμβαίνουν σε μουσείο του Βορρά.

Αλλά ο Βορράς δίνει στο κόμμα, ακόμη και αν έχει μετακομίσει στον Νότο. Πληροφορήθηκα ότι η ΝΔ επέλεξε αρχαιολόγο υπηρετούσα σε Μουσείο ΝΠΔΔ για να κοσμήσει το ευρωψηφοδέλτιό της. Επιτέλους, καιρός ήταν. Βλέπεις είναι τέτοιο το κενό μετά το σκάνδαλο Άννα-Μισέλ που πρέπει να έρθουν και άλλες να δείξουν τη συμβολή τους στην πατρίδα. Ειδικά αν είναι και από οικογένεια τέως ευρωβουλευτή, όσο να πεις ένα κληρονομικό χάρισμα εκλογής θα το έχει η κοπέλα. Με θείο αρχιεπίσκοπο, σίγουρα θα κολλήσει και η θεία χάρις από δίπλα. Ελπιδοφόρο. Έτοιμη η εκλογή με τόσα χαρίσματα.

Ads

Η περί ου ο λόγος αρχαιολόγος, σου λέει, είναι ειδική στις Αιγές. Αχ κακομοίρα μου, λέω εγώ. Τέτοια να λέτε να τα ακούσει η Φιλίππου βασίλισσα να σας κάνει την Πειραιώς Κούγκι! Πάντως εγώ αλλού ήθελα να εστιάσω. Οι κακές γλώσσες λέγανε τόσα χρόνια ότι στο Μουσείο αυτό είναι όλοι καλαματιανοί. Όχι λοιπόν, υπάρχουν οπαδοί της κυβέρνησης κι από άλλες εκλογικές περιφέρειες. Ιδού και η απόδειξη.

Κρίμα πάντως που δεν επέλεξαν από τις Grandes Dames των μουσείων για το ευρωψηφοδέλτιο. Θέλανε μια με δύο βαφτιστικά, να ακούγεται έτσι πιο αυτοκρατορικό; Έχουνε, και μάλιστα με τρία. Θέλανε μία που να έχει προϋπηρεσία στο ΠΑΣΟΚ; Έχουνε, και μάλιστα εξ ευωνύμων ορμώμενη. Θέλανε μία με καλές σχέσεις με την Εκκλησία; Έχουνε. Γαλλοτραφή; Έχουνε. Θέλανε μία που να εκτελεί ευπειθώς διαταγές ανωτέρων; Έχουνε. Πετάει ο γάιδαρος; έλεγε η Υπουργός. Έφτασε στη στρατόσφαιρα, απαντούσε εκείνη. Θέλανε μια με κρίση μεγαλείου; Εκεί να δεις πόσες έχουνε. Ολόκληρο μπουκέτο. Ελπίζω ο πρωθυπουργός να το ξανασκεφτεί, υπάρχει ακόμη χώρος να διακοσμήσει το ευρωψηφοδέλτιό του.

Έμαθα ότι η μία grande dame πήγε στη Γαλλία για να εκπροσωπήσει και εκεί τον κόσμο των μουσείων. Πληροφορίες λένε ότι στον πρωινό μπουφέ έλειπαν καθημερινά τα κρουασάν. Ήταν άφαντα. Όπως και η ίδια από το συνέδριο. Δεν ξέρω αν τους έλειψε εκεί, πάντως εδώ δεν έλειψε σε κανέναν. Τουλάχιστον θα έχει και δικαιολογία, ότι έλειπε και δεν λειτουργούσε τίποτα στο μουσείο της.

Η άλλη GD βάζει like στις αναρτήσεις της, θε μου σχώρα με! Κάνει παραπομπή στον εαυτό της. Σε απαντητικό έγγραφο στον πρόεδρο του μουσείου έβαλε φόρα παρτίδα όλο της το βιογραφικό, με όλα τα επιτεύγματα, μέχρι και τις γλώσσες που μιλά. Μόνον τον ωροσκόπο της δεν έβαλε μέσα. Έχει προσφύγει για συμβουλές, βλέπετε, στην άλλη. Και πρόκοψε. Θέλει και ισντρούκτορα αυτή που γεννήθηκε για την καταστροφή. Σε λίγο θα αυτοβραβεύεται κιόλας.

Τις έχει φάει η αυτοαναφορική κρίση μεγαλείου. Αφού τις βάφτισε η Υπουργός «εκλεκτές», τώρα τι να πουν; Να παραδεχτούν ότι τα μουσεία τους δεν μπορούν να αγοράσουν ούτε συνδετήρα; Ζαμέ! Να πουν ότι δεν ήταν καλός ο νόμος της πολυχρονεμένης Υπουργού που τους έδωσε και τους θώκους; Απαπαπα. Πού να ρίξουν κι αυτές την ευθύνη για την ανεπάρκειά τους; Το ρίχνουν λοιπόν στην ξιπασιά και καμώνονται με ποιον τρόπο να γεμίσουν τα κενά. Δεν είχα εγώ μία φίλη στο Κολωνάκι που πήγε να πάρει βιβλία με το μέτρο, για να συμπληρώσει στη βιβλιοθήκη που είχε κενά; Τέτοιο πράγμα.

Εγώ όμως κυρίως απολαμβάνω την μία και μοναδική grande dame, ναι, το πετράδι του στέμματος. Μας ενημερώνει για τα πάντα σε σχέση με το μουσείο της. Πλένω τα πιάτα και σκέφτομαι το μουσείο, δίνω παραγγελία στο σούπερ μάρκετ και σκέφτομαι το μουσείο, με βραβεύουν και ο νους μου στο μουσείο, τρώω με τον καλό μου και ο νους μου στο μουσείο. Τέτοια ταύτιση με το μουσείο. Εντάξει, το εμπεδώσαμε, χρυσή μου. Αλλά κάνε κάτι για να αποδείξεις ότι το μουσείο προχωράει μπροστά. Και όχι μόνον εσύ, για να μην είμαστε άδικοι, αλλά και όλες οι άλλες. Πώς αποδεικνύεται η αξία τους;

Δεν με νοιάζει τίποτε άλλο, μόνο την Υπουργό σκέφτομαι. Είναι… να σκάσει είναι, μαθαίνω από τον κύκλο μου. Δεν φτάνει εκείνο το 45% ελληνικού τραγουδιού, που έφτασαν μέχρι και οι πιο πιστοί κυβερνητικοί φρουροί να την σχολιάζουν, έχει και τις επιλογές της στα μουσεία να την κάνουν ρεζίλι. Βέβαια, μία μία τις διάλεξε και πρέπει να τις υπερασπιστεί. Αναζητείται επειγόντως επικοινωνιακό αμπαλάζ, μαθαίνω. Για να μην πάθει και η Μενδώνη αυτά που έπαθε η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή με τις στολές της Κατράντζου.

Τουλάχιστον η Ολυμπιακή Επιτροπή είχε να επικαλεστεί και μια διεθνή καριέρα της Κατράντζου -τι βραβεύσεις, τι έπαινοι, τι δούκισσες, τι σταρ του Χόλιγουντ επιστρατεύτηκαν για να πειστούμε ότι το κίονας-print είναι το απαύγασμα της αισθητικής ολοκλήρωσής μας. Η Υπουργός τι θα έχει να δείξει όταν σκάσει η ωρολογιακή βόμβα; Τη Δούκισσα της Πλακεντίας; Ή την Αντζελίνα Τζολί της αρχαιολογίας; Σκούρα τα πράγματα…

Αλλά εντάξει, έργο γίνεται, λέμε τώρα. Δεν πιάνουν παντού νυχτερίδες και αράχνες. Ας κάνει κι αυτή η Υπουργός έναν αντιπερισπασμό. Πήγε και εγκαινίασε το σπήλαιο των Πετραλώνων, είδα! Και πολύ χάρηκα. Και τα εγκαίνια είχαν το πλήρες μενού: παπά, διάκο και τα σχετικά. Πλήρες πρόγραμμα, καταλαβαίνετε. Αγιασμούς και δοξολογίες. Τίποτε δεν μου φαίνεται περίεργο, απλώς αναρωτήθηκα εάν αυτός ο άνθρωπος των Πετραλώνων, που λέγανε στις ομιλίες τους, ήταν ο δύσμοιρος και πρωτοχριστιανός;

Θα ταίριαζε στο όλο αφήγημα, όλο νούμερα και νούμερα, δεν τσιμπάει ο ψηφοφόρος. Θέλει τα ώπα του, θέλει τις τρέλες του, θέλει τις βόλτες του, θέλει και λίγη ένδοξη ιστορία όμως. Κάτι ήξερε η Σάττι κι έβαλε Παρθενώνα. Τώρα βέβαια ευρωεκλογές έρχονται, δεν φτάνει μόνο η τρισχιλιετής -βάλε και κάτι παραπάνω κυρία Άννα μας. Βάλε και τον αρχάνθρωπο των Πετραλώνων να προσεύχεται στον Χριστό, μωρέ, τι σου κοστίζει; Όλα τα θαύματα στον Βορρά γίνονται.