Απέκλεισε προς το παρόν ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα. Στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον υπουργό Ανάπτυξης,Κ. Χατζηδάκη, ο κ. Στουρνάρας δήλωσε ότι «η μείωση των φόρων είναι επιθυμητή, αλλά στην παρούσα φάση δεν είναι εφικτή». Σημειώνεται ότι ο ΦΠΑ στην εστίαση αποτελεί προμετωπίδα των κυβερνητικών διεκδικήσεων απέναντι στην τρόικα και έχει παρουσιαστεί ως ένα από τα κεκτημένα της τρικομματικής σε επίπεδο «υποσχέσεων» από την τρόικα.

Ads

Ο υπουργός Οικονομικών απέδωσε τα «μεγάλα εμπόδια» για μια τέτοια κίνηση, στα έσοδα, τα οποία είναι «λίγο χειρότερα από τους στόχους». Πρόσθεσε δε ότι το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ 23% στην εστίαση, θα συζητηθεί με την τρόικα τον Ιούνιο, «εφόσον είμαστε εντός στόχων στα έσοδα».
 
Ταυτόχρονα, ουσιαστικά απέκλεισε τη μείωση του ΕΦΚ κατανάλωσης στα καύσιμα, λέγοντας ότι «δεν είναι εφικτή σε αυτή τη φάση, δεν την επιτρέπει η πορεία των εσόδων». Επισήμανε δε χαρακτηριστικά, ότι «κάθε απόκλιση έχει κόστος, για κάθε μέτρο μείωσης φόρων θα πρέπει να πάρουμε κάποιο άλλο ισοδύναμο μέτρο. Έχουμε δρόμο ακόμη, γιατί πρέπει να υπάρξει πρωτογενές (πλεόνασμα) σε ετήσια βάση».
 
«Το 72% των επαγγελμάτων έχει απελευθερωθεί»
 
Στην ίδια συνέντευξη Τύπου με θέμα την απελευθέρωση των επαγγελμάτων, ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι η μεγάλη πλειοψηφία των επαγγελμάτων δεν υπόκειται πλέον σε κανέναν περιορισμό. «Έχει επιτευχθεί το μεγαλύτερο μέρος της επιδιωκόμενης απελευθέρωσης», σημείωσε, προσθέτοντας ότι 72% του συνόλου των επαγγελμάτων είναι πλέον «πλήρως απελευθερωμένο».
 
Ενδεικτικά ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε στους συμβολαιογράφους, στα ταξί, στους αναλογιστές, στους ορκωτούς εκτιμητές, στους γεωτεχνικούς, κ.ά.
 
«Απελευθερώνουμε αγορές και επαγγέλματα για τη μεγέθυνση του ΑΕΠ, την καταπολέμηση της ανεργίας και την πτώση των τιμών στην αγορά», τόνισε. «Για πρώτη φορά από το 1968 οι τιμές μειώθηκαν τον Μάρτιο εφέτος. Οι τιμές πέφτουν πλέον στην Ελλάδα, αλλά η αλήθεια είναι ότι άργησαν να πέσουν», υποστήριξε.

Διαβάστε επίσης: Στουρνάρας: Ανάπτυξη και μείωση της ανεργίας από το 2014 
 
Όπως σημείωσε, το ΑΕΠ θα μπορούσε να αυξηθεί έως και 15%, αν στην Ελλάδα η απελευθέρωση είχε φθάσει στο επίπεδο των υπολοίπων χωρών της Ευρωζώνης.
 
Από την πλευρά του, ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης αναφέρθηκε στην ύπαρξη του παρατηρητηρίου και τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Επισήμανε ακόμα ότι θα κατατεθεί νομοσχέδιο στη Βουλή με ρυθμίσεις για τις προσφορές και τις εκπτώσεις, το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, τη λειτουργία της αγοράς καυσίμων κτλ.

Επιφυλάξεις για το ενδεχόμενο διπλής δόσης
 
Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο να εγκριθεί στη συνεδρίαση του Eurogroup τη Δευτέρα, η «διπλή δόση» από την ευρωζώνη για την Ελλάδα (α΄ και β΄ τρίμηνο- συνολικά 7,4 δισ. ευρώ). Όπως επισήμανε, το θέμα έχει εξεταστεί σε τεχνοκρατικό επίπεδο, όμως «δεν υπάρχει κατάληξη ακόμη και δεν υπάρχει τέτοιο θέμα σε επίσημο τομέα».
 
Σημείωσε πάντως ότι «θα ήταν ευχής έργο. Το Eurogroup δεν σταματά να μας εκπλήσσει, αλλά δεν γνωρίζουμε ποιες θα είναι οι αντιδράσεις άλλων κρατών- μελών». Πάντως, ακόμη και στην περίπτωση της έγκρισης της «διπλής δόσης», το πιθανότερο είναι να αποδεσμευτούν σταδιακά τα ποσά, ανάλογα με την υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα.
 
Ερωτηθείς για την εξόφληση των «ακούρευτων» ελληνικών ομολόγων, ύψους 5,6 δισ. ευρώ, που κατέχει η ΕΚΤ και λήγουν στις 20 Μαΐου, ο υπουργός δήλωσε ότι «υπάρχουν τρόποι να καλυφθούν» και επανέλαβε ότι, ανεξάρτητα με την έγκριση ή μη της «διπλής δόσης», οι επικεφαλής της τρόικας θα επανέλθουν τον Ιούνιο για τον νέο έλεγχο της ελληνικής οικονομίας.

Ads