Πριν το τέλος του έτους πρόκειται να νομοθετηθεί το νέο πλαίσιο που θα προβλέπει τα της άρσης των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, όπως δήλωσε το απόγευμα της Δευτέρας ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, όπου πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος νωρίτερα έλεγε κατηγορηματικά ότι «οι πλειστηριασμοί της κατοικίας του φτωχού δεν παίζουν κανέναν απολύτως ρόλο» για την προσπάθεια της χώρας και ότι «το λιγότερο που θέλουμε είναι, όχι αδικαιολόγητες προκλήσεις ως προς την αντοχή της κοινωνίας, της δημοκρατίας μας και βεβαίως της ίδιας της πραγματικής οικονομίας της χώρας».

Ads

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, στα τέλη του 2013 λήγει το νομοθετικό πλαίσιο που προβλέπει την προστασία από τους πλειστηριασμούς, συνεπώς «εάν δεν νομοθετήσει η κυβέρνηση σημαίνει ότι αίρεται η απαγόρευση των πλειστηριασμών την πρώτης κατοικίας. Άρα πρέπει να νομοθετήσει». 

Το ζήτημα των πλειστηριασμών, και των όποιων περιορισμών θα συνοδεύουν την άρση της απαγόρευσής τους, αποτελεί το κυριότερο σημείο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Αθήνας και της τρόικας, όπως σχολίασε σήμερα η Κομισιόν, που πρόσθεσε ότι εάν δεν κλείσει το θέμα δεν θα επιστρέψει η τριμερής στην Αθήνα. 

«Οι αριθμοί είναι εύγλωττοι. Δεν μπορεί να κολλήσει η υπόθεση σε θέματα που κατά τη γνώμη μου τίθενται κακώς, όπως είναι οι πλειστηριασμοί», σημείωσε ο Ευ. Βενιζέλος, εξερχόμενος της συνάντησης, συμπληρώνοντας ότι «θα επικρατήσει η κοινή λογική».

Ads

«Αν ο κ. Σαμαράς ήθελε, θα είχε ξεκαθαρίσει το θέμα των πλειστηριασμών», είχε σχολιάσει νωρίτερα ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, ότι «έχει την αποκλειστική ευθύνη για το παιχνίδι με τις αγωνίες πολλών πολιτών».

Στην συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου συζητήθηκε και το μέλλον των ΕΑΣ, παρόντος του υπουργού Άμυνας, Δημήτρη Αβραμόπουλου. Για το θέμα, ο Γ. Στουρνάρας είπε πως «θα υπάρξει μια συρρίκνωση με εθελούσια έξοδο».