«Θέλουμε πραγματική αναγνώριση των θυσιών και των αντοχών του ελληνικού λαού και όχι πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα που κανιβαλίζουν τις μακροοικονομικές προοπτικές», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας σε συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, ζητώντας «έγκαιρη συζήτηση, προ των ευρωεκλογών, για την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος», ενώ επίσης δήλωσε ότι «δεν υπάρχουν παιδαγωγικοί λόγοι για τις καθυστερήσεις στις διαπραγματεύσεις, μετά από όσα επιτύχει η Ελλάδα». Σημειώνεται ότι αυτή την ώρα, ο Ευ. Βενιζέλος συναντάται με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να καθοριστεί η στάση της κυβέρνησης απέναντι στην τρόικα. 

Ads

Αναφερόμενος, δε, στο θέμα των πλειστηριασμών, το οποίο έθιξε σήμερα η Κομισιόν και σχολίασε και ο ΣΥΡΙΖΑ, είπε πως «το λιγότερο που θέλουμε είναι, όχι αδικαιολόγητες προκλήσεις ως προς την αντοχή της κοινωνίας, της δημοκρατίας μας και βεβαίως της ίδιας της πραγματικής οικονομίας της χώρας. Πόσο κρίσιμο ζήτημα είναι οι πλειστηριασμοί της πρώτης κατοικίας του φτωχού και μεσαίου νοικοκυριού μέσα σ’ αυτή την εικόνα;».

«Το πρόβλημα των ελληνικών τραπεζών δεν είναι τα μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά ή καταναλωτικά δάνεια των φτωχών και μεσαίων νοικοκυριών. Βεβαίως και υπάρχει πρόβλημα με μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια όμως είναι επείγουσα ανάγκη οι τράπεζες να επανασυνδεθούν με την ελληνική πραγματική οικονομία», είπε προσθέτοντας πως «οι πλειστηριασμοί της πρώτης κατοικίας του φτωχού δεν παίζουν κανέναν απολύτως ρόλο».

«Αυτό που θέλουμε», σημείωσε τέλος, «δεν είναι μια πολιτική διαπραγμάτευση που μας κάνει χάρες σε οικονομικό επίπεδο, αλλά μια οικονομική διαπραγμάτευση με έγκυρους και ευφυείς θεσμικούς συνομιλητές που είναι νομιμοποιημένοι, αντιλαμβάνονται τι συμβαίνει και που δεν έχουν γραφειοκρατικές αγκυλώσεις».

Ads

Έκκληση προς την Κομισιόν και την τρόικα «να αναγνωρίσουν τα όσα έχουν γίνει στην Ελλάδα και να μη ζητούν απαράδεκτα πράγματα, διότι θα τορπιλίσουν τη στήριξη του λαού προς την κυβέρνηση», απηύθυνε ο πρόεδρος της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωκοινουβουλίου, Χάνες Σβόμποντα, μετά τη συνάντηση που είχε στο υπουργείο Εξωτερικών με τον υπουργό Εξωτερικών. 

image
Φωτογραφία: Παναγιώτης Τζάμαρος/FosPhotos

Ο Χ. Σβόμποντα δήλωσε ότι «στη χώρα έχει γίνει ένα τεράστιο έργο, το οποίο δεν αναγνωρίζεται πάντα. Φυσικά υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να γίνουν, αλλά καμία χώρα δεν μπορεί να κάνει όλες αυτές τις αλλαγές σε μερικές μέρες ή μερικούς μήνες, ακόμη και σε μερικά χρόνια». Τάχθηκε, δε, υπέρ του διαμερισμού των ευθυνών σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση και όχι μόνο στην Ελλάδα.