Πολλοί είναι οι αναλυτές που μιλούν για τον Δεύτερο Ψυχρό Πόλεμο. Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής εναντίον Κίνας ή το αντίστροφο, οι δύο υπερδυνάμεις προσπαθούν να διατηρήσουν ή να επεκτείνουν την επιρροή τους τόσο στο επίπεδο των υποδομών και δραστηριοτήτων ενέργειας, όσο και σε αυτό των υποδομών που σχετίζονται με την πληροφορία. Όσον αφορά σε αυτό το δεύτερο επίπεδο, η χώρα μας φαίνεται να έχει διαλέξει ήδη στρατόπεδο.
Η πρόσφατη ανακοίνωση της δημιουργίας από την αμερικανική Microsoft ενός συμπλέγματος από τρεις μονάδες αποθήκευσης δεδομένων (data centers) στην Αττική ήρθε να συμπληρωθεί σε μια σειρά από γεγονότα που οδηγούν σε αυτό ακριβώς το συμπέρασμα. Άλλωστε, το έχει πει ο ίδιος ο πρωθυπουργός.…
Ήταν τον περασμένο Αύγουστο, κατά την διαδικτυακή συνομιλία που είχε στο πλαίσιο του «2020 Aspen Security Forum» ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον καθηγητή του Harvard, εκτελεστικό διευθυντή του «The Aspen Strategy Group» και πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Νίκολας Μπερνς. Στη σχετική ερώτηση του κου. Μπερνς αν η Ελλάδα έχει πάρει τα απαραίτητα μέτρα ώστε εν όψει της εγκατάστασης δικτύων 5G να είναι σε θέσει να αποφύγει πιθανή απόπειρα βιομηχανικής κατασκοπείας από την πλευρά της Κίνας, μεταξύ άλλων, μέσω του τεχνολογικού κολοσσού της Huawei, ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε απαντήσει: «Η Huawei δεν έχει ισχυρή παρουσία στην Ελλάδα, τουλάχιστον όσον αφορά στο κεντρικό δίκτυο (core network), κι έτσι θα παραμείνει. […] Το κεντρικό μας δίκτυο θα παραμείνει χωρίς παρουσία της Huawei».
Στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγησε πως η Ελλάδα επιδιώκει την προσέλκυση κεφαλαίων από διαφορετικά μέρη του κόσμου και πως δεν επιθυμεί να εξαρτάται επενδυτικά σε μεγάλο βαθμό από καμία χώρα, ωστόσο ο κος. Μπερνς είχε λάβει την απάντηση που επιθυμούσε.
Την ίδια περίπου περίοδο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ λάνσαρε την καμπάνια του “Το Καθαρό Δίκτυο” (The Clean Network), με στόχο «τη διασφάλιση κεφαλαίων του Έθνους (σ.σ του αμερικανικού) μεταξύ των οποίων η ιδιωτική σφαίρα των πολιτών και ευαίσθητες πληροφορίες εταιρειών εναντίον πιθανών επιθέσεων που διεξάγονται από κακόβουλους παράγοντες όπως το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας». Λίγες ημέρες νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, μιλώντας σχετικά σε φόρουμ των Βρυξελλών είχε πει πως «η Ελλάδα συμφώνησε να συνεργαστεί με την Ericsson κι όχι με την Huawei για την ανάπτυξη της 5G υποδομής της».
Κι αν για την Cosmote, η συνεργασία της με τη σουηδική εταιρεία είχε ανακοινωθεί από τον Μάρτιο, εξέλιξη που έχει επικροτηθεί από τον Αμερικανό πρέσβη Τζέφρι Πάιατ, δεν ισχύει το ίδιο για την Vodafone και την Wind οι οποίες δεν έχουν ακόμα ξεκαθαρίσει τις προθέσεις τους. Όπως έχει ανακοινώσει ο αρμόδιος υπουργός Κυριάκος Πιερρακάκης, ο διαγωνισμός για τις συχνότητες που θα διατεθούν από το Κράτος για την ανάπτυξη δικτύων τεχνολογίας 5G θα ολοκληρωθεί εντός του έτους, και οι ενδιαφερόμενοι οφείλουν να καταθέσουν τις προσφορές τους στις 30 Οκτωβρίου. Πριν γίνει ο διαγωνισμός, στον υπέροχο κόσμο της ελεύθερης αγοράς, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών και ο Έλληνας πρωθυπουργός έχουν σπεύσει να προκαταβάλουν πως οι εταιρείες που θα κερδίσουν πρόσβαση στις συχνότητες δε θα συνεργαστούν με τον κινεζικό κολοσσό για την ανάπτυξη των 5G δικτύων τους. Κι όλα αυτά παρά την εκτίμηση παραγόντων της αγοράς ότι η Huawei μπορεί να παρέχει υπηρεσίες ίδιου αν όχι ανώτερου επιπέδου από τους ανταγωνιστές της σε τιμή χαμηλότερη από εκείνους έως και 30%!
Πέρα όμως από τις καθαρές δηλώσεις κορυφαίων αξιωματούχων που οδηγούν σχεδόν αβίαστα στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα έχει μπει στην αμερικάνικη σφαίρα επιρροής και στο πεδίο του ψηφιακού πολέμου, υπάρχουν μια σειρά από γεγονότα μέσα στο 2020 που επίσης συνάδουν με αυτή την κατεύθυνση.
Για να αντιμετωπίσει το υπαρκτό πρόβλημα της χρήσης λογισμικών παλαιάς τεχνολογίας ή ακόμα και παράνομων αντιγράφων εντός του δημόσιου τομέα, τον περασμένο Μάρτιο η κυβέρνηση αποφάσισε την αγορά 110.000 αδειών λογισμικού της αμερικανικής Microsoft, παρόλο που πλέον υπάρχουν πολλές εναλλακτικές ανοιχτού κώδικα.
Στις αρχές Οκτωβρίου ανακοινώθηκε παρουσία του πρωθυπουργού η δημιουργία από την Microsoft ενός Κέντρου Δεδομένων (Data Center) στην Αττική, μια κίνηση που ερμηνεύεται ως διαφαινόμενη παράδοση ενός δημόσιου αγαθού όπως είναι πλέον τα «μεγάλα δεδομένα» σε μία και μάλιστα αυτή την συγκεκριμένη εταιρεία. Στα γεγονότα που δείχνουν συστράτευση της Ελλάδας με το αμερικανικό μπλοκ συμφερόντων στον παγκόσμιο ψηφιακό πόλεμο, κάποιοι αναλυτές προσθέτουν και την δωρεά του συστήματος τηλεκπαίδευσης προς το υπουργείο Παιδείας από την αμερικανική εταιρεία Cisco, για την οποία βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έχουν καταθέσει σχετική ερώτηση, χωρίς ποτέ να έχουν λάβει απάντηση από την κα. Κεραμέως.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >