Στικάκι που αποδεικνύει διαρροή προσωπικών δεδομένων καθηγητών και μαθητών μέσω της πλατφόρμας τηλεκπαίδευσης της CISCO την οποία χρησιμοποιεί το υπουργείο Παιδείας κατέθεσε ο Νίκος Φίλης στη Βουλή. Άγνοια για τα στοιχεία δήλωσε αιφνιδιασμένη η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως η οποία έχει την πολιτική και ποινική ευθύνη διότι ανέθεσε μέσω δωρεάς την τηλεκπαίδευση στην πλατφόρμα της CISCO.

Ads

Όπως αποκάλυψε ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Φίλης τα στοιχεία αντλήθηκαν μέσα από μία απλή αναζήτηση στο GOOGLE και περιλαμβάνουν 2.024 εγγραφές εκατοντάδων καθηγητών με κάθε είδους στοιχεία: ονοματεπώνυμο, σχολείο, τάξη, τμήμα, μάθημα, αριθμό μαθητών που συμμετείχαν, διάρκεια μαθήματος, ημερομηνία, ώρα παραμονής στο τηλεμάθημα και προσωπικές σημειώσεις.

Ο Ν. Φίλης κατέθεσε το στικάκι στη Βουλή επισημαίνοντας στον προεδρεύοντα ότι περιλαμβάνει απόρρητα προσωπικά δεδομένα.

«Θα το εξετάσω με μεγάλο ενδιαφέρον» σχολίασε αμήχανα η Ν. Κεραμέως και πρόσθεσε ότι «εγώ προσωπικά δεν έχω λάβει τέτοια ενημέρωση σαν αυτή που λέτε».

«Ή δεν το ξέρετε ή το αποκρύπτετε, που είναι έγκλημα», επέμεινε ο Ν. Φίλης ρωτώντας την Ν. Κεραμέως: «βεβαιώνετε τη Βουλή ότι δεν υπάρχει παραβίαση προσωπικών δεδομένων; Βεβαιώνετε ότι είναι οχυρωμένες οι προσωπικότητες των παιδιών και των καθηγητών;»

Η υπουργός Παιδείας επεχείρησε να εκτρέψει την συζήτηση κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν προχώρησε την τηλεκπαίδευση. Υποστήριξε μάλιστα ότι το δίκτυο που παρέδωσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ «σήκωνε» μόνο 500 ταυτόχρονους χρήστες.

Ads

«Η υπουργός αναφέρθηκε σε ψευδείς αριθμούς για εντυπώσεις. Λέει για 500 ταυτόχρονους χρήστες. Το δηλώνει γραπτώς; Θα διαψευστεί. Όχι ψέματα μέσα στη Βουλή και υποβάθμιση της δουλειάς των εκπαιδευτικών. Ντροπή να συμπεριφέρεστε έτσι σε αυτούς που έχουν δώσει μάχη για να υπάρχει πανελλήνιο σχολικό δίκτυο» απάντησε ο Ν. Φίλης και έθεσε το βασικό ερώτημα: «τον Σεπτέμβριο θα υπάρχει πανελλήνιο δίκτυο χωρίς την CISCO;».