Στο υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας κλήθηκε σήμερα ο πρέσβης της Ελλάδας στη Μόσχα, Ανδρέας Φρυγανάς, για να του εκφραστεί επισήμως η διαμαρτυρία της ρωσικής κυβέρνησης σε σχέση με την απέλαση των Ρώσων διπλωματών από την Αθήνα.

Ads

Σε σχετική ανακοίνωση, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει, ότι στις 13 Ιουλίου κλήθηκε ο Πρέσβης της Ελληνικής Δημοκρατίας στη Ρωσική Ομοσπονδία, Ανδρέας Φρυγανάς, «στον οποίο εκφράστηκε αποφασιστική διαμαρτυρία σε σχέση με την απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών και την απαγόρευση εισόδου σε δύο Ρώσους πολίτες.

»Τονίστηκε, ότι θεωρούμε την ενέργεια αυτή ως εντελώς αβάσιμη, ατεκμηρίωτη εκ μέρους της ελληνικής πλευράς, η οποία έρχεται σε αντίθεση με τον χαρακτήρα των διμερών μας σχέσεων και καθίσταται ικανή να προκαλέσει σοβαρή βλάβη

»Είναι προφανές ότι πίσω από την αντιρωσική απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης, αφιερωμένη στην έναρξη της συνόδου του ΝΑΤΟ, βρίσκεται η Ουάσιγκτον, η οποία ανοιχτά υποστήριξε τις ενέργειες αυτές με δήλωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ».

Ads

Στο μεταξύ, ανοιχτό εξακολουθεί να παραμένει το ζήτημα της επίσκεψης Λαβρόφ στην Ελλάδα. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση σήμερα, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα απάντησε: «Σε ό,τι αφορά την επίσκεψη, η πρόσκληση του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, Ν. Κοτζιά, προς τον Σ. Λαβρόφ, υφίσταται. Απάντηση σε αυτήν προς το παρόν δεν έχει δοθεί».

Η ελληνική απάντηση

«Ισχυρισμοί περί δήθεν αμερικανικών πιέσεων προς την Ελλάδα είναι απολύτως αβάσιμοι» τόνισαν ελληνικές διπλωματικές πηγές.

Παράλληλα πρόσθεσαν: «Οι Ρώσοι φαίνεται ότι έχουν μια δυσκολία να αντιληφθούν ότι ένα μικρό κράτος μπορεί και είναι σε θέση να υπερασπιστεί τα εθνικά του συμφέροντα. Δυσκολεύτηκαν να αντιληφθούν τον ιδιαίτερο ρόλο που έχει ο εμπορικός μας στόλος στη διεθνή οικονομία και τα συμφέροντα που έχει η χώρα για να υπερασπιστεί αυτόν τον ρόλο. Δυσκολεύονται να αντιληφθούν το δικαίωμα της χώρας μας να υπερασπιστεί τα εθνικά της συμφέροντα στην περιοχή και όλο βλέπουν τρίτες δυνάμεις από πίσω. Και δυσκολεύονται επίσης στην προκειμένη να αντιληφθούν ότι δεν αφήνουμε να παρεμβαίνουν τρίτες δυνάμεις στα εσωτερικά μας».