Σε συνθήκη βαθιάς ζύμωσης και προετοιμασίας για μια σειρά κινητοποιήσεων βρίσκεται η πανεπιστημιακή κοινότητα, ως απάντηση στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα ΑΕΙ αλλά και την διαφαινόμενη εγκατάσταση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας σε κάμπους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Την Πέμπτη το απόγευμα πραγματοποιήθηκαν συλλαλητήρια ενώ από το πρωί της Παρασκευής υπάρχουν συγκεντρώσεις στις πύλες των κάμπους.

Ads

Από τα ξημερώματα εκατοντάδες φοιτητές και φοιτήτριες βρίσκονται στις πύλες του ΕΚΠΑ, του ΕΜΠ και άλλων πανεπιστημίων, με βάση αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεών τους, για να εμποδίσουν πιθανή είσοδο της πανεπιστημιακής αστυνομίας (ΟΠΠΙ).

Μαζί τους εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι στα πανεπιστήμια, ερευνητές/τριες και άλλοι εργαζόμενοι.

Την ίδια ώρα το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ζυγίζοντας προφανώς και τις αντιδράσεις, φαίνεται να κρατά σε αναμονή τους 360 ειδικούς φρουρούς που προσελήφθησαν και εκπαιδεύτηκαν ειδικά για την φύλαξη των πανεπιστημίων.

Ads

image 

image

360 αστυνομικοί σε τέσσερα κάμπους

Την Πέμπτη 2 Ιουνίου έγινε γνωστό ότι οι 360 ειδικοί φρουροί που προορίζονται να στελεχώσουν τις Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ) έλαβαν φύλλα πορείας για αστυνομικά τμήματα που βρίσκονται κοντά στα πρώτα «προς φύλαξη» κάμπους, δηλαδή την Πανεπιστημιούπολη και την Πολυτεχνειούπολη στου Ζωγράφου, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ) και το ΑΠΘ στη Θεσσαλονίκη. Οι 260 θα ανήκουν σε αστυνομικά τμήματα που βρίσκονται γύρω από την Πανεπιστημιούπολη στην Αθήνα και οι υπόλοιποι 100 στα ΑΤ της Θεσσαλονίκης και γύρω από το ΑΠΘ.

Η είδηση αυτή μεταφράστηκε από την πανεπιστημιακή κοινότητα ως εγκατάσταση των ΟΠΠΙ στα πανεπιστημιακά ιδρύματα. Αμέσως προγραμματίστηκαν συνελεύσεις συλλόγων καθηγητών και φοιτητών, προκειμένου να σχεδιαστεί η αντίδραση. Το πρωί της Τετάρτης κυκλοφόρησαν τα δύο καλέσματα της αφίσας.

image 

Διαβάστε επίσης: 

Αρχιτέκτονες ΕΜΠ: Απόσυρση του νομοσχεδίου και διάλογος από την αρχή

Μία από τις εμβληματικές σχολές που θα κληθεί να συνυπάρξει με τις ΟΠΠΙ είναι αυτή των Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Στο ομόφωνο ψήφισμά της η Γενική Συνέλευση των μελών ΔΕΠ (καθηγητές, αναπληρωτές και επίκουροι) παρομοιάζει την συγκυρία με τους νικηφόρους αγώνες κατά της αναθεώρησης του άρθρου 16 το 2006-2007 και κατά της απόλυσης πανεπιστημιακού προσωπικού το 2013.

«Και στις δύο περιπτώσεις οι ‘μεταρρυθμίσεις’ κατέρρευσαν όταν έφθασαν στις πανεπιστημιακές πύλες, όταν καμία σύγκλητος, καμία σχολή, κανένας σύλλογος δεν συμφώνησε με την εφαρμογή αυτών των μέτρων, όταν χιλιάδες μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, καθηγητές και καθηγήτριες, φοιτητές και φοιτήτριες, διοικητικό προσωπικό δεν επιτρέψαμε την εφαρμογή τους», γράφει το ψήφισμα.

Παρακάτω αναλύονται τα δύο σημεία αιχμής της αντίδρασης: «Το νέο νομοσχέδιο σε συνδυασμό με το αμέσως προηγούμενο για τις ΟΠΠΙ χαρακτηρίζεται από δύο κύριες επιλογές: Καταργεί ουσιαστικά τις εκλογές πρυτάνεων και κοσμητόρων. Αντί για την πανεπιστημιακή κοινότητα τις αρχές των ιδρυμάτων θα εκλέγει μία ολιγαρχική ομάδα, αποτελούμενη από έξι καθηγητές και πέντε διακεκριμένους ιδιώτες…», τονίζουν μεταξύ άλλων οι καθηγητές της Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ.

Σχετικά με την πανεπιστημιακή αστυνομία, το ψήφισμα αναφέρει: «Εισάγει με πρωτοφανή τρόπο τις δυνάμεις της τάξης εντός των ιδρυμάτων και ένα τερατώδες σύστημα επιτήρησης εικόνας, ήχου, προσώπων στα προαύλια, στις αίθουσες διδασκαλίας, στους διαδρόμους και στα εργαστήρια. Ένα ‘Κέντρο Ελέγχου’ τα δεδομένα του οποίου θα διαχειρίζεται όχι η όποια διοίκηση του πανεπιστημίου αλλά η Ελληνική Αστυνομία έξω από αυτό».

«Οι καθηγητές και καθηγήτριες της Σχολής θα σταθούμε δίπλα στους φοιτητές και τις φοιτήτριες μας. Διαβεβαιώνουμε ότι θα πράξουμε ότι και οι προηγούμενες γενιές έπραξαν σε αυτό το ίδρυμα. Θα προστατεύσουμε με κάθε τρόπο τη δημοκρατία, την αξιοκρατία, το υψηλό επίπεδο σπουδών, την ακαδημαϊκή ελευθερία, το δημόσιο ανοιχτό πανεπιστήμιο. 

Μπροστά στην έντονη ανησυχία και την ογκούμενη αποδοκιμασία των φορέων της ακαδημαϊκής κοινότητας, ένας δρόμος μόνο υπάρχει. Η άμεση απόσυρση του νομοσχέδιου και η έναρξη ενός πολυεπίπεδου, ειλικρινούς διαλόγου με σεβασμό στην κεκτημένη εμπειρία των ΑΕΙ και τη συνταγματικά κατοχυρωμένη Πανεπιστημιακή αυτοδιοίκηση», καταλήγει το ψήφισμα.

Γενική απεργία από Σεπτέμβρη προτείνουν οι καθηγητές της Φιλοσοφικής

Στην Πανεπιστημιούπολη στεγάζεται η Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), η οποία επίσης θα φυλάσσεται από τις ΟΠΠΙ, σύμφωνα με τον επίσημο κυβερνητικό σχεδιασμό. Η συνέλευση των μελών ΔΕΠ της Σχολής συνεδρίασε το μεσημέρι της Πέμπτης και αποφάσισε:

– Το νομοσχέδιο Κεραμέως για την ανώτατη εκπαίδευση απορρίπτεται
– Η κατάργηση του φοιτητικού συνδικαλισμού που περιέχεται στο νομοσχέδιο δεν είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Παιδείας
– Κήρυξη απεργίας την ημέρα κατάθεσης του νομοσχεδίου στη Βουλή
– Πρόταση στο τριτοβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο για γενική απεργία από Σεπτέμβριο, όχι μόνο αποχή από τα διδακτικά καθήκοντα
– Απορρίπτεται ως απαράδεκτη η εγκατάσταση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας

Υπενθυμίζεται ότι αυτές τις ημέρες συνεδριάζουν στα περισσότερα ΑΕΙ της χώρας οι Σύγκλητοι, προκειμένου κάθε πανεπιστήμιο να εκφράσει με επίσημο τρόπο την στάση του σχετικά με το νομοσχέδιο Κεραμέως.

Στάση αναμονής από την κυβέρνηση

Λίγες εβδομάδες μετά τα πολύ σοβαρά επεισόδια στο ΑΠΘ, όπου η παρουσία των ΜΑΤ παραμένει έντονη, η κυβέρνηση δείχνει να επιλέγει στάση αναμονής όσον αφορά στην Πανεπιστημιακή Αστυνομία.

Ερωτώμενος την Τετάρτη για το πότε εγκαθίστανται οι νεοπροσλαμβανόμενοι αστυνομικοί στους χώρους των πανεπιστημίων, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος απάντησε ότι «οι ομάδες προστασίας των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων έχουν ήδη αναλάβει υπηρεσία αλλά προφανώς ο Ιούνιος δεν είναι μήνας ιδιαίτερου ενδιαφέροντος αφού οι φοιτητές δίνουν εξετάσεις και δεν υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο αντικείμενο ενασχόλησής τους».

Η απάντησή του βέβαια υποδηλώνει ότι κύρια αποστολή των ΟΠΠΙ είναι η πάταξη κινητοποιήσεων και δράσεων των φοιτητών με πολιτικό πρόσημο. Κι αυτό διότι τυχόν εγκλήματα όπως διακίνηση ναρκωτικών, παρεμπόριο ή βίαιες επιθέσεις, απόπειρες βιασμού και άλλες πράξεις προφανώς είναι εξίσου πιθανό να συμβαίνουν και εν μέσω εξεταστικής περιόδου.

Ο υπουργός προειδοποίησε τις πρυτανικές αρχές λέγοντας ότι «η ΕΛ.ΑΣ έκανε το καθήκον της, προσέλαβε, εκπαίδευσε, προετοίμασε τους ΟΠΠΙ για να κάνουν την δουλειά που πρέπει και περιμένω από τους πρυτάνεις να κάνουν και εκείνοι το καθήκον τους».

Πηγές της Αστυνομίας που επικαλείται η «Καθημερινή», εμφανίζονται να διαψεύδουν την άμεση εγκατάσταση στελεχών των ΟΠΠΙ στα κάμπους. Μάλιστα ως συνέχεια της προειδοποίησης Θεοδωρικάκου προς τους πρυτάνεις, οι ίδιες πηγές φέρονται να είπαν πως οι ΟΠΠΙ θα αναλάβουν δράση μόνο όταν οι πρυτανικές αρχές προχωρήσουν στην εγκατάσταση καμερών ασφαλείας και συστημάτων ελεγχόμενης πρόσβασης (τουρνικέ) στα πανεπιστήμια.