Την απόφασή τους να σταματήσουν την επιχειρούμενη εργολαβική λεηλασία σε κοινωνικά αγαθά όμως η καθαριότητα στην πόλη, το δημοτικό πράσινο και ο δημόσιος ηλεκτροφωτισμός δηλώνουν οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις τους ενάντια στο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης, με 48ωρη πανελλαδική απεργία στις 22 και 23 Οκτωβρίου. Στο πλευρό τους τάσσεται και η ΑΔΕΔΥ, καλώντας τους εργαζόμενους να δώσουν μαζικά το «παρών» στο συλλαλητήριο που διοργανώνει , την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου στις 18:00 στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Ads

Αν και το πολυνομοσχέδιο έχει πολλές διατάξεις που θίγουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους εργαζόμενους σε αυτήν, είτε σε σχέση με τα συνδικαλιστικά δικαιώματά τους ή ακόμη τον ίδιο το ρόλο και το θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στο στόχαστρο των εργαζομένων βρίσκεται σε άμεση προτεραιότητα το άρθρο 179 του «Αναπτυξιακού Νομοσχεδίου», με το οποίο, όπως υπογραμμίζουν, «απειλείται ο Δημόσιος και Κοινωνικός χαρακτήρας των υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και χιλιάδες θέσεις εργασίας», ενώ «θα υπάρξει επίσης οικονομική επιβάρυνση των Δημοτών μέσω της αύξησης των Δημοτικών Τελών».

Μιλώντας στο Tvxs.gr,  ο Γιάννης Τσούνης, αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της ΠΟΕ – ΟΤΑ εφιστά την προσοχή στο ότι, η εφαρμογή αυτής της πολιτικής που εκφράζεται από το άρθρο 179, περνά μέσω του άρθρου 178, το οποίο δίνει τη δυνατότητα να ψηφιστεί η ιδιωτικοποίηση αυτών των υπηρεσιών από ένα Δημοτικό Συμβούλιο, με την ψήφο των παρόντων  συμβούλων. Όπως εξηγεί, αυτή η πρόβλεψη εξυπηρετεί μια δημοτική αρχή που θα θέλει να περάσει την ιδιωτικοποίηση, βάζοντας το εν λόγω θέμα τελευταίο στην ημερήσια διάταξη, έτσι ώστε να υπερψηφιστεί με τους ελάχιστους εναπομείναντες συμβούλους. Αντίθετα, στο ίδιο πολυνομοσχέδιο προβλέπεται, ότι για μια απεργία, δεν αρκεί η ψήφος των παρόντων, όπως για την ιδιωτικοποίηση δημόσιων αγαθών, αλλά του 50 συν 1% των εργαζομένων του κλάδου πανελλαδικά! «Αυτό γίνεται για να διευκολυνθεί το ξεπούλημα των υπηρεσιών και για να δώσουν εύκολο κέρδος στους εργολάβους που θέλουν τα δημοτικά τέλη και τίποτε άλλο», υπογραμμίζει.

Επέλαση στις εργασιακές σχέσεις…

Σε ό,τι αφορά στις συνέπειες της ιδιωτικοποίησης στις εργασιακές σχέσεις, ο Γ. Τσούνης σημειώνει πως «έχουμε μια εμπειρία 8 ετών». «Μας είχαν ειπωθεί αυτά τα σχέδια από την εποχή που είχε έρθει η task force και έλεγε στα στελέχη των υπουργείων πώς έπρεπε να λειτουργήσει το Δημόσιο. Αυτό που έλεγαν είναι: outsourcing (εξω-υπηρεσιακή ανάθεση, ανάθεση σε τρίτο) – το είπε και ο Αδωνις Γεωργιάδης –  στη  συνέχεια, και από τη στιγμή που θα μπουν οι εργολάβοι μέσα, οι θέσεις των δημοσίων υπαλλήλων θα θεωρηθούν χωρίς αντικείμενο και ως πλεονάζον προσωπικό. Θα δοθεί μετά η δυνατότητα – αν δοθεί – να πιάσουν δουλειά στις ιδιωτικές εταιρίες  όταν έρθουν. Μετά από ένα δυο χρόνια θα παίρνεις την άγουσα για το σπίτι σου. Το δεύτερο σχέδιο είναι, ως πλεονάζον προσωπικό, να πρέπει υποχρεωτικά να μεταταχθείς μακριά από τον τόπο κατοικίας σου, τον τόπο συμφερόντων σου, την οικογένειά σου. Αν δεν δεχθείς, τότε… “οικειοθελώς” απομακρύνεσαι.».

Ads

«Έχουμε παραδείγματα για το πώς λειτουργούν οι εργολάβοι», συνεχίζει. «Ποντάρουν στην καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων για να βγάλουν μεγαλύτερο κέρδος. Αν πείτε σε έναν ιδιώτη εργολάβο να έρθει και να εφαρμόσει πλήρως το μισθολόγιο, την συλλογική σύμβαση εργασίας, να εφαρμόσει τα ωράρια, δεν θα θέλει κανένας ιδιώτης να μπει στην καθαριότητα. Αυτοί θέλουν εργαζόμενους με 300 ευρώ, να δουλεύουν 15ωρα για να αυξήσουν το δικό τους κέρδος. Άρα καταπατούνται και οι  εργασιακές σχέσεις. Ας ρίξουν μια ματιά στο παράδειγμα του  εργολάβου ο οποίος μπήκε στο δημοτικό συμβούλιο και μοίραζε τις αποδείξεις των  τραπεζών με τις μίζες που είχε δώσει. Αυτή είναι η ιδιωτική πρωτοβουλία και η συναλλαγή που θα ξεκινήσει από την  επόμενη μέρα της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου.

…και στην τσέπη του δημότη

Από την ιδιωτικοποίηση αυτή δεν θα πληγούν μόνο εργασιακά δικαιώματα, αλλά και η τσέπη του δημότη. «Το κόστος για τον δημότη θα αυξηθεί κατά πολύ. Είναι δεδομένο ότι το κέρδος που θέλει να μεγιστοποιήσει ο εργολάβος, δεν θα έχει κοινωνικό πρόσημο. Θα έχει ιδιωτικό πρόσημο. Το ιδιωτικό συμφέρον. Τον πρώτο χρόνο η τιμή που θα δώσει για τον τόνο (σσ. συλλογής απορριμμάτων) ο εργολάβος, θα είναι η ίδια που πληρώνει σήμερα ο δημότης. Τον δεύτερο χρόνο, όταν θα απαξιωθεί η δομή – θα μετακινηθούν εργαζόμενοι, θα φύγουν άλλοι με σύνταξη, υποχρεωτικές μετατάξεις, απολύσεις – το κόστος με γεωμετρική πρόοδο θα αυξηθεί και θα μετακυλιστεί στους δημότες. Για παράδειγμα,  υπήρχε πρόβλημα με την αποκομιδή των απορριμμάτων – με ευθύνη των τοπικών αρχόντων  και όχι των εργαζομένων  – στην Κέρκυρα. Εμείς παλεύοντας είχαμε καταφέρει να μην μπει ιδιώτης. Ξαφνικά παρενέβη  ο ίδιος ο υπουργός Εσωτερικών, ο κ. Θεοδωρικάκος, και κατευθείαν διευκόλυνε την είσοδο ιδιώτη στην Κέρκυρα προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Και η τελευταία γραμμή, η τελευταία πρόταση του δελτίου Τύπου του υπουργείου έγραφε ξεκάθαρα ότι το επιπλέον κόστος θα το πληρώσουν οι δημότες της Κέρκυρας. Είναι κυνική ομολογία».

Η Ομοσπονδία, όπως σημειώνει ο Γ. Τσούνης, θα συνοδεύσει τις κινητοποιήσεις της με μια μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης του κόσμου. «Θα βγούμε σε κεντρικούς δρόμους  για ενημέρωση του  κόσμου, οι ανακοινώσεις μας θα μπουν στις τσάντες των παιδιών στους δημοτικούς σταθμούς προκειμένου να ενημερωθεί ο κόσμος για το τι τον περιμένει. Ο κόσμος έχει εμπειρία και ξέρει πως ό,τι φεύγει από το δημόσιο πέφτει στην πλάτη του. Όσο μειώνεται το κοινωνικό κράτος, τόσο χρεώνεται ο ίδιος».

Η ευθύνη των αιρετών

Για την στάση των δημάρχων τονίζει πως «μας  έχουν πει πολλοί αιρετοί ότι για τη διάταξη αυτή δεν ρωτήθηκε κανένας τους. Έχουμε  μια συνάντηση με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ. Σαν Ομοσπονδία έχουμε ζητήσει να συγκληθούν έκτακτα δημοτικά συμβούλια για την απόσυρση του άρθρου 179. Έχουμε ήδη Δημοτικά Συμβούλια που ήδη συγκαλούνται. Νομίζω ότι είναι υποβάθμιση των αιρετών να περνάει μια διάταξη για την Τοπική Αυτοδιοίκηση χωρίς καν  να έχουν εκφρασθεί. Είναι πλήγμα για τον θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκηση και για τους αιρετούς. Αν και κάποιοι από αυτούς θα ήθελαν να το περάσει η κυβέρνηση για να και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο. Δεν γίνεται όμως αυτό. Θα πάμε στα Δημοτικά Συμβούια και θα αναγκαστούν να πάρουν θέση. Ή θα υπερασπιστούν το αυτοδιοίκητο ή ας πουν ότι δεν είναι άξιοι να λαμβάνουν αποφάσεις και να το κάνει το μακρύ χέρι της κεντρικής διοίκησης.  Δεν μπορεί από τη μια να μιλάνε για αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και πόρους και από  την άλλη να βγαίνουν λάδι από την κεντρική διοίκηση. Δεν γίνεται να τα έχεις όλα».