ΟΙ τελευταίοι δύο κατηγορούμενοι για συμμετοχή στις δραστηριότητες του Επαναστατικού Αγώνα οδηγήθηκαν σήμερα ενώπιον του ανακριτή προκειμένου να απολογηθούν. Οι άλλοι τέσσερις κατηγορούμενοι έχουν ήδη κριθεί προφυλακιστέοι. Ο Ευάγγελος Σταθόπουλος απολογήθηκε ενώ ο έτερος κατηγορούμενος Χριστόφορος Κορτέσης, φέρεται να ζήτησε πιο σαφές κατηγορητήριο ώστε να τοποθετηθεί επ’ αυτού.

Ads

Οι Ευάγγελος Σταθόπουλος και Χριστόφορος Κορτέσης κλήθηκαν για να απολογηθούν σήμερα ενώπιον του ανακριτή για τις κατηγορίες που τους αποδίδονται για συμμετοχή στην δράση της οργάνωσης Επαναστατικός Αγώνας. Αμφότεροι οι κατηγορούμενοι χθες, Πέμπτη, έλαβαν προθεσμία για να προετοιμάσουν την απολογία τους για σήμερα, Παρασκευή.

Χθες, ήταν η σειρά του Κωνσταντίνου Γουρνά να σταθεί ενώπιον του ανακριτή όπου όμως αρνήθηκε να απολογηθεί, μη αναγνωρίζοντας την διαδικασία. «Δεν αναγνωρίζω τη διαδικασία αυτή. Από τα 20 μου χρόνια είμαι εργάτης και συμμετέχω στους κοινωνικούς και ταξικούς αγώνες στην Ελλάδα. Είμαι ενάντια στο καθεστώς, στο πολιτικό και οικονομικό σύστημα. Δεν είμαι εγώ τρομοκράτης. Τρομοκράτες είναι αυτοί που με ξυλοκόπησαν και απείλησαν τη ζωή των παιδιών μου στον 12ο όροφο της Ασφάλειας Αττικής», είπε o Κ. Γουρνάς.

Σε πολιτική δήλωση, αντί απολογίας, προέβησαν την Τετάρτη και οι κατηγορούμενοι Νίκος Μαζιώτης και Παναγιώτα Ρούπα, στους οποίους αποδίδεται ηγετικός ρόλος στην οργάνωση. «Είμαι επαναστάτης και αγωνίζομαι εναντίον ενός άδικου και εγκληματικού καθεστώτος, όπως είναι ο καπιταλισμός και το κράτος. Εάν κάποιοι πρέπει να απολογηθούν, είναι αυτοί που με κατηγορούν, όπως η αστυνομία και οι δικαστές, οι οποίοι υπηρετούν τους πλουσίους. Εχω το δίκιο με το μέρος μου και δεν απολογούμαι», είπε ο Μαζιώτης, ενώ παρόμοια ήταν και η απάντηση της εγκύου συζύγου του, Π. Ρούπα. «Είμαι επαναστάτρια και δεν αναγνωρίζω τις διαδικασίες σας. Εγκληματίες και τρομοκράτες είστε εσείς και το σύστημα που υπηρετείτε. Το κράτος και ο καπιταλισμός».

Ads

Ο έτερος κατηγορούμενος Σαράντος Νικητόπουλος, αρνείται τα όσα του αποδίδονται και εμφανίζει άλλοθι για τις ημέρες που πραγματοποιήθηκαν τα χτυπήματα του Επαναστατικού Αγώνα. Κατά την απολογία του, ο Σαραντόπουλος παραδέχθηκε ότι γνώριζε τον Λάμπρο Φούντα, με τον οποίο ήταν φίλος από το 1995, αλλά και τον Βαγγέλη Σταθόπουλο με τον οποίο είχαν πολιτική σχέση. Ο κατηγορούμενος επιβεβαίωσε στην ανακρίτρια την παρουσία του σε συναντήσεις με τους συγκατηγορούμενούς του στην Καισαριανή, τις οποίες όμως χαρακτήρισε κοινωνική συναναστροφή. «Δώσαμε ραντεβού γιατί είμαστε φίλοι για να πιούμε έναν καφέ. Ήταν Πάσχα και δεν είχα δουλειά. Το αλσύλλιο πίσω από το γήπεδο του Εθνικού Αστέρα είναι ένα ωραίο αλσύλλιο και μας αρέσει να πηγαίνουμε εκεί, όπως και σε πάρα πολύ κόσμο».

Συνεχίζεται η αναζήτηση του κρησφύγετου με τα όπλα

Σε εξέλιξη βρίσκονταν έως αργά χθες οι έρευνες στη Νέα Φιλαδέλφεια, για την ανεύρεση κρησφύγετου της οργάνωσης, όπου εικάζεται ότι μπορεί να βρεθούν κρυμμένα όπλα και εκρηκτικά. Στα δύο διαμερίσματα που χρησιμοποιούσαν οι κατηγορούμενοι επί της οδού Μηδείας 7 και Πάρου στην Κυψέλη δεν βρέθηκαν αξιοποιήσιμα ευρήματα. Αντίθετα, σημαντικά είναι τα ευρήματα από το αυτοκίνητο του Κ. Γουρνά στην Ν. Φιλαδέλφεια, όπου εντοπίστηκαν όπλα, σκληροί δίσκοι, χρήματα και έγγραφα.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, οι κατηγορούμενοι είχαν συντάξει λίστα με υποψήφιους στόχους, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται και 4 πρώην υπουργοί της Ν.Δ., ένας εν ενεργεία υπουργός του ΠΑΣΟΚ, 2 τραπεζίτες, 2 επιχειρηματίες και 4 δημοσιογράφοι βρίσκονταν μεταξύ άλλων στη λίστα των υποψήφιων στόχων του Επαναστατικού Αγώνα. Σύμφωνα με το Βήμα, στην λίστα αυτή περιλαμβάνονται τα ονόματα των Γ. Βουλγαράκη, Θ. Ρουσόπουλο , Χ.Μαρκογιαννάκη.

Κοινό το κατηγορητήριο

Τα κατηγορητήρια που έχουν συνταχθεί κατά των κατηγορούμενων για συμμετοχή στον Επαναστατικό Αγώνα είναι κοινά και για τους έξι. Σε αυτά αναφέρεται ότι «…σε άγνωστο στην ανάκριση τόπο κατά το χρονικό διάστημα από 5.9.2003 έως 10.4.2010, ενεργώντας από κοινού … συγκροτήσατε τρομοκρατική οργάνωση με την ονομασία “Επαναστατικός Αγώνας”, την οποία διηύθυναν από κοινού οι Μαζιώτης Νικόλαος, Ρούπα Παναγιώτα και άγνωστα στην ανάκριση πρόσωπα. Η οργάνωση έχει συγκεκριμένη δομή, ιεραρχία και κατανομή ρόλων, ενεργεία των μελών της και αποδοχή των ρόλων ενεργείας από τα μέλη της».

Σε άλλο σημείο αναφέρεται: «Συγκροτήσατε ομάδα με δομημένη και διαρκή δράση, συγκροτημένη από πρόσωπα (μέλη), που δρουν από κοινού με σκοπό να τελέσει τα εγκλήματα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση και της έκρηξης, με τρόπο, σε έκταση και υπό συνθήκες που είναι δυνατόν να βλάψουν σοβαρά μία χώρα και με σκοπό να εκφοβίσει σοβαρά έναν πληθυσμό ή να εξαναγκάσει παρανόμως δημόσια αρχή ή διεθνή οργανισμό να εκτελέσει οποιαδήποτε πράξη ή να απόσχει από αυτήν και να βλάψει σοβαρά και να καταστρέψει τις θεμελιώδεις συνταγματικές, πολιτικές, οικονομικές δομές μιας χώρας. Επίσης η ως άνω ομάδα που συγκροτήσατε, κατασκευάζει όπλα, εκρηκτικές ύλες και χημικά ή βιολογικά υλικά που εκπέμπουν επιβλαβείς για τον άνθρωπο ακτινοβολίες προς εξυπηρέτηση των σκοπών της».

Για τις απόπειρες ανθρωποκτονίας το κατηγορητήριο αναφέρει ότι «επιχειρήσατε πράξη που περιείχε αρχή τέλεσης της ανθρωποκτονίας από πρόθεση, χωρίς το εν λόγω αδίκημα να ολοκληρωθεί από αίτια εξωτερικά και για λόγους ανεξάρτητους της θελήσεώς σας».

Σπέκχαρτ: «Αξίζει συγχαρητήρια η επιτυχία της ελληνικής κυβέρνησης»

Συγχαρητήρια στην ελληνική κυβέρνηση για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, έδωσε ο πρέσβης των ΗΠΑ Ντάνιελ Σπέκχαρντ, κατά την διάρκεια εκδήλωσης του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου για την παρουσίαση της «Ελληνοαμερικανικής Πρωτοβουλίας». Ο πρέσβης των ΗΠΑ δήλωσε ότι «η εξέλιξη στον τομέα αυτό είναι σημαντικό θέμα για την ασφάλεια στην Ελλάδα. Η επιτυχία της προσπάθειας στην αναγνώριση αυτής της πηγής αστάθειας αξίζει συγχαρητήρια». Ο κ. Σπέκχαρντ συμπλήρωσε ότι η αποτελεσματικότητα των τελευταίων ημερών είναι πολύ σημαντική γιατί η Ελλάδα πρέπει και μπορεί να είναι ένας τόπος ασφαλής για επενδύσεις και τουρισμό.

Διαβάστε σχετικά:
Νέα ευρήματα για τον «Ε.Α.» στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ.
Προφυλακιστέοι οι 3 συλληφθέντες για «Επαναστατικό Αγώνα»
Αρνήθηκαν να απολογηθούν οι Μαζιώτης και Ρούπα
Σοβαρά ερωτηματικά για τις συλλήψεις και το ρόλο των ΜΜΕ
Δίωξη με 4 κακουργήματα στους συλληφθέντες για Επαναστατικό Αγώνα
Αποκλειστικές εικόνες από τα επεισόδια στην Ευελπίδων
Εξάρθρώθηκε πράγματι ο Επαναστατικός Αγώνας; του Σ. Κούλογλου
Έξι συλλήψεις για τον Επαναστατικό Αγώνα
Νίκος Μαζιώτης: Γιατί έβαλα τη βόμβα στο υπουργείο