Στο «υπό ανοχή» καθεστώς (ειδική άδεια παραμονής στη χώρα) πρόκειται να προταθεί να υπαχθούν οι μετανάστες απεργοί πείνας της βίλας Υπατίας, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής», εξαιτίας των σοβαρών προβλημάτων υγείας που μπορεί να αντιμετωπίσουν.

Ads

Το «υπό ανοχή» καθεστώς υιοθετήθηκε στον πρόσφατο νόμο για το άσυλο. Η οδηγία που ενσωματώθηκε προβλέπει ότι για όσο χρόνο δεν είναι εφικτή η απέλαση, το κράτος είναι υποχρεωμένο να παρέχει «στοιχειώδεις όρους αξιοπρεπούς προσωρινής στέγασης» και ακόμα ότι μέχρι να καταστεί δυνατή η επιστροφή τους, οι μετανάστες θα μπορούν να εργάζονται με συγκεκριμένου τύπου άδειες εργασίας σε συγκεκριμένους τομείς και περιοχές της χώρας.

Στο μεταξύ σήμερα θα πραγματοποιηθεί συνέντευξη Τύπου στις 12.00 στο κτίριο της Υπατίας. «Καλλιτέχνες, άνθρωποι που μοχθούν για έναν άλλο πολιτισμό, όπου το δόγμα του φόβου δεν θα σιγάζει το δίκαιο όραμα για μια κοινωνία ισότητας και δικαιοσύνης, θα δώσουν συνέντευξη τύπου, στο κτήριο της Υπατίας (Πατησίων και Ηπείρου)», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Την ίδια στιγμή, οι 50 μετανάστες που βρίσκονται Θεσσαλονίκη διανύουν και εκείνοι στην 22η ημέρα απεργίας πείνας, καταναλώνοντας μόνο νερό, αλάτι και μικρή ποσότητα ζάχαρης. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ομάδας Υγείας, «πολλοί από αυτούς εμφανίζουν πρόδρομα σημεία εξασθένισης, όπως αδυναμία έγερσης, ζάλη, ορθοστατική υπόταση, κράμπες και υπογλυκαιμία». Μάλιστα, δύο εισήχθησαν χθες στην Παθολογική Κλινική του Εφημερεύοντος Νοσοκομείου με επεισόδιο απώλειας συνείδησης και παραμένουν νοσηλευόμενοι. «Παρακολουθώντας τον δείκτη μάζας σώματος και τα ζωτικά σημεία, διαπιστώνουμε την αναμενόμενη απώλεια βάρους και τις αντίστοιχες συνέπειές της στον οργανισμό των απεργών», προστίθεται.

Ads

Συγκέντρωση και πορεία για τους 300 συνολικά απεργούς πείνας μετανάστες -που διεκδικούν τη νομιμοποίηση όλων των μεταναστών ώστε όσοι ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα να έχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις- προγραμματίζεται για τις 18.00 στον Βόλο. Στην κινητοποίηση καλούν το Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα (κίνηση Βόλου) και η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης Μαγνησίας.

Τη Δευτέρα πραγματοποιήθηκε και ποδοσφαιρικός αγώνας μεταξύ της Hasta la Victoria Siempre και ομάδας δημοσιογράφων, για την αλληλεγγύη στους 300 μετανάστες.

Υπενθυμίζεται τέλος ότι χθες αλληλέγγυοι των μεταναστών ζήτησαν παρέμβαση του εισαγγελέα για «διασπορά ψευδών ειδήσεων» σε βάρος τους και «καλλιέργεια φόβου στην ελληνική κοινωνία», με αφορμή τη δήλωση στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδου, ότι το μέγαρο Υπατία είναι «βόμβα» λοιμώξεων στο κέντρο της Αθήνας.