Βομβιστική επίθεση σημειώθηκε την Τρίτη σε μουσουλμανικό ιερό, γεμάτο σιίτες πιστούς, στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, Καμπούλ. Τουλάχιστον 58 άνθρωποι σκοτώθηκαν, ενώ άλλοι 150 τραυματίστηκαν. Έκρηξη βόμβας και στην πόλη Μαζάρ-ι-Σαρίφ, κοντά σε τέμενος, στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον τέσσερα άτομα, ενώ έκρηξη βόμβας στην Κανταχάρ είχε ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν τρία άτομα.

Ads

Σύμφωνα με την αστυνομία, η έκρηξη στην Καμπούλ αποτελεί έργο βομβιστή αυτοκτονίας. Φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου ανέφερε ότι είδε πολλά πτώματα.

Εκατοντάδες πιστοί είχαν συγκεντρωθεί στο ιερό για να γιορτάσουν την Ασούρα, τη μεγαλύτερη γιορτή των σιιτών. Οι ημέρες Τάσουα και Ασούρα τιμούν τη θανή του ιμάμη Χοσέιν, εγγονού του προφήτη και τρίτου ιμάμη των σιιτών, κατά τη μάχη της Κερμπάλα εναντίον του χαλίφη Γιαζίντ, γεγονός που αποτελεί έναν από τους ιδρυτικούς μύθους του σιιτικού Ισλάμ. Οι πιστοί, στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, συνωστίζονταν στο δρόμο, προσπαθώντας να παρευρεθούν στη γιορτή.
 

Εικόνες δευτερόλεπτα μετά την έκρηξη

Παράλληλα, τέσσερα άτομα σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους και ένας Αφγανός στρατιώτης, όταν μία βόμβα εξερράγη στην πόλη Μαζάρ-ι-Σαρίφ, στα βόρεια της χώρας. Η βόμβα βρισκόταν σε ποδήλατο που εξερράγη κοντά σε τζαμί.

Ads

Έκρηξη βόμβας σημειώθηκε τέλος και στην πόλη Κανταχάρ. Η βόμβα είχε τοποθετηθεί σε μοτοσικλέτα και από την έκρηξή της τραυματίστηκαν τρεις πολίτες.

Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει μέχρι στιγμής την ευθύνη των επιθέσεων. Οι αντάρτες Ταλιμπάν καταδίκασαν την επίθεση στην Καμπούλ, χαρακτηρίζοντάς την «αντίθετη στο Ισλάμ».

Ο Αφγανός πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι μίλησε για την άνευ προηγουμένου φύση της επίθεσης. «Αυτή είναι η πρώτη φορά που σε μία τόσο σημαντική θρησκευτική ημέρα στο Αφγανιστάν υπάρχει τρομοκρατία αυτού του φρικτού είδους» δήλωσε ο Αφγανός πρόεδρος στους δημοσιογράφους στη Γερμανία, όπου διεξήχθη η διεθνής σύνοδος για το μέλλον του Αφγανιστάν.