Η υφυπουργός Εργασίας, αρμόδια για τη μεταναστευτική πολιτική, Άννα Νταλάρα απαντά σε ερωτήσεις τις οποίες διατύπωσαν 3 μεταναστευτικές οργανώσεις και η Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, μετά από προτροπή του tvxs.gr.
Ads
Ανάμεσα σε άλλα, δηλώνει ότι η κυβέρνηση εξετάζει «το ενδεχόμενο μείωσης του απαιτούμενου αριθμού ενσήμων ώστε να διατηρούν οι εργαζόμενοι αλλοδαποί το δικαίωμα παραμονής τους στη χώρα» και εξαγγέλλει ότι προωθείται «η άρτια και ταχεία υπαγωγή των αιτούντων ασύλου σε διαδικασίες πρώτης υποδοχής υπό συνθήκες σεβασμού της αξιοπρέπειάς τους».
Παράλληλα, κάνει λόγο για «επιβολή ελαχίστων προτύπων, όσον αφορά τις κυρώσεις και τα μέτρα κατά των εργοδοτών που απασχολούν παράνομα διαμένοντες υπηκόους Τρίτων Χωρών».
Η ίδια εκφράζει την πεποίθηση ότι «η χώρα δεν έχει άλλες αντοχές για να υποδεχθεί περαιτέρω μεταναστευτικές ροές» και καταλήγει: «Όσοι δικαιούνται άσυλο ή διεθνή προστασία θα παραμείνουν, όσοι εργάζονται και μοχθούν εδώ και χρόνια στη χώρα και έχουν αποκτήσει δεσμούς βιοτικούς με την Ελλάδα και τους Έλληνες θα αντιμετωπιστούν ευνοικά (πάντα όμως κατά περίπτωση και όχι μαζικά), αλλά τελικά, όσοι είναι εδώ παράνομα, χωρίς διάθεση να ενταχθούν στην ελληνική κοινωνία θα πρέπει να φύγουν».
Ακολουθούν οι απαντήσεις της κ. Νταλάρα στα ερωτήματα μεταναστών και ΜΚΟ:
Μουσουλμανική Ένωση Ελλάδας
Από το 2005, μεγάλος αριθμός μεταναστών έχει ακολουθήσει τη διαδικασία έκδοσης άδειας παραμονής, καταθέτοντας τα απαραίτητα χαρτιά και πληρώνοντας -εκτός από δικηγόρους- 1500 ευρώ ένσημα στο ΙΚΑ. Μέχρι σήμερα, αυτοί οι άνθρωποι βρίσκονται σε καθεστώς ομηρίας.
Τι θα κάνει η πολιτεία τόσο με αυτή την περίπτωση όσο και με τους ανθρώπους οι οποίοι, παρόλο που τα παιδιά τους πηγαίνουν σε ελληνικά σχολεία, κινδυνεύουν να απελαθούν επειδή δεν συμπληρώνουν τα απαραίτητα ένσημα για να ανανεώσουν την άδεια παραμονής τους;
Λόγω της οικονομικής κρίσης και των ανακατατάξεων που αυτή επιφέρει στην αγορά εργασίας, παρατηρείται αδυναμία πολλών μεταναστών που εργάζονται στη χώρα νόμιμα, να συγκεντρώσουν τον απαραίτητο αριθμό ενσήμων προκειμένου για την ανανέωση της άδειας διαμονής τους. Το ίδιο συμβαίνει και με αυτούς που έχουν απολέσει την εργασία τους και δεν διαθέτουν πλέον την απαιτούμενη σύμβαση εργασίας.
Στο υπουργείο Εργασίας αντιλαμβανόμαστε την δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι αυτοί και για αυτό εξετάζουμε, σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών, το ενδεχόμενο μείωσης του απαιτούμενου αριθμού ενσήμων ώστε να διατηρούν οι εργαζόμενοι αλλοδαποί το δικαίωμα παραμονής τους στη χώρα. Εξετάζεται επίσης το ζήτημα όσων έχουν ήδη εκπέσει από τη νομιμότητα, αλλά εκεί χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς η κάθε περίπτωση θα πρέπει να εξεταστεί ξεχωριστά και σύμφωνα με τις επιμέρους παραμέτρους που ισχύουν κάθε φορά.
Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών
Πώς μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να αντιμετωπίσει την παράνομη μετανάστευση;
Είναι γνωστή η άνευ προηγουμένου πίεση που δέχεται το ελληνικό σύστημα διαχείρισης ασύλου και μετανάστευσης, πίεση που είναι αποτέλεσμα του μεγάλου αριθμού υπηκόων τρίτων χωρών οι οποίοι εισέρχονται στην ελληνική επικράτεια, λόγω της γεωγραφικής της θέσης στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, ως «μετανάστες χωρίς χαρτιά» ή αναζητούντες άσυλο.
Η Κυβέρνηση με αίσθηση ευθύνης για τη σοβαρότητα του ζητήματος προχωρά σε μια σειρά από συγκροτημένες δράσεις τόσο σε εθνικό, όσο και σε διεθνές επίπεδο.
Ήδη, ολοκληρώθηκε η έγκριση από το ΣτΕ και δημοσιεύτηκε το νέο Π.Δ. για τη δημιουργία μεταβατικών δομών στην υπηρεσία ασύλου, ώστε να εξεταστούν οι δεκάδες χιλιάδες αιτήσεις ασύλου (backlog). Πριν από μερικές εβδομάδες ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την υπηρεσία ασύλου, τα Κέντρα Πρώτης Υποδοχής, αλλά και την ενσωμάτωση της Οδηγίας 2008/115/ΕΚ «σχετικά με τους κοινούς κανόνες και διαδικασίες στα κράτη μέλη για την επιστροφή των παρανόμως διαμενόντων υπηκόων τρίτων χωρών». Με αυτόν τον τρόπο θα διακριβωθεί ποιοι δικαιούνται της παροχής ασύλου ή διεθνούς προστασίας, ποιοι θα ενταχθούν σε προγράμματα επιστροφών αλλά και θα διασφαλιστεί η άρτια και ταχεία
υπαγωγή των προσώπων αυτών σε διαδικασίες πρώτης υποδοχής υπό συνθήκες σεβασμού της αξιοπρέπειάς τους.
Επιπλέον, έχει ξεκινήσει η εξειδίκευση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης, με ευθύνη του Υπ. Προστασίας του Πολίτη και τη συνεργασία του Υπουργείου Υγείας, όπου πέρα από την αναμόρφωση του ασύλου και την υιοθέτηση άμεσων, βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων για την υποδοχή, το screening (διακρίβωση νομικού στάτους), προβλέπεται η δημιουργία δομών φιλοξενίας για ευπαθείς ομάδες αλλά και η εντατικοποίηση των διαδικασιών επιστροφών αλλοδαπών.
Ένωση Μεταναστών Εργατών
Για πόσο ακόμη θα αφήνετε ανομιμοποίητους μετανάστες εργάτες (όπως ο Εμάντ Ασίζ) οι οποίοι, δουλεύοντας χωρίς δικαιώματα, χάνουν τη ζωή τους πέφτοντας από τα παράθυρα του υπουργείου Εργασίας;
Εργαζόμαστε συστηματικά για την ενσωμάτωση στο ελληνικό δίκαιο η Οδηγία 2009/52/ΕΚ, σχετικά με την «επιβολή ελαχίστων προτύπων, όσον αφορά τις κυρώσεις και τα μέτρα κατά των εργοδοτών που απασχολούν παράνομα διαμένοντες υπηκόους Τρίτων Χωρών». Επικοινωνιακά και ουσιαστικά είναι πολύ σημαντικό γιατί χτυπά τη μαύρη εργασία, αποθαρρύνει τους παράνομους μετανάστες στην παροχή τέτοιου είδους εργασίας και κυρίως τους εργοδότες που απασχολούν παράνομους μετανάστες εις βάρος των Ελλήνων ή των νομίμων μεταναστών.
Προσπαθούμε επίσης να ενισχύσουμε και να αναμορφώσουμε το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, ώστε να επιτελεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον ελεγκτικό του ρόλο, ιδιαίτερα σε περίοδο κρίσης.
Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου
Με ποιο τρόπο θα κατοχυρωθεί η αναγνώριση των πραγματικών βιοτικών δεσμών των αλλοδαπών στην Ελλάδα, ώστε να εξασφαλίζεται η νομική υπόστασή τους και το δικαίωμα στην εργασία και τη διαμονή, όταν η μαύρη εργασία και η εκμετάλλευση καθιστά πολλούς από αυτούς ιδιαίτερα ευάλωτους στη διεκδίκηση μιας καλύτερης θέσης στην ελληνική έννομη τάξη; Πώς σκοπεύετε να λύσετε το ζήτημα των μη απελάσιμων αλλοδαπών που έχουν ή δεν έχουν βιοτικούς δεσμούς στην Ελλάδα;
Όπως υπογράμμισα και στις προηγούμενες ερωτήσεις, η κυβέρνηση προχωρά σε οργανωμένες κινήσεις για τη δημιουργία ενός νομικού καθεστώτος φιλικότερου προς τους αλλοδαπούς που εργάζονται και ζουν νόμιμα στη χώρα. Αντιλαμβανόμαστε φυσικά ότι υπάρχουν πολλά ακόμη προβλήματα, σε όλα τα επίπεδα. Αυτό όμως είναι ένα ζήτημα στο οποίο η κυβερνητική δράση δεν αρκεί. Χρειαζόμαστε την σύμπραξη, ή ακόμη και την πίεση, αν θέλετε, της κοινωνίας πολιτών, των ΜΚΟ, της κοινωνίας γενικότερα, για να προχωρήσουμε στις αλλαγές που χρειάζονται.
Όσον αφορά τώρα το ζήτημα των μη απελάσιμων αλλοδαπών, η πραγματικότητα είναι ότι η χώρα δεν έχει άλλες αντοχές για να υποδεχθεί περαιτέρω μεταναστευτικές ροές. Με τις νομοθετικές παρεμβάσεις που προωθούμε, σχετικά με το νέο καθεστώς ασύλου αλλά και την ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας για τις επιστροφές, θα ξεκαθαρίσουμε επιτέλους το backlog των δεκάδων χιλιάδων αιτημάτων ασύλου και θα μπει επιτέλους μια τάξη στο σημερινό ασαφές καθεστώς.
Όσοι δικαιούνται άσυλο η διεθνή προστασία θα παραμείνουν, όσοι εργάζονται και μοχθούν εδώ και χρόνια στη χώρα και έχουν αποκτήσει δεσμούς βιοτικούς με την Ελλάδα και τους Έλληνες θα αντιμετωπιστούν ευνοικά (πάντα όμως κατά περίπτωση και όχι μαζικά), αλλά τελικά, όσοι είναι εδώ παράνομα, χωρίς διάθεση να ενταχθούν στην ελληνική κοινωνία θα πρέπει να φύγουν.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >