Τις κινητοποιήσεις τους συνεχίζουν και, σε ορισμένες περιπτώσεις, κλιμακώνουν εργαζόμενοι διαφόρων επαγγελμάτων, αντιδρώντας στα νέα κυβερνητικά μέτρα και πολιτικές. Και μπορεί γιατροί, δικηγόροι, εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες και πολιτικοί μηχανικοί να εργάζονται σε διαφορετικούς τομείς και να έχουν διαφορετικά αιτήματα και προβλήματα, όλοι, όμως συμφωνούν σε ένα πράγμα: η αντίσταση και αντίδραση στα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση είναι απαραίτητη.

Ads

Στο Tvxs μίλησαν εκπρόσωποι των κατηγοριών αυτών των εργαζομένων, σχολιάζοντας τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση, επισημαίνοντας τα ιδιαίτερα προβλήματα και ανάγκες των επιμέρους κλάδων τους και προβάλλοντας τα αιτήματά τους. Γιατροί, δικηγόροι, πολιτικοί μηχανικοί και εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες, πάντως, έχουν κάποιους κοινούς προβληματισμούς και διαφωνίες σε ό,τι αφορά την κυβερνητική πολιτική.

Συγκεκριμένα, εκπρόσωποι όλων των επαγγελμάτων αυτών, μιλώντας στο Tvxs, επεσήμαναν ότι τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση και αφορούν τους επιμέρους κλάδους τους δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες αυτών, αλλά, στην πραγματικότητα, πρόκειται για υπακοή στις επιταγές του μνημονίου και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. «Η κυβέρνηση δεν έχει σκοπό να λύσει τα προβλήματά μας, να βοηθήσει τον πολίτη» μας είπαν ο καθένας με διαφορετικό τρόπο.

Επιπλέον, όλοι διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι η κυβέρνηση προχωρά σε συγκεκριμένα μέτρα και αποφάσεις χωρίς στην ουσία να συζητήσει το θέμα αυτό μαζί με τους επαγγελματίες του κλάδου που επηρεάζονται άμεσα από αυτά. Σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, μάλιστα, οι άμεσα ενδιαφερόμενοι δεν ενημερώνονται καν σχετικά, παρά μαθαίνουν για τα κυβερνητικά μέτρα και νομοθετήματα από την τηλεόραση, όπως στην περίπτωση των μελών του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.

Ads

Σε κάθε περίπτωση, είτε σκοπεύουν να συμμετάσχουν στο διάλογο στον οποίο, σε ορισμένες περιπτώσεις, καλεί η κυβέρνηση, είτε όχι, οι εργαζόμενοι στα συγκεκριμένα επαγγέλματα δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους με στόχο να ενημερώσουν τόσο τα αρμόδια υπουργεία και κυβέρνηση, αλλά και τους ίδιους τους πολίτες, για τα προβλήματα των κλάδων τους, αλλά και για τον προβληματικό χαρακτήρα των κυβερνητικών επιλογών και μέτρων.

Πολιτικοί μηχανικοί: «Εκτός τόπου και χρόνου τα μέτρα της κυβέρνησης για κατάργηση κατώτατης αμοιβής»

«Το θέμα που αφορά εμάς άμεσα δεν είναι, προφανώς, αυτό της απελευθέρωσης των κλειστών επαγγελμάτων, καθώς οι πολιτικοί μηχανικοί δεν είναι κλειστό επάγγελμα, αλλά τα μέτρα για κατάργηση της ελάχιστης αμοιβής. Θεωρούμε το μέτρο αυτό άκαιρο και εκτός θέματος» επισημαίνει ο πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Νίκος Ζυγούρης.

Η ελάχιστη αμοιβή «υπάρχει ουσιαστικά για να διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον και την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών, δεδομένου του ότι η κυβέρνηση δεν έχει φροντίσει ποτέ να θεσπίσει τις απαραίτητες προδιαγραφές και συστήματα ελέγχου» εξηγεί ο κ. Ζυγούρης. Η κυβέρνηση, εξηγεί, δεν έχει καταφέρει μέχρι σήμερα να επιβάλλει συγκεκριμένα στάνταρντ τα οποία να είναι τα ίδια σε όλους τους μηχανικούς, με αποτέλεσμα να είναι η ελάχιστη αμοιβή αυτή η οποία διασφαλίζει στον πολίτη την ποιότητα του έργου και την ασφάλειά του.

«Εξάλλου το επάγγελμα αυτό δεν το ασκούν μόνο μηχανικοί, αλλά και υπομηχανικοί, άνθρωποι οι οποίοι έχουν τελειώσει κάποιο τεχνικό λύκειο και μετά κατασκευάζουν κτήρια. Αν το κράτος είχε φροντίσει να διασφαλίσει ότι αυτά θα ανταποκρίνονται σε συγκεκριμένες προδιαγραφές ασφάλειας και ποιότητας, δεν θα είχαμε πρόβλημα να συζητάμε για την αναγκαιότητα των κατώτατων αμοιβών. Αλλά το κράτος δεν έχει κάνει κάτι τέτοιο» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η κυβέρνηση δεν βλέπει το πραγματικό πρόβλημα στον κλάδο, τονίζει ο κ. Ζυγούρης. «Η μελέτη δεν είναι παρά το 4% του συνολικού προϋπολογισμού για την κατασκευή ενός κτηρίου. Και να μειώσεις την αμοιβή, λοιπόν, του πολιτικού μηχανικού, τι κερδίζεις; Οι τιμές των οικοδομικών υλικών, ιδίως του σιδήρου, καλπάζουν. Και κανείς δεν μιλά γι αυτό. Πού είναι το κράτος να το ρυθμίσει αυτό;» σημειώνει.

Οι πολιτικοί μηχανικοί, αλλά και οι μηχανικοί γενικότερα σαν κλάδος, θα προβούν σε κινητοποιήσεις, αλλά «τίποτα το οποίο να έχετε δει στο παρελθόν», ενημερώνει ο κ. Ζυγούρης, εξηγώντας ότι στόχος δεν είναι να δημιουργηθούν νέα προβλήματα στους πολίτες. «Δεν μπορώ να σας πω ακόμη λεπτομέρειες, αλλά αυτά που θα κάνουμε θα τα δείτε σύντομα και θα είναι κάτι το πρωτόγνωρο. Θα αλλάξουν προς το καλύτερο την εξυπηρέτηση του πολίτη» καταλήγει ο πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών.

Ιατρικός Σύλλογος: «Το υπουργείο μας αγνοεί, δεν μας καλεί να συζητήσουμε τα νέα μέτρα»

«Η κυβέρνηση δυστυχώς δεν διαλέγεται με τους αρμόδιους φορείς, όπως θα έπρεπε. Αποφασίζει μέτρα τα οποία οι ιατρικοί φορείς, όχι μόνο οι γιατροί, αλλά το σύνολο των εργαζομένων σε αυτούς, τα μαθαίνουνε από τις ειδήσεις ή από τις ιστοσελίδες» διαμαρτύρεται ο γενικός γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου, Γιώργος Ελευθερίου.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, εξηγεί, το νέο σχέδιο νόμου που κατέθεσε χθες στη Βουλή ο κ. Λοβέρδος. Ο Ιατρικός Σύλλογος κατάφερε να συγκεντρώσει ο,τι πληροφορίες έχει από την ιστοσελίδα του υπουργείου. Δεν υπήρξε καμία επίσημη ενημέρωση ή ανακοίνωση. «Ο κ. Λοβέρδος δεν μας κάλεσε, παρόλο που του έχεουμε ως τώρα αποστείλει τρεις επιστολές για συνάντηση. Θεωρητικά ο Ιατρικός Σύλλογος είναι σύμβουλος του υπουργού για τα θέματα αυτά. Πρακτικά η ηγεσία του υπουργείου δεν θέλει να μας μιλήσει», επισημαίνει.

Όσον αφορά τα μέτρα αυτά καθεαυτά, ο κ. Ελευθερίου κάνει λόγο για «αποσπασματικά μέτρα, χωρίς συγκεκριμένη στόχευση». «Η εκτίμηση μας είναι ότι γίνονται μόνο κατ’επιταγήν του μνημονίου και θα οδηγήσουν σε υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας που απολαμβάνει ο Έλληνας πολίτης. Αυτό ήδη έχει αρχίσει και φαίνεται από τις τεράστιες ουρές των πολιτών για να εξεταστούν στο ΙΚΑ ή να πάνε σε κάποιο δημόσιο νοσοκομείο» εξηγεί ο κ. Ελευθερίου.

Η υγεία δεν φαίνεται να αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση, σημειώνει, καθώς «η κυβερνητική πολιτική για θέματα υγείας δεν δίνει λύση στα προβλήματα, παρά αντιμετωπίζει την υγεία λογιστικά. Να μειωθούν μεν οι δαπάνες αν πρέπει, αλλά δεν μπορούμε να μειώσουμε και την ποιότητα των υπηρεσιών», αναφέρει.

«Άλλωστε να σας θυμίσω σε δημόσια δήλωση του ο υπουργός Υγείας είπε ότι δεν είναι πολιτικός αλλά λογιστής και ότι η δουλειά του είναι κυρίως το λογιστικό κομμάτι της διαχείρισης της υγείας. Αυτό όμως είναι απαράδεκτο γιατί η υγεία δεν είναι εμπορικό αγαθό» τονίζει ο κ. Ελευθερίου.

Ο Ιατρικός σύλλογος και η ιατρική κοινότητα θα συνεχίσει και θα εντείνει τις κινητοποιήσεις της, μας ενημερώνει ο γενικό γραμματέας του συλλόγου. «Πέρα από τη σημερινή 24ωρη πανελλαδική, πανιατρική απεργία, έχουν προγραμματιστεί άλλες δυο 24ωρες την επόμενη βδομάδα. Επίσης, οι Ιατρικοί Σύλλογοι Αθηνών, Πειραιά και Θεσσαλονίκης εξετάζουν το ενδεχόμενο να σταματήσουν επ’ αόριστο οι συνάδελφοι να συνταγογραφούνε στα ασφαλιστικά βιβλιάρια, να χορηγούνται συνταγές σε απλό χαρτί και να σταματήσουν τις βεβαιώσεις και πιστοποιητικά εκτός από αυτά θανάτου» καταλήγει ο κ. Ελευθερίου.

ΕΘΕΛ: «Η απαξίωση και η ιδιωτικοποίηση των μεταφορών οι πραγματικοί στόχοι της κυβέρνησης»

«Πρόκειται για μέτρα και νομοσχέδια για εφαρμογή του μνημονίου, δεν έχουν καμία σχέση με βελτίωση των αστικών μεταφορών» τονίζει ο Σταύρος Μανίκας, συνδικαλιστής της ΕΑΣ της ΕΘΕΛ.

«Οι εργαζόμενοι έχουν εξοργιστεί, αλλά απαιτούνται ορισμένα στάδια για να εκφραστεί αυτή η οργή» αναφέρει ο κ. Μανίκας. Ο ίδιος, όμως, τονίζει ότι υπάρχουν και προσπάθειες από ορισμένους αυτή η οργή να μην μετουσιωθεί σε συγκεκριμένες αντιδράσεις και κινητοποιήσεις.

«Έχουν φροντίσει εδώ και πολύ καιρό ορισμένοι συνδικαλιστές της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης να αποπροσανατολίσουν τους εργαζομένους στην ΕΘΕΛ, να τους πείσουν ότι είμαστε διαφορετική περίπτωση από το σύνολο των αστικών συγκοινωνιών και ίσως εμείς να τη γλιτώσουμε» σημειώνει ο κ. Μανίκας.

Σιγά σιγά, όμως, το κλίμα αλλάζει και οι εργαζόμενοι « συνειδητοποιούν ότι δεν θα γλιτώσει κανένας και πρέπει να συσπειρωθούν για να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους, να δημιουργηθεί ένα μαζικό κίνημα» εξηγεί ο ίδιος. Τη Δευτέρα, στη γενική συνέλευση όπου και θα αποφασιστούν οι μελλοντικές κινήσεις των εργαζομένων, ο ίδιος και η ΕΑΣ θα προτείνουν την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. «Δεν θα συμμετάσχουμε σε διάλογο για ένα νομοσχέδιο το οποίο έχει ήδη εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο. Ποιος ο λόγος;» αναφέρει.

Δικηγόροι: «Πλήττονται πρώτον οι νέοι επαγγελματίες και οι δικηγόροι της επαρχίας»

Απέχουν από τα καθήκοντά τους σήμερα και την Παρασκευή οι δικηγόροι της χώρας, πλην των Αθηνών, αντιδρώντας στο άνοιγμα του επαγγέλματός τους. Η Μάνια Τσουμίτα, δικηγόρος Αθηνών, κάνει λόγο για κυβερνητικά μέτρα τα οποία πλήττουν πριν από όλους τους δικηγόρους επαρχίας και τους νέους επαγγελματίες.

«Ακόμα και αναγκαίο να κρίνεται το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, τα μέτρα αυτά πλήττουν συγκεκριμένες «κατηγορίες» δικηγόρων» εξηγεί. Την ίδια στιγμή, με την οικονομική κρίση τα προβλήματα του κλάδου είναι άλλα.

«Δουλειές μπορεί να υπάρχουν, αλλά υπάρχει πρόβλημα με τη σημαντική καθυστέρηση στις πληρωμές. Οι πελάτες δεν έχουν τα χρήματα να μας πληρώσουν άμεσα για τις υπηρεσίες μας, με αποτέλεσμα να περιμένουμε για όσο χρειαστεί για να πληρωθούμε» επισημαίνει.

«Αν θέλουν να βοηθήσουν στην καλύτερη άσκηση του επαγγέλματός μας, ας μεριμνήσουν για καλύτερη λειτουργία του συστήματος δικαιοσύνης και εκσυγχρονισμό του. Να αντιμετωπιστεί η γραφειοκρατία και τα διαδικαστικά προβλήματα στα δικαστήρια. Δεν μπορεί να περιμένουμε έως και τρία χρόνια για την έκδοση αποφάσεων» καταλήγει η κα Τσουμίτα.