Η επιβολή του δεύτερου lockdown της πανδημίας κρίνεται μέσα στο επόμενο δεκαήμερο, παρά τις μεγάλες αντιρρήσεις και την επίσης μεγάλη σύγχυση που επικρατεί για το θέμα εντός της κυβέρνησης.

Ads

Στον συναγερμό που έχουν σημάνει οι λοιμωξιολόγοι –με υψηλή ένταση προς τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, όπως λένε οι πληροφορίες – τρία είναι τα στοιχεία που προκαλούν την μεγαλύτερη ανησυχία: Η μετατροπή της Αττικής σε hot spot του κορονοϊού, η μεγάλη διασπορά και ο υψηλός ρυθμός μεταδοτικότητας του ιού ειδικά στο λεκανοπέδιο, και κυρίως η κλιμακούμενη και επικίνδυνη πίεση στο σύστημα Υγείας.

Όπως λένε στο Tvxs.gr μέλη της επιτροπής, με το 70% των ΜΕΘ στην Αττική να είναι ήδη πλήρεις, και με τους αλγόριθμους να δείχνουν τάσεις υψηλής πίεσης, οι αντοχές του συστήματος υγείας κινδυνεύουν να δοκιμαστούν καίρια μέσα στο επόμενο διάστημα. Η χθεσινή επίσης έκρηξη των νέων κρουσμάτων – 359 σε όλη την χώρα και 212 μόνον στην Αττική – δείχνει ότι οι μέχρι τώρα ήπιες παρεμβάσεις δεν έχουν αποδώσει και, ήδη, στο τραπέζι έχουν μπει τα πιο «επιθετικά» μέτρα.

«Έχουμε τέσσερις κατηγορίες συναγερμού, τον πράσινο, τον κίτρινο, τον πορτοκαλί και τον κόκκινο. όπου κόκκινο είναι lockdown. Αυτή τη στιγμή είμαστε στο πορτοκαλί, είμαστε δηλαδή ένα βήμα πριν από το lockdown. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο ελήφθησαν τα μέτρα που ελήφθησαν, γι’ αυτόν τον λόγο είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι” είπε χαρακτηριστικά το πρωί στο Open ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας.

Ads

Με αυτά τα δεδομένα το επόμενο δεκαήμερο θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμο. Εάν έως τότε δεν έχει αποδώσει και η τελευταία δέσμη των ήπιων περιοριστικών μέτρων, τα πιθανότερα σενάρια είναι είτε ένα μερικό lockdown στην Αττική, είτε ένα γενικό lockdown μικρής διάρκειας αντίστοιχο με εκείνο της περασμένης άνοιξης. Σημειώνεται πως ήδη φαίνεται να έχει ληφθεί η απόφαση για νέα περιοριστικά μέτρα και συγκεκριμένα την αναστολή των συναυλιών για 14 ημέρες και των περιορισμό των συναθροίσεων. 

Το βασικό σενάριο που υπάρχει ως «εφεδρεία», υπό την μορφή ενός μερικού lockdown, αυτή την στιγμή προβλέπει τα εξής:

  • Επαναφορά του SMS για τις εξόδους των ηλικιωμένων και ευπαθών ομάδων.
  • Απαγόρευση κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί
  • Περαιτέρω μείωση του ωραρίου των καταστημάτων εστίασης, με λειτουργία έως τις 10 το βράδυ.
  • Απαγόρευση μετακίνησης εκτός του νομού.
  • Αναστολή όλων των κοινωνικών εκδηλώσεων και συναθροίσεων
  • Καθολική χρήση μάσκας σε, εσωτερικούς και εξωτερικούς, χώρους.

Παρά τον μεγάλο φόβο που υπάρχει στην κυβέρνηση για τις οικονομικές επιπτώσεις ενός νέου lockdown, και ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας αναγνώρισε χθες ότι η κατάσταση εξελίσσεται άσχημα, η Αττική προκαλεί μεγάλη ανησυχία και «θα χρειαστούν νέα μέτρα».

Σήμερα και η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Ματίνα Παγώνη είπε ότι «είναι λογικό να έχουμε 15 μέρες lockdown στην Αττική». Μιλώντας στον Σκάι πρόσθεσε πως αυτό θα εξαρτηθεί από τρεις παράγοντες – τον αριθμό των κρουσμάτων, τον αριθμό των νοσηλευομένων, και τον αριθμό των διασωληνωμένων.

Εάν αυτοί οι τρεις παράγοντες παραμείνουν σε ανοδική πορεία, η κατάσταση θα είναι δύσκολη και «θα είναι λογικό να ληφθούν νέα μέτρα».

Η κυρία Παγώνη είπε επίσης ότι στο plan B αντιμετώπισης της κρίσης υπάρχει και σχέδιο να μπουν στην αντιμετώπιση του covid-19 και τρία νέα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής, το
Γεννηματά, το Λαϊκό και το Ιπποκράτειο ώστε να προστεθούν άλλα 40 κρεβάτια ΜΕΘ.