Η κυβέρνηση που χρησιμοποίησε ως «τρόπαιο» την πρώτη φάση της πανδημίας βρίσκεται τώρα εγκλωβισμένη στις ίδιες της τις επιλογές: Στο έλλειμμα πραγματικής στρατηγικής για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης και την διαχείρισή της αποκλειστικά και μόνον με όρους επικοινωνίας.

Ads

Το δεύτερο κύμα της πανδημίας, η εκτόξευση των κρουσμάτων κι η μεγάλη αγωνία για τις αντοχές του συστήματος της υγείας – το οποίο κάθε άλλο παρά ενισχύθηκε στην διάρκεια του lockdown – και του καλοκαιριού, αναδεικνύει καθημερινά αντιφάσεις, συγκρούσεις και βαθιά ελλείμματα στους κυβερνητικούς χειρισμούς. Και ταυτόχρονα προκαλεί βαθιά σύγχυση και φόβο στην κοινωνία, η οποία πλέον εισπράττει την αδυναμία, την ανεπάρκεια και την αναποτελεσματικότητα της πολιτικής ηγεσίας.

Χαρακτηριστική, και αποκαλυπτική, εδώ είναι η έρευνα της Prorata σύμφωνα με την οποία η αποδοχή των χειρισμών της κυβέρνησης από την κοινή γνώμη σε σχέση με την πανδημία έχει πέσει στο 47% από το 80% όπου βρισκόταν στην προηγούμενη φάση.

Το μεγάλο ενδιαφέρον όμως εντοπίζεται στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται ο μέσος πολίτης τις ευθύνες ή τις συνέπειες της πανδημίας ανάλογα με το εάν ενημερώνεται κυρίως από την τηλεόραση ή τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ads

Ανάμεσα σε εκείνους που ενημερώνονται καθημερινά από τη τηλεόραση το 64% αξιολογεί θετικά τη διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση. Όμως μεταξύ όσων δεν ενημερώνονται ποτέ από το συγκεκριμένο μέσο οι θετικές αξιολογήσεις αγγίζουν μόλις το 21%.

Αντίστροφα, μεταξύ όσων ενημερώνονται σε καθημερινή βάση και για αρκετές ώρες από τα social media το 63% αξιολογεί με αρνητικό πρόσημο τη διαχείριση της πανδημίας, ενώ μεταξύ όσων δεν ενημερώνονται ποτέ από τα social media το ποσοστό θετικών αξιολογήσεων μειώνεται αισθητά στο 46%.

Παρόμοια εικόνα ανιχνεύεται και σε σχέση με την απόδοση ευθυνών για την διασπορά του ιού, καθώς μεταξύ όσων ενημερώνονται καθημερινά από τη τηλεόραση το 57% πιστεύει ότι το μεγαλύτερο ή αποκλειστικό μερίδιο ευθύνης για τη διασπορά του κορονοϊού φέρουν οι πολίτες ατομικά, ενώ αντίστροφη εικόνα καταγράφεται μεταξύ όσων δεν ενημερώνονται ποτέ από το συγκεκριμένο μέσο, καθώς το 69% αυτών απαντάει πως την αποκλειστική ή μεγαλύτερη ευθύνη φέρει το κράτος.

Η εικόνα αυτή έρχεται να «κουμπώσει» με τις αλλεπάλληλες παλινωδίες και αντιφάσεις των τελευταίων ημερών, ακόμη και μεταξύ των ίδιων των υπουργών της κυβέρνησης.

Μόλις χθες, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας προειδοποιούσε για πιθανό lockdown εάν δεν τηρηθούν τα μέτρα, ο αρμόδιος υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης τον διέψευδε δημοσίως δηλώνοντας ότι «δεν νομίζω πως υπάρχει λόγος να μιλάμε για lockdown». Λίγη ώρα αργότερα, ο υποιυργός Υγείας βασίλης Κικίλιας αναλάμβανε να δώσει αναλυτικά στοιχεία για την κατάσταση στις ΜΕΘ διότι, κατά τις πληροφορίες, κρίθηκε πως οι απαντήσεις που είχε δώσει ο κ. Κοντοζαμάνης στην επίσημη ενημέρωση ήταν ανεπαρκείς.

Πίσω από αυτό το αλλαλούμ, οι πληροφορίες θέλουν να σοβούν οι συγκρούσεις ανάμεσα στην επιτροπή των επιστημόνων του υπουργείου Υγείας και της πολιτικής ηγεσίας, ενώ σταθερά απών είναι πια ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες υπήρξαν – αρκετοί – λοιμωξιολογοι της επιτροπής που, πριν ανακοινωθούν τα τελευταία μέτρα για την Αττική, είχαν εισηγηθεί μικρής διάρκειας lockdown στην περιφέρεια του λεκανοπεδίου διότι θεωρούν ότι η τάση αύξησης του ρυθμού μετάδοσης του ιού είναι πολύ υψηλή.