Επανέρχονται οι σκέψεις για εφαρμογή της εφεδρείας και στο χώρο της εκπαίδευσης, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα «Έθνος» του Σαββάτου, τις οποίες το υπουργείο Παιδείας διαψεύδει.

Ads

Διαψεύδει το υπουργείο Παιδείας δημοσίευμα περί ενδεχόμενης εφεδρείας εκπαιδευτικών, ξεκαθαρίζοντας ότι μετά από κατάθεση στοιχείων για την ομαλή λειτουργία του εκπαιδευτικού συστήματος (Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια, Τριτοβάθμια Εκπαίδευση), το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την εξαίρεση των εκπαιδευτικών από τη ρύθμιση της εφεδρείας.

Με αφορμή πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος» με τίτλο «Η εφεδρεία απειλεί 20.000 εκπαιδευτικούς», το Υπουργείο Παιδείας διευκρινίζει ακόμη ότι σε ό,τι αφορά τη μισθολογική αντιμετώπιση των εκπαιδευτικών, αυτή ακολουθεί τις γενικότερες ρυθμίσεις του ενιαίου μισθολογίου.

Οι εκπαιδευτικοί, όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, ως ανήκοντες στην κατηγορία ΠΕ (Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης), έχουν ίδιες αποδοχές με όλους τους συναδέλφους τους, της ίδιας κατηγορίας, στο υπόλοιπο δημόσιο.

Ads

«Πέραν αυτού, οποιαδήποτε συζήτηση αποσκοπεί στη δημιουργία σύγχυσης και ανασφάλειας στους εκπαιδευτικούς», καταλήγει η ανακοίνωση του Υπουργείου.

Στο δημοσίευμα του Έθνους από την άλλη αναφέρεται πως θα πρόκειται κυρίως για την εφαρμογή της προσυνταξιοδοτικής εφεδρείας δασκάλων και καθηγητών που θέλουν μέχρι και δύο χρόνια να συνταξιοδοτηθούν ενώ υπολογίζεται ότι ο αριθμός των εκπαιδευτικών-εφέδρων θα κυμανθεί από 18.000-20.000 στο σύνολο των 185.000 που εργάζονται σήμερα.

Υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη που επικαλείται η εφημερίδα αναφέρουν ότι παρόλο που οι εκπαιδευτικοί εξαιρέθηκαν από την αρχική εφαρμογή του μέτρου, δεν αποκλείεται τελικά να συμπεριληφθούν σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί η κυβερνητική δέσμευση έναντι της τρόικας για 30.000 εφέδρους. 

Έντονες είναι οι αντιδράσεις της ΟΛΜΕ: «Η οριζόντια εφαρμογή του μέτρου θα ήταν καταστροφική για την Παιδεία» συμπληρώνει ο αντιπρόεδρος της ΟΛΜΕ Γ.Αλεβιζάκης ενώ το μέλος της διοίκησης της ΑΔΕΔΥ και τέως πρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Δημήτρης Μπράτης δηλώνει στην ίδια εφημερίδα: «Η αντίδραση του εκπαιδευτικού κόσμου θα είναι ισχυρότατη σε μια τέτοια περίπτωση. Εάν υπάρχουν τέτοιες σκέψεις στην κυβέρνηση θα πρέπει να τις αφήσουν στην άκρη».