Απέρριψε το α’ θερινό τμήμα της Βουλής το αίτημα σύγκλησης της Ολομέλειας της Βουλής για να συζητήσει το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος για τη «μικρή ΔΕΗ». Ο προεδρεύων της συνεδρίασης Χρήστος Μαρκογιαννάκης ανακοίνωσε την «ομόφωνη απόφαση» – όπως την αποκάλεσε. Από τη συνεδρίαση απείχαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΑΝΕΛ ενώ ΔΗΜΑΡ αλλά και Χρυσή Αυγή που βρέθηκαν στην αίθουσα δεν έλαβαν μέρος στην ψηφοφορία.
Κατά τη συζήτηση, που δεν είχε ιδιαίτερες εντάσεις δεδομένου ότι απήχαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και οι ΑΝΕΛ, τέθηκε εκ μέρους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ το ζήτημα ότι οι υπογραφές του ΚΚΕ δεν μπορούν να αθροιστούν, καθώς η πρότασή του αφορά όλους τους νόμους για τη ΔΕΗ – και όχι μόνο για τη «μικρή ΔΕΗ» -, ούτε της ΔΗΜΑΡ μαζί με εκείνες της Χρυσής Αυγής, όπως έχει ζητήσει από χθες η Δημοκρατική Αριστερά. Η ΔΗΜΑΡ ζήτησε να συνυπολογιστούν οι υπογραφές του ΚΚΕ, αλλά η κυβέρνηση δεν το αποδέχτηκε.
Η θέση της κυβέρνησης
Ο υπ. Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης σε παρέμβασή του υποστήριξε ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας «συνολικά απέτυχε να δημιουργήσει ένα κλίμα πολιτική ανωμαλίας για ένα θέμα στο οποίο η συντριπτική πλειοψηφία του λαού πιστώνει την κυβέρνηση ότι έχει δίκιο». Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε την πρόταση για δημοψήφισμα γιατί ήθελε τον «μουντζούρη», αλλά δεν ήθελε τη μουντζούρα. Χαρακτήρισε την πρόταση για δημοψήφισμα «πρόβα τζενεράλε» για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Υποστήριξε επίσης ότι το θερινό τμήμα μπορεί να διαπιστώσει αν η πρόταση είναι παραδεκτή, καθώς «το θερινό τμήμα είναι εξίσου αντιπροσωπευτικό με την Ολομέλεια. Και δεν μπορεί να ταλαιπωρείται ολόκληρη Βουλή, ο ελληνικός λαός επειδή το θέλει ο κ. Τσίπρας». Τέλος υπογράμμισε ότι δεν είναι παραδεκτή η πρόταση για δημοψήφισμα επειδή το ψηφισθέν νομοσχέδιο αφορά δημοσιονομικό ζήτημα και όχι κοινωνικό. «Το νομοσχέδιο δεν ρυθμίζει κανένα κοινωνικό ζήτημα» κατέληξε λέγοντας: «μόνο σε μια περίπτωση θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι ρυθμίζει: αν γινόταν παραδεκτό ότι υπάρχει πρόθεση ανατροπής απέναντι στην κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για την ενέργεια, δηλαδή αν υιοθετούσε κάποιος την άποψη του ΚΚΕ. Το αποδέχεται αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ; Αποδέχεται την πρόταση του ΚΚΕ για συνολική απόρριψη της ενεργειακής πολιτικής της ΕΕ;».
Την άποψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε κάποιο ουσιαστικό πρόβλημα με το θέμα της «μικρής ΔΕΗ», αλλά ότι στην πραγματικότητα ήθελε να προκαλέσει πολιτική ανωμαλία στη χώρα, εξέφρασε η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη σε συνέντευξή της. Παράλληλα υποστήριξε ότι ο Αλέξης Τσίπρας «αποπειράθηκε να προκαλέσει φέτος τα δικά του Ιουλιανά».
Η θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης
Από την αίθουσα απείχαν οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΑΝΕΛ, οι οποίοι κατήγγειλαν τη διαδικασία ως «παρωδία και βαθιά αντιδημοκρατική συνταγματική εκτροπή». Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε στο προαύλιο του κοινοβουλίου απ’ όπου ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Παναγιώτης Λαφαζάνης δήλωσε:
«Η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ δεν νομιμοποιεί με την παρουσία της κοινοβουλευτικές συνεδριάσεις παρασυναγωγής που πλήττουν βάναυσα τη δημοκρατία και κουρελιάζουν το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής.
»Η κυβέρνηση έχει επιβάλει στη χώρα μια βαθιά αντιδημοκρατική εκτροπή. Τα κατοχυρωμένα δικαιώματα της μειοψηφίας δεν μπορεί να τίθενται στην κρίση μιας περιστασιακής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, που είναι και οικτρή μειοψηφία στο λαό. Αυτό είναι ολοκληρωτισμός.
»Αυτή η κυβέρνηση τρέμει το λαό. Τρέμει την προσφυγή στις κάλπες. Φοβάται το δημοψήφισμα. Φοβάται την κρίση και τη θέληση των πολιτών. Βλέπει το λαό ως εχθρό. Αυτή η κυβέρνηση πρέπει να φύγει για να ανασάνει ο τόπος, να ανασάνει η δημοκρατία».
Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ στο προαύλιο
Δηλώσεις Λαφαζάνη
Τι λένε ΚΚΕ και ΔΗΜΑΡ
Μεγάλες ευθύνες καταλόγισε στην κυβέρνηση ο Θανάσης Παφίλης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, για την απόρριψη της συζήτησης για τη διενέργεια δημοψηφίσματος για την υπόθεση της ΔΕΗ με «προσχηματικές και έξω από κάθε λογική δικαιολογίες». Όπως ανέφερε υπήρχαν οι προϋποθέσεις για να συγκληθεί η ολομέλεια της Βουλής «παρά το γεγονός ότι η πρόταση του ΚΚΕ είναι διαφορετική από τις άλλες».
Τη θέση πως υπήρχε η δυνατότητα και έπρεπε να συνυπολογιστούν οι προτάσεις των κομμάτων, εκτός της Χρυσής Αυγής, για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη ΔΕΗ εκφράζει η ΔΗΜΑΡ, επικρίνοντας την κυβέρνηση για τη στάση της στο ζήτημα.
Όπως αναφέρει σε σχετική της ανακοίνωση, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος για λόγους σεβασμού της θεσμικής λειτουργίας παρέμεινε στη συζήτηση της Ολομέλειας του Α’ θερινού τμήματος της Βουλής με αίτημα τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, απείχε όμως της ψηφοφορίας αφού όπως ανέδειξαν οι βουλευτές το εν λόγω τμήμα είναι αναρμόδιο για τη συζήτηση του αιτήματος, σύμφωνα με το Σύνταγμα.
Η ΔΗΜΑΡ σημειώνει πως για την πρόκληση δημοψηφίσματος απαιτείται να γίνουν τρεις ενέργειες: Συγκέντρωση υπογραφών για ένα αίτημα, σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής, πρόκληση δημοψηφίσματος. Και τονίζει πως αυτό έπρεπε να συμβεί και σε αυτή την περίπτωση, αλλά η κυβέρνηση δεν το επέτρεψε. Καταλήγοντας υπογραμμίζει πως μέλημα της ΔΗΜΑΡ και των βουλευτών της «ήταν η απομόνωση του ναζιστικού μορφώματος και της προσπάθειας της Χρυσής Αυγής να καταστεί παράγοντας μιας κορυφαίας δημοκρατικής διαδικασίας όπως είναι το δημοψήφισμα».
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >