Οι προσφυγές επτά δήμων (Αλίμου, Ελληνικού-Αργυρούπολης, Ιωαννιτών, Κερατσινίου–Δραπετσώνας,  Χανίων, Χαλανδρίου και Ωραιοκάστρου) στο Συμβούλιο της Επικρατείας, οι οποίοι προβάλλουν αντιρρήσεις για την υπαγωγή συγκεκριμένων ακινήτων, μεταξύ άλλων και αρχαιολογικών χώρων, στο λεγόμενο Υπερταμείο, αναμένεται να συζητηθούν αύριο στο ανώτατο δικαστήριο.

Ads

Συγκεκριμένα, με τις προσφυγές που έχουν καταθέσει οι Δήμοι στο ΣτΕ , στρέφονται κατά των δυο κυβερνητικών αποφάσεων με τις οποίες μεταβιβάζονται προς εκποίηση (πώληση) στο υπερταμείο αρχαιολογικοί χώροι, μνημεία, μουσεία, προστατευόμενες περιοχές Natura και Ramsar, δασικές εκτάσεις αιγιαλοί, υδρότοποι, κ.ά, 10.119 ακινήτων του Δημοσίου.

Κατά τους προσφεύγοντες Δήμους οι παραπάνω αποφάσεις είναι αντισυνταγματικές, παράνομες και αντίθετες στην διεθνή σύμβαση της Γρανάδας. Για το λόγο αυτό ζητούν από το ΣτΕ να τις ακυρώσει. Ανάλογη προσφυγή έχει καταθέσει στο Ανώτατο Δικαστήριο και ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συζήτηση των παραπάνω προσφυγών, αύριο, η εισηγήτρια της υπόθεσης δεν αποκλείεται να ζητήσει την έκδοση προδικαστικής απόφασης, η οποία θα θέτει ρητή προθεσμία στους αρμόδιους κυβερνητικούς φορείς για να διαβιβάσουν στο ΣτΕ τα αναγκαία έγγραφα και στοιχεία με τις θέσεις τους επί των ισχυρισμών των προσφευγόντων, προκειμένου να μπορούν να συζητηθούν οι αιτήσεις ακύρωσης.

Ads

Αντίθετα, με τις προσφυγές των επτά Δήμων και του Δικηγορικού Συλλόγου Χανιών προς αναβολή οδηγείται η συζήτηση των προσφυγών που έχουν καταθέσει για το ίδιο ζήτημα ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, καθώς και δυο ακόμη Δήμοι (Πατρέων και Σπάρτης). Η χορήγηση της αναβολής ως προς αυτές τις προσφυγές αναμένεται να δοθεί, καθώς η κυβέρνηση δεν έχει διαβιβάσει ακόμη στο ΣτΕ τα απαραίτητα στοιχεία. Σε περίπτωση αναβολής, η νέα ημερομηνία συζήτησης των προσφυγών θα οριστεί αύριο.