Η φωτογραφία είναι όταν ο διοικητής του νοσοκομείου Κέρκυρας κάνει δώρο στον κ. Μητσοτάκη το πορτρέτο του. Και όπως συχνά συμβαίνει, μια εικόνα είναι χίλιες λέξεις.

Ads

Πρώτα το ευλαβικό βλέμμα του διοικητή: δεν βλέπεις κάθε μέρα στο γραφείο σου τον Μωυσή, ιδίως όταν με ένα θαύμα σε έχει βάλει στη θέση του προηγούμενου διοικητή, που είχε και ένα Master στη διοίκηση Νοσοκομείων.

Ύστερα το τρυφερό και συνάμα συγκαταβατικό άγγιγμα του Μωυσή στον ώμο του διοικητή, όπως ακριβώς του Εμβέρ Χότζα στον τίμιο εργάτη του πορτρέτου που ακολουθεί.

«Για εμάς που γεννηθήκαμε και περάσαμε μερικά χρόνια από τη ζωή μας στην Αλβανία του Χότζα, η εικόνα είναι αρκετά οικεία , σχολίασε ο φίλος δημοσιογράφος Niko Ago, που εργάζεται τώρα στη σουηδική τηλεόραση. «Και ο Εμβέρ,  όπου κι αν βρισκόταν για επίσκεψη, του χάριζαν και πορτρέτα με τον ίδιο».

Ads

image

H υπόθεση θα παρέμεινε σταλινικό φολκλόρ, σε ένα νοσοκομείο όπου έχουν συμβεί διάφορα τους τελευταίους μήνες: από την παράνομη τοποθέτηση καμερών αλά big brother  σε όλα τα δωμάτια μέχρι την απόλυση επικουρικού γιατρού εν μέσω πανδημίας.. Αλλά το θέμα είναι πολύ πιο σοβαρό: o πρωθυπουργός επισκέπτεται ένα νοσοκομείο, όπου όπως και τα άλλα στα Ιόνια δεν έχει υπάρξει ουσιαστική βελτίωση, την ίδια ώρα που σημειώνεται αναζωπύρωση της πανδημίας στη χώρα που υποτίθεται ότι διοικεί.

Γιατί, με την εξαίρεση του άψογου μηχανισμού προπαγάνδας, μέσω και της έμμεσης δωροδοκίας των ΜΜΕ με τα 20 δις, η κυβέρνηση είναι κυριολεκτικά για τα πανηγύρια. Τα οποία τελικώς απαγόρευσε, αφού προηγουμένως, σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση, είχε καταργήσει το όριο των 6 ατόμων ανά τραπέζι στην εστίαση και τη σύσταση για την χρήση μάσκας στα εμπορικά κέντρα. Ένας ειδικός στα θέματα υγείας σχολίαζε ότι με τόσο αντιφατικές οδηγίες «οι Έλληνες θα γίνουν διπολικοί».

Αποφάσεις αλλάζουν από τη μια μέρα στην άλλη, πολίτες από διάφορες χώρες αποκλείονται και ύστερα επιτρέπεται  χωρίς να έχουν αλλάξει τα επιδημιολογικά δεδομένα και ενώ από τις αλλοπρόσαλλες αποφάσεις έχουν προκληθεί μίνι διπλωματικά επεισόδια, άλλοι τουρίστες κυκλοφορούν ανά την επικράτεια με ταμπέλα  στο στήθος τους που γράφει «είμαστε ύποπτα κρούσματα κοροναϊού, κάντε μας τεστ». Προφανώς κατόπιν λάθος οδηγιών του ΕΟΔΥ,  που πρωτοστατεί στην ανευθυνότητα και την ανικανότητα.

Το Σαββατοκύριακο το tvxs ανέδειξε την εγκληματική ολιγωρία του ΕΟΔΥ με τα στοιχεία που απέκρυψε και δεν θέλησε να αξιοποιήσει, τα οποία έδειχναν αναζωπύρωση των κρουσμάτων στα Βαλκάνια. Από την αρχή της κρίσης, ο ΕΟΔΥ και η κυβέρνηση αρνείται να εφαρμόσει τη βασική οδηγία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας: τεστ, τεστ, τεστ.

Δεν δίνει στοιχεία για το πόσα τεστ γίνονται τη μέρα, τι ποσοστό έχει ανανήψει από όσους προσβλήθηκαν, δεν εξηγεί γιατί δεν λειτουργούν οι περιβόητες κινητές μονάδες όταν φεύγουν οι τηλεοπτικές κάμερες, δεν γίνεται προσπάθεια να ιχνηλατηθούν τα «ορφανά» κρούσματα, τα οποία θα έπρεπε να σημάνουν συναγερμό. Σε μια ατυχή προσπάθεια μαθηματικών πράξεων, ο κ. Κικίλιας αποκάλυψε τις προάλλες, παρά την αντίθετη πρόθεση του, ότι οι πανάκριβες  500 κινητές μονάδες σε 50 μέρες πήραν 41.785 δείγματα, πράγμα που σημαίνει πως η κάθε μονάδα λάμβανε λιγότερα από 2 δείγματα (συγκεκριμένα 1,67) κατά μέσο όσο την ημέρα.

Τα κρούσματα που καθημερινά ανακοινώνονται προέρχονται βασικά από αυτούς που προσέρχονται αυθόρμητα, δηλώνοντας συμπτώματα. Είμαστε στο σκοτάδι, όταν μάλιστα τα στοιχεία που τώρα παρουσιάζονται για την έξαρση στα Βαλκάνια δείχνουν την επιδημιολογική κατάσταση 15 μέρες πριν.

Οι επιστήμονες, τους οποίους υποτίθεται η κυβέρνηση εμπιστευόταν, έχουν παραμεριστεί, μαζί με τις επιφυλάξεις που εξέφρασαν για μια σειρά από μέτρα χαλάρωσης, τα οποία αποφασίστηκαν για πολιτικούς λόγους και για την εξυπηρέτηση κομματικών πελατειών. Στο θέμα πχ του ορίου των πελατών ανά τραπέζι στα εστιατόρια, η κυβέρνηση απέρριψε, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ακόμη και τη συμβιβαστική πρόταση των επιστημόνων για 10 άτομα από τα 6, καταργώντας κάθε περιορισμό.

Το βίντεο που ακολουθεί είναι χαρακτηριστικό της κυβερνητικής υποκρισίας. Ο Α. Γεωργιάδης δηλώνει ότι η κυβέρνηση εμπιστεύεται τους ειδικούς και οι ειδικοί (Βατόπουλος, Λαζανάς) δηλώνουν ότι η γνώμη τους δεν λαμβάνεται υπόψιν.

Άδωνις Γεωργιάδης

Αλκιβιάδης Βατόπουλος

Μάριος Λαζανάς

Ολόκληρο το βίντεο