Το φως της δημοσιότητας βλέπουν τρία έγγραφα που αποδεικνύουν τη στενή συνεργασία της κυβέρνησης ΝΔ με την εταιρεία Intellexa, για τις άδειες εξαγωγής του Predator στη Μαδαγασκάρη που έδωσε το υπουργείο Εξωτερικών.

Ads

Τα έγγραφα αναρτήθηκαν στα social media από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλο Πολάκη, με «παραλήπτη» τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρο Ντογιάκο. Στην ανάρτησή του ο κ. Πολάκης σχολιάζει πως «αν η ηγεσία της Δικαιοσύνης ΔΕΝ ήταν καθοδηγούμενη από την κυβέρνηση, ο Σμυρλής θα είχε ΗΔΗ συλληφθεί και ανακριθεί και η δικογραφία για τον Μητσοτάκη θα είχε ΗΔΗ αποσταλεί στη Βουλή!».

Διαβάστε επίσης: ΣΥΡΙΖΑ: «Πόσες ακόμα άδειες εξαγωγής του Predator και σε ποιες χώρες έχει δώσει ο εθνικός υποκλοπέας κ. Μητσοτάκης;»

«Στις άδειες, οι οποίες έχουν υπογραφεί από τον τοποτηρητή του Μητσοτάκη στο ΥΠ.ΕΞ, δηλ. τον Γιάννη Σμυρλή, Γεν. Γραμμ. Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων (φωτό 3), ΑΝΑΓΡΑΦΕΤΑΙ ρητά ότι πρόκειται για λογισμικό παρακολούθησης κινητών τηλεφώνων συνολικής αξίας 3.000.000€, ενώ αποτυπώνεται ξεκάθαρα η νομιμοποίηση της παράνομης εξαγωγής μέσω μιας (φαινομενικά) άσχετης αγγλικής εταιρείας (φωτό 4)», σημειώνει ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Ads

Παράλληλα, αναπάντητο παραμένει το ερώτημα κατά πόσο οι άδειες εξαγωγής που παρείχε το υπουργείο Εξωτερικών για το Predator είχε έγκριση της ΕΥΠ, δεδομένου ότι ο νεοδιορισθείς διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών είχε υποστηρίξει ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής για τις παρακολουθήσεις ότι πως για να δώσει άδεια εξαγωγής το ΥΠΕΞ για τέτοια λογισμικά πρέπει να έχει την έγκρισή της.

Υπενθυμίζεται ότι μετά το αποκαλυπτικό δημοσίευμα των New York Times στις 8 Δεκεμβρίου για το πολύκροτο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων και σχετικά με τις άδειες εξαγωγής του Predator μέσω της γενικής γραμματείας Οικονομικής Διπλωματίας του ΥΠΕΞ, o αρμόδιος υφυπουργός Κώστας Φραγκογιάννης, έκανε γνωστό ότι από τις 16 Νοεμβρίου ζήτησε τη διεξαγωγή Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ) για να διαπιστωθεί κατά πόσο τηρήθηκαν οι εθνικοί και ευρωπαϊκοί κανόνες στην περίπτωση των αδειών στην Intellexa. Η έρευνα είναι απόρρητη και διεξάγεται εσωτερικά στο ΥΠΕΞ.