Ενώπιον του Συμβουλίου και της Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τίθεται σήμερα, Δευτέρα, το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Ads

Στην ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με θέμα «Συστήματα παρακολούθησης και κατασκοπευτικά συστήματα Predator στην Ελλάδα» θα μιλήσει και ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης

Σύμφωνα με το Politico, το σχέδιο της ημερήσιας διάταξης ανέφερε ότι πρόκειται για μια συνεδρίαση με θέμα την «παράνομη επιτήρηση». Ωστόσο το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) πίεσε για να απαλειφθεί η λέξη «παράνομη» από τον τίτλο.

«Εάν ο Ανδρουλάκης, υποψήφιος πρωθυπουργός, αποτελεί απειλή για την εθνική ασφάλεια, οι Έλληνες πολίτες θα πρέπει να ξέρουν γιατί», τόνισε ο ευρωβουλευτής Hannes Heide, συντονιστής των Σοσιαλδημοκρατών στην εξεταστική επιτροπή του Κοινοβουλίου για τη διερεύνηση της χρήσης του Pegasus και άλλων λογισμικών παρακολούθησης και κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αποκαλύψει όσα γνωρίζει.

Ads

Το Politico κάνει αναφορά και σε όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ σχετικά με το θέμα. «Ο κ. Μητσοτάκης είπε πως δεν πιστεύει ότι πρέπει να αναιρεθεί το απόρρητο στην εν λόγω υπόθεση. Επανέλαβε ότι η κυβέρνησή του δεν έχει καμία σχέση με παράνομο λογισμικό υποκλοπής spyware» γράφει, ενώ αναφέρεται και στην υπόθεση του Χρήστου Σπίρτζη.

«Ο πρώην υπουργός Μεταφορών, είπε ότι υπήρξαν δύο απόπειρες κατασκοπείας του με το Predator τον Νοέμβριο του 2021. Ο κ. Σπίρτζης είπε ότι η πρώτη προσπάθεια έγινε στις 15 Νοεμβρίου, όταν έλαβε ένα μήνυμα κειμένου που του ζητούσε να κάνει κλικ σε έναν σύνδεσμο phishing. Η δεύτερη απόπειρα έγινε στις 19 Νοεμβρίου, με τον ίδιο ακριβώς σύνδεσμο που χρησιμοποιήθηκε για να παρακολουθούν τα τηλέφωνα του Ανδρουλάκη και του Έλληνα δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη», αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Υπενθυμίζεται, ότι την προηγούμενη Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου, η επιτροπή PEGA, συνεδρίασε με θέμα την Ελλάδα, παρουσία Ελλήνων αξιωματούχων και δημοσιογράφων που παρακολουθούνταν από κατασκοπευτικό λογισμικό ή έχουν ερευνήσει το θέμα.

Δείτε live την συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο –
Για την προβολή πατήστε στο κέντρο της οθόνης ή δείτε τη συζήτηση εδώ