Στις 25 Μαρτίου, εν μέσω καραντίνας, ο Μητροπολίτης Κέρκυρας Νεκτάριος είχε κοινωνήσει πιστούς στην εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα. Μεταξύ τους μάλισταήταν η γαλάζια δήμαρχος της Κεντρικής Κέρκυρας Διαποντίων Νήσων Μερόπη Υδραίου και ο Πρόεδρος του δημοτιού συμβουλίου του ίδιου δήμου Δημήτρης Μεταλληνός.

Ads

Για το περιστατικό είχε υπάρξει παρέμβαση του εισαγγελέα και στις 19 Οκτωβρίου θα πραγματοποιεί η δίκη για τις πράξεις του Μητροπολίτη Κερκύρας βάσει του άρθρου 285 του Ποινικού Κώδικα,.

Σύμφωνα με την «Εστία», το δικαστήριο θα κληθεί να αποφασίσει αν ο ιεράρχης ευθύνεται για την “πρόκληση ασθενειών”. Είναι μια δίκη με ιδιαίτερο ενδιαφέρον που αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις από κύκλους ιεραρχών. 

Τι αναφέρει το άρθρο 285 του Ποινικού Κώδικα:

1. Όποιος παραβιάζει τα μέτρα που έχει διατάξει ο νόμος ή η αρμόδια αρχή για να αποτραπεί η εισβολή ή η διάδοση μιας μεταδοτικής ασθένειας τιμωρείται: α) με φυλάκιση έως τρία έτη ή χρηματική ποινή αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κοινός κίνδυνος για ζώα, β) με φυλάκιση και χρηματική ποινή αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κίνδυνος μετάδοσης της ασθένειας σε αόριστο αριθμό ανθρώπων.

Ads

2. Αν η παραβίαση είχε ως αποτέλεσμα μεταδοθεί η ασθένεια σε ζώα, επιβάλλεται φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών και χρηματική ποινή, και αν είχε ως αποτέλεσμα να μεταδοθεί σε άνθρωπο, επιβάλλεται κάθειρξη έως δέκα έτη.

3. Αν η παραβίαση είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο άλλου επιβάλλεται κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών και αν προκλήθηκε ο θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων, το δικαστήριο μπορεί να επιβάλει ισόβια κάθειρξη.

4. Όποιος στις περιπτώσεις της παραγράφου 1 παραβιάζει τα μέτρα από αμέλεια, τιμωρείται: α) στην περίπτωση του στοιχείου α΄ με χρηματική ποινή ή παροχή κοινωφελούς εργασίας και β) στην περίπτωση του στοιχείου β΄ με φυλάκιση έως δύο έτη ή χρηματική ποινή.

Σημειώσεις επί του νόμου

Ο νέος Ποινικός Κώδικας, όπως κωδικοποιήθηκε με τον Ν. 4619/2019, με ημερομηνία ισχύος την 1η Ιουλίου 2019