Μπορεί η κοινή γνώμη, λόγω της σχετικής εστίασης απο τα μίντια, να ασχολείται κυρίως με τον ιερέα και τους πιστούς στο Κουκάκι ή άλλες περιοχές που «έσπασαν» την καραντίνα για να λειτουργηθούν ή να κοινωνήσουν, όμως το πλέον ακραίο περιστατικό σημειώνεται στην Κέρκυρα, εκεί όπου δεν φαίνεται να βρίσκει εφαρμογή το αφήγημα της «ατομικής ευθύνης».

Ads

Στην Κέρκυρα, όπως επιβεβαιώνεται από ρεπορτάζ και δηλώσεις τοπικών παραγόντων, δεν ήταν μια λειτουργία ενός «αντάρτη» ιερέα και κάποιων «απείθαρχων πιστών» αλλά ενός  Μητροπολίτη με «γαλάζιους» αυτοδιοικητικούς. Πιο αναλυτικά, τη λειτουργία τέλεσε ο Μητροπολίτης Κέρκυρας και Παξών Νεκτάριος, που μάλιστα κοινώνησε πιστούς, και παρόντες, μεταξύ των περίπου 20 πιστών, ήταν η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας Μερόπη Υδραίου και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του ίδιου Δήμου Δημήτρης Μεταλληνός

Σύμφωνα με την Αστυνομία στο ναό βρέθηκαν ο Μητροπολίτης με 6 ιερείς,τρεις νεοκόρους και ο Επίτροπος του Ναού, 4 άτομα από τηλεοπτικά συνεργεία τοπικών σταθμών που μετέδωσαν τη λειτουργία, οι δύο «επίσημοι», ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων του Δήμου αλλά και μικρός αριθμός πιστών. Άγνωστο παραμένει για την Αστυνομία πως μπήκαν όλοι αυτοί στο Ναό, εφόσον αστυνομικές δυνάμεις φρουρούσαν την Εκκλησία!

Διαβάστε επίσης: 

Όλοι τους παραβίασαν πολλαπλώς τις απαγορεύσεις που υπάρχουν για τις συναθροίσεις και τις εκκλησιαστικές λειτουργίες αλλά έδωσαν και το χειρότερο παράδειγμα. Αυτό άλλωστε επισημαίνει και ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης στον Δήμο Γιάννης Τρεπεκλής που αναφέρει σε δήλωσή του ότι εκμεταλλεύτηκαν το προνόμιο της εξουσίας για να παραβιάσουν τις απαγορεύσεις σε αντίθεση με τους απλούς πολίτες της Κέρκυρας.

Ads

Για το περιστατικό σχηματίστηκε δικογραφία για παραβίαση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και της υπουργικής απόφασης (ΚΥΑ) για το Πάσχα. και την υπόθεση ανέλαβε ο αρμόδιος εισαγγελικός λειτουργός. Ένα 24ωρο αργότερα, όπως μεταδίδουν τοπικά μέσα, εμφανίστηκε στον εισαγγελέα ο Μητροπολίτης Κερκύρας Παξών και Διαποντίων Νήσων Νεκτάριος και σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ορίσθηκε δικάσιμος στις 25 Μαΐου. Για τις 25 Μαΐου ορίστηκε τακτική δικάσιμος και για την δήμαρχο Κερκυραίων Μερόπη Υδραίου αλλά και για τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Δημητρη Μεταλληνό. Παράλληλα η Μερόπη Υδραίου με ανακοίνωσή της ζήτησε συγγνώμη για «το ενδεχόμενο με την ενέργειά της να εξέπεμψε λάθος μήνυμα προς την κοινωνία». 

Τραγική λεπτομέρεια της υπόθεσης ότι η επίσημη αυτή λειτουργία, με παραβίαση των μέτρων για την πανδημία του κοροναϊού, αφιερώνεται στο «θαύμα του Αγίου Σπυρίδωνα» που έσωσε την Κέρκυρα από την… πανώλη το 1630!

image

Το βίντεο από τη λειτουργία