Συνεδριάζει η Ολομέλεια της Βουλής προκειμένου να λάβει αποφάσεις για το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου με ερώτημα την αποδοχή ή απόρριψη της πρότασης των θεσμών, το οποίο ανακοίνωσε με διάγγελμά του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Η ψηφοφορία θα είναι ονομαστική και θα διεξαχθεί στις 12 το βράδυ. Στο μεταξύ κρίσιμη είναι η διαπραγμάτευση που διεξάγεται σε επίπεδο Eurogroup παράλληλα στις Βρυξέλλες, με τους θεσμούς να καταγγέλουν το δημοψήφισμα και να  αποφασίζουν τη μη παράταση του ελληνικού προγράμματος πέραν της Τρίτης.

Ads

Ο λαός θα έχει τον λόγο

«Μετά από πέντε μήνες σκληρής διαπραγμάτευσης οι εταίροι μας, δυστυχώς, κατέληξαν στο προχθεσινό Eurogroup σε μια πρόταση- τελεσίγραφο προς την ελληνική δημοκρατία και τον Ελληνικό λαό. Ένα τελεσίγραφο που αντίκειται στις ιδρυτικές αρχές και αξίες της Ευρώπης. Στις αξίες του κοινού ευρωπαϊκού μας οικοδομήματος. Ζήτηθηκε από την ελληνική κυβέρνηση να αποδεχτεί μια πρόταση που συσσωρεύει νέα δυσβάσταχτα βάρη στον ελληνικό λαό και υπονομεύει την ανάκαμψη της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας , όχι μόνο συντηρώντας την αβεβαιότητα, αλλά και διογκώνοντας ακόμα περισσότερο τις κοινωνικές ανισότητες. ύτε μια στιγμή δεν σκεφτήκαμε να υποκύψουμε. Να προδώσουμε –δηλαδή- τη δική σας εμπιστοσύνη. Σας καλώ να απαντήσετε κυρίαρχα και υπερήφανα. Θα σεβαστώ το αποτέλεσμα της επιλογής σας, όποιο και αν είναι αυτό», ήταν το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα ο οποίος απευθύνθηκε στον ελληνικό λαό, προκειμένου εκείνος να έχει λόγο στην ιστορική απόφαση για τη χώρα.

Σύσσωμη αντίθετη η αντιπολίτευση

Σύσσωμη η αντιπολίτευση άσκησε σφοδρή κριτική στην απόφαση της κυβέρνησης να ζητήσει την έγκριση του λαού, με τον Αντώνη Σαμαρά να χαρακτηρίζει τον πρωθυπουργό «μοιραίο κι ανεύθυνο» και να παραφράζει το ερώτημα του δημοψηφίσματος λέγοντας πως σηματοδοτεί το «ναι ή όχι» στην Ευρώπη. Το Ποτάμι θεωρεί απαράδεκτη την απόφαση για δημοψήφισμα με τον επικεφαλής του κόμματος Σταύρο Θεοδωράκη να εξαπολύει επίθεση κατά της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού και να καλεί τον λαό σε αντίσταση. Εκλογές ζήτησε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, με τον Ευάγγελο Βενιζέλο να παρεμβαίνει και να χαρακτηρίζει την κίνηση της κυβέρνησης να προσφύγει στον λαό «πολιτική απάτη που μετεξελίσσεται τώρα σε πραξικόπημα και που ευτελίζει τις δημοκρατικές διαδικασίες» και να θέτει ζήτημα αντισυνταγματικότητας. Ερωτηματικά αφήνει τέλος η στάση του ΚΚΕ, που αν και εκ προιμίου υπέρ της ρήξης με την Ευρώπη, καλεί σε αποχή από το δημοψήφισμα.

Ads

Όχι σε αντισυνταγματικότητα, σε συζήτηση το «ναι» και το «όχι»

Η ένσταση περί αντισυνταγματικότητας της προσφυγής στον λαό απορίφθηκε αφού μόνο οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ την υπερψήφισαν.

Κατά τις κεντρικές εισηγήσεις ο Νίκος Βούτσης από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ  χαρακτήρισε «απολύτως επιτακτική και χρήσιμη» την πρόταση της κυβέρνησης για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος και διαμήνυσε ότι αδιέξοδα δεν υπάρχει. Από την πλευρά της ΝΔ ο Μάκης Βορίδης έδωσε διαστάσεις «ψήφου εμπιστοσύνης» στην Ευρώπη αλλά και… στην κυβέρνηση στο επικείμενο δημοψήφισμα για την υπογραφή ή μη της συμφωνίας που προτείνουν οι θεσμοί. Ο ελληνικός λαός καλείται να αποφασίσει στην ουσία για μια φοβισμένη, ευθυνόφοβη, με τυχοδιωκτικές τακτικές και για αυτό επικίνδυνη κυβέρνηση που επί μήνες τώρα επιδίδεται σε μια παραπλανητική και ασύστολη προπαγάνδα, δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο Σπύρος Λυκούδης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, στη συζήτηση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Όπως είπε η κυβέρνηση με το δημοψήφισμα «ζητά από τον  λαό να πατήσει την σκανδάλη για την αυτοκτονία». «Ευτυχώς η ελπίδα να φύγετε ήρθε», υποστήριξε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος παραπέμποντας στο προεκλογικό σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ. Να κλείσουν τα αυτιά τους στις σειρήνες που θέλουν να τον παρασύρουν μεταξύ της Σκύλλας και της Χάρυβδης, κάλεσε τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα ο εισηγητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος.

Όλες οι εξελίξεις από την ΕΡΤ:

Παρακολουθήστε όλες τις εξελίξεις λεπτό προς λεπτό στο tvxs.gr:

* Συνεχίζονται οι εργασίες της Βουλής. Στο βήμα ο Αντώνης Σαμαράς. 

* Η Ζωή Κωνσταντοπούλου επέστρεψε στην αίθουσα παραδέχτηκε το λάθος της και ζήτησε από τους βουλευτές και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να επιστρέψουν στα έδρανα ώστε να ολοκληρωθεί η συζήτηση. 

* Σύμφωνα με πληροφορίες ο Αλέξης Τσίπρας έχει φωνάξει στο γραφείο του τη Ζωή Κωνσταντοπούλου και τις κάνει συστάσεις. 

* Η Βουλή έχει διακόψει για λίγα λεπτά. 

* Στο βήμα ανέβηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ο οποίος είπε ότι «κάποιοι δεν θέλουν να ολοκληρωθεί κανονικά αυτή η διαδικασία αλλά δεν θα τους κάνουμε τη χάρη». Ζήτησε στη συνέχεια από την πρόεδρο της Βουλής να διακόψει για λίγα λεπτά και παρακάλεσε τον πρόεδρο της ΝΔ να επανέλθει για να ολοκληρώσει την ομιλία του. 

* Ένταση εκ νέου στη Βουλή όταν ανέβηκε στο βήμα ο αρχηγός της ΝΔ. Η Ζωή Κωνσταντοπούλου έλειπε από την έδρα και ανέβηκε λίγο αφού ξεκίνησε να μιλάει ο Αντώνης Σαμαράς παραβιάζοντας το άρθρο 66 του κανονισμού της Βουλής. Οι βουλευτές της ΝΔ άρχισαν να χτυπούν τα έδρανα, να φωνάζουν, να διαμαρτύρονται και να χειροκροτούν τον Αντώνη Σαμαρά. Η Ζωή Κωνστανοπούλου ζήτησε πολλές φορές από τον Αντώνη Σαμαρά να συνεχίσει την ομιλία του αλλά αυτός δεν το έκανε. Τελικά κατέβηκε από το βήμα και η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ αποχώρησε από το κοινοβούλιο.

* Τσίπρας σε Γιούνκερ: Αυτή είναι συμφωνία για τη Γερμανία, όχι για την Ελλάδα.

* Φώφη προς Τσίπρα: Αφήστε το δημοψήφισμα και οδηγείστε τη χώρα σε εκλογές.

* Ένταση στη Βουλή μετά τη δήλωση Θεοδωράκη: Τόσα χρόνια δεν ζούσατε ποτέ από την εργασία σας. Για αρκετή ώρα, μάταια ο αντιπρόεδρος της Βουλής Αλέξης Μητρόπουλος προσπαθούσε να ηρεμήσει τα πνεύματα μέσα στην αίθουσα. Μάλιστα, παρακάλεσε τον κ. Θεοδωράκη να αποφύγει τους προσωπικούς χαρακτηρισμούς και τις αντιπαραθέσεις. Παρέμβαση της Ζωής Κωνσταντοπούλου και η απάντηση του Νίκου Βούτση στον επικεφαλής του Ποταμιού.

* Λαφαζάνης: Σόιμπλε και Ντάισελμπλουμ κάνουν ένα Eurogroup-παραμάγαζο χωρίς την Ελλάδα.

* Μοσκοβισί: Η ευρωζώνη έχει 19 χώρες.

* Με «μνήμες Καννών» ο Βενιζέλος: Αυτοκτονία το δημοψήφισμα.

* Φίλης: Κάποιοι έχουν στο μυαλό τους τα «Ιουνιανά». «Όσο πιο βροντερό είναι το “όχι” του λαού τόσο πιο ισχυρό είναι το δημοψήφισμα ως διαπραγματευτικό όπλο στα χέρια της κυβέρνησης», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ

* Το Ποτάμι διαχωρίζει τη θέση του από την πρόταση μομφής. Ουδεμία σχέση έχει το Ποτάμι με τα σενάρια που διακινούνται για κατάθεση πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης, όπως διευκρινίζουν κύκλοι του κόμματος, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

* Σαπέν: Η Ελλάδα παραμένει στο ευρώ – Είμαστε έτοιμοι για συνέχιση των διαπραγματεύσεων.

* Τ. Κουίκ: Την Κυριακή καλούμαστε να βοηθήσουμε την Ελλάδα. Ο κ. Κουίκ κατηγόρησε τη ΝΔ, αλλά και διάφορα ΜΜΕ ότι διαχέουν κύμα τρομοκρατίας, επισημαίνοντας πως το ίδιο έπραξε και προεκλογικά και όχι μόνο δεν την οδήγησε πουθενά, όπως επισήμανε, αλλά μπορεί και να οδήγησε στην καταδίκη της.

* Στον Παυλόπουλο αύριο ο Σαμαράς

* Γ. Δραγασάκης: Θα συνεχιστεί η συνεργασία με ΕΚΤ και ΤτΕ για τη σταθερότητα των τραπεζών.

* Καμμένος: Μας ζητούν να καταλύσουμε τη Δημοκρατία. «Η πρόταση των θεσμών βάζει ταφόπλακα στην οικονομία και οδηγεί στην απώλεια της εθνικής κυριαρχίας», τόνισε ο υπουργός Άμυνας κατά τη συζήτηση στη Βουλή.

* Το Μαξίμου απαντά στον Ντάισελμπλουμ: Τα τελεσίγραφα όταν κατατίθενται ενίοτε επιστρέφουν

* Ανακοίνωση πολεμικών τόνων, την οποία δεν συνυπέγραψε ο έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης μετά τη συνεδρίαση στην οποία αποφασίστηκε ότι δεν γίνεται δεκτό το αίτημα για παράταση του προγράμματος.

* Παπαρήγα: Θα πάρουμε μέρος στο δημοψήφισμα, αλλά το «όχι» μας δεν θα συναθροιστεί με της κυβέρνησης

* Βαρουφάκης: Η πρόταση δεν ήταν βιώσιμη, πασχίζουμε για μια συμφωνία της ύστατης στιγμής: Η πρόταση των θεσμών δεν ήταν βιώσιμη, δεν θα έδινε τέλος στον φαύλο κύκλο της κρίσης, δήλωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Eurogroup. Ωστόσο, όπως είπε, η ελληνική κυβέρνηση πασχίζει να έρθει σε μία συμφωνία της ύστατης στιγμής έως την Τρίτη.

* Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα με Μέρκελ και Ολάντ: Τι είπαν οι τρεις ηγέτες.

* Ντάισελμπλουμ: Το πρόγραμμα τελειώνει την Τρίτη, αποσύρουμε την πρόταση: «Οι προτάσεις μας είχαν το μέγιστο της ευελιξίας που επέτρεπε το Eurogroup», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, σημειώνοντας πως «εκπλαγήκαμε αρνητικά από τις αποφάσεις» για το δημοψήφισμα. «Η ελληνική πλευρά αποφάσισε να τις απορρίψει και να διακόψει τις διαπραγματεύσεις», τόνισε.

* Καραθανασόπουλος στη Βουλή: Σκύλλα η πρόταση των δανειστών, Χάρυβδη η πρόταση της κυβέρνησης: Να κλείσουν τα αυτιά τους στις σειρήνες που θέλουν να τον παρασύρουν μεταξύ της Σκύλλας και της Χάρυβδης, κάλεσε τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα ο εισηγητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, κατά τη συζήτηση επί της πρότασης της κυβέρνησης για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την υπογραφή της πρότασης των τριών Θεσμών.

* Τι έγραψε ο Τσίπρας στο σημειωματάριο του κατά τη συζήτηση στη Βουλή: Τρεις προτάσεις έγραψε ο Αλέξης Τσίπρας στο σημειωματάριο του κατά την έναρξη της συζήτησης στη Βουλή για την διενέργεια δημοψηφίσματος.

* Eυρωπαϊκό e-mail διακινεί σενάρια για αλλαγή κυβέρνησης: Σενάρια ακόμη και για αλλαγή κυβέρνησης στην Ελλάδα διακινούνται αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη, παράλληλα με τις ραγδαίες εξελίξεις, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το euro2day.gr και ρεπορτάζ που υπογράφει η Αγγελική Παπαμιλτιάδου.

* Παπανδρέου: Ο Τσίπρας εκμεταλλεύεται το απόλυτο όπλο της Δημοκρατίας: Μετά την ανακοίνωση του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών (ΚΙΔΗΣΟ) που χαρακτηρίζει δειλία την απόφαση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να θέσει σε δημοψήφισμα την υπογραφή ή όχι της συμφωνίας που προτείνουν οι δανειστές, ο άλλοτε υπέρμαχος των δημοψηφισμάτων Γιώργος Παπανδρέου συνεχίζει την επίθεση στην κυβέρνηση κατηγορώντας στην ότι  «εκμεταλλεύεται το απόλυτο όπλο της Δημοκρατίας ως τακτικό τέχνασμα, υπονομεύοντας την πολιτική ουσία του».

* Λυκούδης στη Βουλή: Ζητούν από τον λαό να πατήσει τη σκανδάλη για την αυτοκτονία: Ο ελληνικός λαός καλείται να αποφασίσει στην ουσία για μια φοβισμένη, ευθυνόφοβη, με τυχοδιωκτικές τακτικές και για αυτό επικίνδυνη κυβέρνηση που επί μήνες τώρα επιδίδεται σε μια παραπλανητική και ασύστολη προπαγάνδα, δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο Σπύρος Λυκούδης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, στη συζήτηση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Όπως είπε η κυβέρνηση με το δημοψήφισμα «ζητά από τον  λαό να πατήσει την σκανδάλη για την αυτοκτονία».

* «Όχι» από το Eurogroup στην παράταση προγράμματος: Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης, σύμφωνα με πληροφορίες από διεθνή μέσα, ζήτησε παράταση του προγράμματος ενός μήνα, ωστόσο το Eurogroup το αρνήθηκε.

* Το «τέρας», η εκτροπή και ο διχασμός: “Φτιάξαμε ένα τέρας στην Ευρωζώνη”, έγραφε πρόσφατα στο “Spiegel” ο διάσημος Γάλλος οικονομολόγος Τομά Πικετί. Και αυτό το “τέρας” είναι εδώ. Βρυχάται. Και φοβίζει. Ίσως γιατί… φοβάται το ίδιο, ίσως γιατί το αφήσαμε να μεγαλώσει ανεξέλεγκτο. Και γι’ αυτό όχι μόνο βρυχάται αλλά και δαγκώνει. Και όχι μόνο δαγκώνει αλλά προσπαθεί να κατασπαράξει τα παιδιά του. Κυρίως τα… άτακτα ή αυτά που ρέπουν προς την… αταξία. Δεν πεινάει. Ούτε κινδυνεύει. Αλλά μόνο έτσι μπορεί να επιβιώσει, τρώγοντας και πίνοντας σάρκες και αίμα.

* Ιταλία: Ζητήσαμε πολιτική λύση για την Ελλάδα και η Μέρκελ είπε «όχι»: Έντονη είναι η ανησυχία στην ιταλική κυβέρνηση για τις εξελίξεις στην Ελλάδα, καθώς στην κυβέρνηση του Ματέο Ρέντσι, επισημαίνουν πως «η ελληνική κρίση βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού».

* Η Ζωή απαντά στον Κασιδιάρη: Σεξιστικές εκφράσεις δεν είναι ανεκτές μέσα στη Βουλή: Την παρέμβαση της προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου προκάλεσαν τα σχόλια που έκανε ο βουλευτής της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης μέσα στη Βουλή, ο οποίος μίλησε για «λαθρομετανάστες, κυρίες και δεσποινίδες».

* Λοβέρδος στη Βουλή: Η ελπίδα να φύγετε έφτασε: «Ευτυχώς η ελπίδα να φύγετε ήρθε», υποστήριξε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος παραπέμποντας στο προεκλογικό σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ, στο περιθώριο της συζήτησης της Ολομέλειας της Βουλής για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

* Αυτή είναι όλη η πρόταση των δανειστών που θα μπει στο δημοψήφισμα: Δέκα κεφάλαια σκληρών μέτρων περιλαμβάνει η επίμαχη πρόταση των θεσμών που θα μπει στο δημοψήφισμα της 6ης Ιουλίου. Η πρόταση δόθηκε στη δημοσιότητα από το Προεδρείο της Βουλής επίσημα μεταφρασμένη και, ολόκληρη.

* Δεν διακόψαμε μονομερώς τις διαπραγματεύσεις απαντά στο Eurogroup η Αθήνα: «Δεν μπορεί η πλευρά των εταίρων να λέει ότι η ελληνική κυβέρνηση διέκοψε μονομερώς τις διαπραγματεύσεις», επισημαίνει κορυφαία κυβερνητική πηγή δίνοντας την απάντηση στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, οι οποίοι προσερχόμενοι στο Eurogroup κατήγγειλαν το δημοψήφισμα ως διακοπή των συνομιλιών εξ Ελλάδος.

* Σουλτς σε Τσίπρα: Κάλεσε το λαό να πει «ναι» στην πρόταση των θεσμών : Να ζητήσει από το λαό να αποδεχτεί την πρόταση των θεσμών καλεί τον Αλέξης Τσίπρα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς.

* Βορίδης στη Βουλή: Ναι ή όχι σε Ευρώπη και… κυβέρνηση το δημοψήφισμα: Διαστάσεις «ψήφου εμπιστοσύνης» στην Ευρώπη αλλά και… στην κυβέρνηση έδωσε ο Μάκης Βορίδης από το βήμα της Βουλής στο επικείμενο δημοψήφισμα για την υπογραφή ή μη της συμφωνίας που προτείνουν οι θεσμοί. Αξίζει να σημειωθεί, ότι νωρίτερα εισηγήσεις για την κατάθεση πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης δέχτηκε ο Αντώνης Σαμαράς – κατά τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος – από στελέχη της ΝΔ, με σκοπό να μπλοκάρει το δημοψήφισμα.

* Παπάς: Τίποτα δεν σταματάει το δημοψήφισμα: «Τίποτα δεν σταματάει το δημοψήφισμα», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς απαντώντας στην ερώτηση τι θα μπορούσε να το σταματήσει.

* Βαρουφάκης: Θα ζητήσω παράταση λίγων εβδομάδων : Παράταση του προγράμματος διάσωσης για λίγες εβδομάδες, προκειμένου να διευκολυνθεί το δημοψήφισμα, θα ζητήσει από το Eurogroup ο Γιάνης Βαρουφάκης, όπως δήλωσε στο Reuters.

* Φινλανδός υπ. Οικονομικών: Δεν συζητάμε παράταση του ελληνικού προγράμματος: «Δεν συζητάμε για παράταση του ελληνικού προγράμματος» δήλωσε ο Φιλανδός υπουργός Οικονομικών, Αλεξάντερ Στουμπ, προσερχόμενος στο Eurogroup, επικαλούμενος την «καθαρή πλειοψηφία» των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, υπέρ αυτής της άποψης.

* Σόιμπλε: Η Ελλάδα αποφάσισε να βάλει τέλος στις διαπραγματεύσεις: Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup, δήλωσε πως η Ελλάδα αποφάσισε να βάλει ένα τέλος στις διαπραγματεύσεις.

* «Όχι» Παυλόπουλου στις πιέσεις για παραίτηση: ‘Οργιο φημών, πιέσεων και σεναρίων ακόμη και για παραίτηση του Προέδρου της Δημορατίας Προκόπη Παυλόπουλου προκειμένου να αποτραπεί το δημοψήφισμα διακινείται από το πρωί μέσω διαύλων της Νέας Δημοκρατίας και συστημικών media – σεναρίων, ωστόσο, που διαψεύδονται κατηγορηματικά από κύκλους του Προέδρου της Δημοκρατίας.

* Μοσκοβισί: Οι διαπραγματεύσεις διακόπηκαν από την ανακοίνωση για δημοψήφισμα: «Οι διαπραγματεύσεις διακόπηκαν από την ανακοίνωση για δημοψήφισμα» δήλωσε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί προσερχόμενος στις Βρυξέλλες.

* Η πρόταση του ΚΚΕ για το ερώτημα του δημοψηφίσματος: Τη δική της πρόταση για το ερώτημα του δημοψηφίσματος κατέθεσε η ΚΟ του ΚΚΕ.

* Euroworking Group: Όχι στην παράταση, αποσύρεται η πρόταση των θεσμών: Πληροφορίες αναφέρουν πως το Euroworking Group θα εισηγηθεί στο Eurogroup την απόρριψη του αιτήματος της ελληνικής κυβέρνησης για παράταση του προγράμματος πέραν της 30ης Ιουνίου, λόγω των πολιτικών εξελίξεων.

* «Κόψιμο» του ELA προς την Ελλάδα ζητά Γερμανός βουλευτής: Ο Γερμανός σοσιαλδημοκράτης Κάρστεν Σνάιντερ καλεί μέσω Τwitter την ΕΚΤ να σταματήσει τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών μέσω του μηχανισμού του ELA και να επιβάλλει ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων (capitol controls) στην Ελλάδα.

* ΑΝΕΛ: Οι Έλληνες στον εκβιασμό απαντούν με Δημοκρατία: Η εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μαρίνα Χρυσοβελώνη χαρακτήρισε το Σάββατο το δημοψήφισμα ως μια απάντηση «στον αυταρχισμό και στη σκληρή λιτότητα που προτείνουν οι δανειστές».

* Λαγκάρντ: Οι προσπάθειες για διάσωση της Ελλάδας θα συνεχιστούν: Πολύ πιο διαλλακτική σε σχέση με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ εμφανίστηκε η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ προσερχόμενη στη συνεδρίαση του Eurogroup. Αφού πρώτα εξέρφρασε τη συμπαράστασή της στα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων των προηγούμενων ημερών, δήλωσε πως θα συνεχιστούν οι προσπάθειες για τη διάσωση της Ελλάδας.

* Aπορρίφθηκε η ένσταση αντισυνταγματικότητας του δημοψηφίσματος: Απορρίφθηκε η ένσταση αντισυνταγματικότητας κατά της πρότασης για δημοψήφισμα. Υπέρ της αντισυνταγματικότητας τάχθηκαν το ΠΑΣΟΚ (που την πρότεινε) και η ΝΔ. Αντίθετα οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, της Χρυσής Αυγής (που δεν πήρε τον λόγο στη συζήτηση), το Ποτάμι, το ΚΚΕ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.

* ΚΚΕ: Να πει όχι ο λαός στις προτάσεις των θεσμών αλλά και της κυβέρνησης: Την πάγια θέση του για αποδέσμευση της Ελλάδας από την ΕΕ αλλά και την απόρριψη του συνόλου των προτάσεων τόσο από πλευράς δανειστών όσο και από πλευράς κυβέρνησης ζητά με γραπτή του ανακοίνωση το Σάββατο το ΚΚΕ.

* Βενιζέλος στη Βουλή: Κάνετε απόπειρα πραξικοπήματος [BINTEO]: Θεσμική εκτροπή χαρακτήρισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος την πρόταση της κυβέρνησης για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος σχετικά με την υπογραφή της συμφωνία με τους θεσμούς ή όχι και κατηγόρησε την κυβέρνηση για προσπάθεια υφαρπαγής της λαϊκής βούλησης.

* Ντάισελμπλουμ: Θλιβερή η απόφαση για δημοψήφισμα : Θλιβερή χαρακτήρισε την απόφαση της κυβέρνησης για δημοψήφισμα ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

* LIVE: Ξεκινάει το Eurogroup – Αποσύρουν την πρότασή τους οι δανειστές: Ξεκινάει εντός ολίγου το Eurogroup για το ελληνικό ζήτημα που είναι προγραμματισμένο για τις τρεις. Ξεκίνησαν οι αφίξεις των υπουργών οικονομικών. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι θεσμοί τελικά αποσύρουν την πρόταση τους.

* Πρόταση μομφής σχεδιάζει η ΝΔ για να μπλοκάρει το δημοψήφισμα: Εισηγήσεις για την κατάθεση πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης δέχεται ο Αντώνης Σαμαράς – κατά τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος – από στελέχη της ΝΔ, με σκοπό να μπλοκάρει το δημοψήφισμα.

* Βούτσης στη Βουλή: Αδιέξοδα δεν υπάρχουν [ΒΙΝΤΕΟ]: «Απολύτως επιτακτική και χρήσιμη», χαρακτήρισε την πρόταση της κυβέρνησης για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Νίκος Βούτσης, που άνοιξε την αυλαία της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής εξηγώντας τους λόγους της απόφασης αυτής. Αναφερόμενος στη δήλωση Τουσκ ότι το παιχνίδι για την Ελλάδα τελείωσε, ο Νίκος Βούτσης διαμήνυσε ότι κανέναν παιχνίδι δεν τελειώνει για τον ελληνικό λαό κι ότι αδιέξοδα δεν υπάρχουν.

* Θεσσαλονίκη: Μαχαίρι έβγαλε αστυνομικός σε συγκέντρωση της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ: Πανό με το σύνθημα «Όχι στην λιτότητα-Λαοί της Ευρώπης ξεσηκωθείτε-Όχι στον φόβο», προσπάθησε να αναρτήσει σήμερα Σάββατο η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης στον Λευκό Πύργο, προσπάθεια που ματαίωσε η αστυνομία εμποδίζοντας τους διαδηλωτές να εισέλθουν στο μνημείο ενώ παράλληλα έκοψε τα σχοινιά. Σύμφωνα με το alterthess.gr, επικράτησε ένταση ένταση και σύμφωνα με καταγγελίες άνδρας της αστυνομίας έβγαλε μαχαίρι μπροστά στους διαδηλωτές.

* «Nein» και από Γερμανούς οικονομολόγους για τα μέτρα λιτότητας στην Ελλάδα: Γερμανοί οικονομολόγοι επικρίνουν ένα μέρος των μέτρων λιτότητας που ζητούν οι πιστωτές από την Ελλάδα. Οι αυξήσεις φόρων και οι περικοπές δαπανών είναι «αντιπαραγωγικές για την ανάπτυξη της Ελλάδας», δήλωσε ο οικονομολόγος Πέτερ Μπόφινγκερ, μέλος της Επιτροπής των Σοφών σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Rheinische Post.

* Δεν αποσύρουν την πρόταση οι θεσμοί διαβεβαιώνει ο Ντάισελμπλουμ: Κανονικά θα διεξαχθεί το προγραμματισμένο για σήμερα Eurogroup, με την πρόταση των θεσμών κανονικά επίσης στο τραπέζι, παρά τις πληροφορίες για απόσυρση της πρότασης προκειμένου να καταστεί το ελληνικό δημοψήφισμα άκυρο.

* Οι Podemos διαδηλώνουν για το «Όχι» στη Μαδρίτη: Σε συγκέντρωση αλληλεγγύης στον ελληνικό λαό στη Μαδρίτη καλούν σήμερα οι Podemos.

* Φλαμπουράρης: Κανονικά το δημοψήφισμα έστω κι αν θεσμοί αποσύρουν την πρότασή τους [ΒΙΝΤΕΟ]: «Αν αποσυρθεί η πρόταση των θεσμών, θα πρέπει να βάλουν κάτι άλλο στη θέση της. Εάν βάλουν τη δική μας πρόταση, τότε στο δημοψήφισμα θα ψηφίσουμε όλοι τη δική μας». Με αυτή τη φράση, ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης ξεκαθάρισε σήμερα Σάββατο προσερχόμενος Βουλή πως το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί κανονικά την ερχόμενη Κυριακή, απορρίπτοντας, με αυτό τον τρόπο, τα σενάρια που αναπαρήγαγε μερίδα του Τύπου και χαρακτήριζαν «πολιτική ντρίμπλα» της κυβέρνησης την προσφυγή στη λαϊκή βούληση.

* Πολιτική Γραμματεία ΣΥΡΙΖΑ: Να πει «όχι» ο λαός στις πολιτικές λιτότητας: Απόλυτη στήριξη στην απόφαση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να προχωρήσει στη διενέργεια δημοψηφίσματος εκφράζει με γραπτή του ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά το πέρας της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος.

* Με Βενιζέλο και Λοβέρδο το ΠΑΣΟΚ θέτει ζήτημα αντισυνταγματικότητας του δημοψηφίσματος: Το ΠΑΣΟΚ θα καταψηφίσει την πρόταση της κυβέρνησης για διαξαγωγή δημοψηφίσματος, θέτοντας ζήτημα αντισυνταγματικότητας αποφάσισε Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ. Τη συζήτηση επί του δημοψηφίσματος παίρνουν στην πλάτη τους ο Ανδρέας Λοβέρδος ως εισηγητής στη Βουλή και ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

* Πίτερ Σπίγκελ: Οι θεσμοί δεν θα παρατείνουν το ελληνικό πρόγραμμα πέραν της Τρίτης: Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας στο διάγγελμά του να ανακοίνωσε πως «με επιστολή θα ζητήσει επισήμως από τους ηγέτες της ΕΕ και τους θεσμούς, ολιγοήμερη παράταση του προγράμματος, προκειμένου ο Ελληνικός λαός να αποφασίσει, ελεύθερος από πιέσεις και εκβιασμούς, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα της χώρας μας και η δημοκρατική παράδοση της Ευρώπης», ωστόσο σύμφωνα με τον δημοσιογράφο των Financial Times Πίτερ Σπίγκελ αυτό δεν αναμένεται να γίνει δεκτό.

* Γλέζος: Είναι μια κρίσιμη αλλά και μεγάλη ώρα: Είναι μια κρίσιμη, αλλά και μεγάλη ώρα, αναφέρει το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς και απερχόμενος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλης Γλέζος, σε δήλωσή του σχετικά με το δημοψήφισμα.

* Τέλος εξευτελισμού: Ξεπέρασαν όλα τα όρια. Μας έχουν βγάλει την ψυχή ανάποδα. Τόσα χρόνια βλέπουμε στις τηλεοράσεις τα υποτιμητικά τους βλέμματα, τις εξευτελιστικές τους δηλώσεις, τα ειρωνικά τους χαμόγελα, τις δήθεν δηλώσεις συμπόνοιας.

* Ο υπέρμαχος των δημοψηφισμάτων Παπανδρέου χαρακτηρίζει δειλία το δημοψήφισμα Τσίπρα: Αν και το 2009 ο Γιώργος Παπανδρέου είχε εκφράσει την θέληση του να προσφύγει σε δημοψήφισμα πριν την υπαγωγή της χώρας στο μνημόνιο κι έκτοτε έχει επανειλημμένως δηλώσει πόσο λάθος ήταν που δεν μίλησε τότε ο λαός, αλλά έχει καλέσει και τον πρωθυπουργό να προβεί σε αυτή την κίνηση, τώρα που το δημοψήφισμα είναι γεγονός… το χαρακτηρίζει δειλία.

* Καμμένος: Όλα αλλάζουν εάν οι θεσμοί αποδεχτούν την πρότασή μας: Τη θέση ότι «αλλάζουν όλα», σε σχέση με το δημοψήφισμα, εάν οι θεσμοί αποδεχθούν την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης στο προγραμματισμένο για σήμερα, Σάββατο, Eurogroup, εξέφρασε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος.

* Καραμανλής: Άφρονες επιλογές εξωθούν τη χώρα σε περιπέτειες: Δημόσια παρέμβαση πραγματοποίησε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής επικρίνοντας την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα για τη διενέργεια δημοψηφίσματος.

* Διαψεύδει ο Πανούσης τα περί διαφοροποίησής του ως προς το δημοψήφισμα: Πηγές του υπουργείο Προστασίας του Πολίτη διέψευσαν κατηγορηματικά σήμερα Σάββατο ότι ο Γιάννης Πανούσης πρόκειται να διαφοροποιηθεί εντός της ημέρας σε ότι αφορά το δημοψήφισμα.

* Το Euro Working Group προετοιμάζει το Eurogroup: Με στόχο να προετοιμάσει την ημερήσια διάταξη του σημερινού Eurogroup -που θα διεξαχθεί κανονικά – ξεκινάει το μεσημέρι τις εργασίες του το Euro Working Group.

*Λαφαζάνης: Η Ελλάδα διαθέτει πολλαπλούς εναλλακτικούς δρόμους: «Η ευρω-υποταγή δεν είναι καθόλου μονόδρομος. Η Ελλάδα, αν χρειαστεί, προκειμένου να απαντήσει στην εξόντωση και να διασώσει την αξιοπρέπεια και την επιβίωσή της, διαθέτει πολλαπλούς εναλλακτικούς δρόμους, οικονομικούς, νομισματικούς, κοινωνικούς, γεωπολιτικούς», δηλώνει ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.

* [LIVE] Στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για το δημοψήφισμα: Στις 12 το μεσημέρι συγκαλείται εκτάκτως η Ολομέλεια της Βουλής προκειμένου να λάβει αποφάσεις για το δημοψήφισμα με ερώτημα την αποδοχή ή απόρριψη της πρότασης των Θεσμών, το οποίο ανακοίνωσε με διάγγελμά του τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

* Podemos: Η γενναία ελληνική κυβέρνηση δίνει το λόγο στο λαό της: Μέσω του λογαριασμού τους στο Twitter οι Ισπανοί Podemos του Πάμπλο Ιγκλέσιας σχολιάζουν σήμερα Σάββατο την απόφαση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να προκηρύξει δημοψήφισμα, εκφράζοντας την αμέριστη στήριξή τους προς την ελληνική κυβέρνηση.

* Ντίξον-Reuters: Η Ελλάδα καλείται να επιλέξει ανάμεσα στο κακό και το εξαιρετικά κακό: Με τη φράση «ο Έλληνας πρωθυπουργός προσφέρει στο λαό την επιλογή ανάμεσα στο κακό και το εξαιρετικά κακό», ο αρθρογράφος του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters Χιούγκο Ντίξον σχολιάζει την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να προκηρύξει δημοψήφισμα για τις 5 Ιουλίου αναφορικά με το περιεχόμενο της συμφωνίας Αθήνας – δανειστών.

* Κύπρος: Διαψεύδει η Λευκωσία ότι ο Τσίπρας μίλησε για εκλογές στον Αναστασιάδη: Η Λευκωσία διαψεύδει κατηγορηματικά δημοσιεύματα στον αθηναϊκό Τύπο, σύμφωνα με τα οποία ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, εκμυστηρεύτηκε στον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, ότι προτίθεται να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, μετά το αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων για το ελληνικό ζήτημα.

* Το 1974 έγινε το τελευταίο δημοψήφισμα στην Ελλάδα: Το προηγούμενο δημοψήφισμα στη χώρα μας είχε διενεργηθεί 1974: Μετά την πτώση της δικτατορίας, η κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή διενεργεί δημοψήφισμα με ερώτημα τη μορφή του πολιτεύματος. Το δημοψήφισμα διενεργήθηκε στις 8 Δεκεμβρίου.

* Η γερμανική Αριστερά έχει ζητήσει από την Μέρκελ να σώσει την Ελλάδα: Στο πλευρό της ελληνικής κυβέρνησης στέκεται η γερμανική Αριστερά. Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος Die Linke, Γκρέγκορ Γκίζι, δήλωσε ότι από την αρχή των κρίσιμων διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της είχε ζητήσει από τη καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ να σώσει την Ελλάδα.

* Το πολιτικό συμβούλιο της ΝΔ συγκαλεί εκτάκτως ο Σαμαράς: Συνεδριάζει εκτάκτως στις 10:30  το άτυπο πολιτικό συμβούλιο της ΝΔ υπό τον Αντώνη Σαμαρά, προκειμένου να λάβει αποφάσεις αναφορικά με τη στάση του κόμματος εν όψει της συζήτησης στη Βουλή για το δημοψήφισμα. Ο κ. Σαμαράς χαρακτήρισε τον κ. Τσίπρα «μοιραίο, αδύναμο και ανεύθυνο» και τον κατηγόρησε πως απομονώνει τη χώρα από την Ευρώπη, διχάζει τον Ελληνικό λαό και ρίχνει στις πλάτες του τις ευθύνες που δεν μπορεί να αναλάβει ο ίδιος.

* ΟΧΙ ως το τέλος: Ο πρώτος τίτλος του άρθρου ήταν Ο πρωθυπουργός να σφυρίξει τη λήξη. Ωστόσο το διάγγελμα του Αλέξη Τσίπρα μας ξεπέρασε. Ο προβληματισμός που θέτει το άρθρο όμως παραμένει παρά την αναγγελία του δημοψηφίσματος. Μήπως ήρθε η ώρα να σπάσουμε το ταμπού της ρήξης και του  εθνικού νομίσματος;

* Πώς αντιδρούν τα διεθνή ΜΜΕ μετά το διάγγελμα Τσίπρα: Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι πιάστηκαν εξ απήνης από την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να προχωρήσει σε δημοψήφισμα, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος είχε ενημερώσει Μέρκελ, Ολαντ και Ντράγκι, αναφέρει η Wall Street Journal.

* Στις 10:00 συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ: Συνεδριάζει σήμερα Σάββατο στις 10 το πρωί η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, μετά τις ραγδαίες εξελίξεις που πυροδότησε η ανακοίνωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

* Ώρα Δημοκρατίας: Ο Αλέξης Τσίπρας δεν μπλόφαρε, το τελεσίγραφο των «θεσμών» απορρίφθηκε και η Ελλάδα απαντά στα αδιέξοδα της Ευρώπης με προσκλητήριο δημοκρατίας.

* Η κίνηση Τσίπρα δημιουργεί νέα πολιτικά δεδομένα: Ενα νέο κεφάλαιο γράφεται στο ελληνικό δράμα μετά την αιφνιδιαστική μεταμεσονύκτια εξαγγελία του πρωθυπουργού για δημοψήφισμα την Κυριακή 5 Ιουλίου επί της πρότασης των πιστωτών. Όπως προκύπτει από το διάγγελμα του Α. Τσίπρα και δηλώσεις υπουργών, η κυβέρνηση τάσσεται υπέρ του “όχι”, ενώ από την πλευρά των εταίρων-δανειστών το δίλημμα τίθεται ως “ευρώ ή δραχμή”.

* Σε χρόνο μέλλοντα: Τι θα έγραφε, άραγε, ο ιστορικός του μέλλοντος αν γινόταν η πρώτη αποχώρηση κράτους μέλους από την ευρωζώνη; Οτι η ρήξη επήλθε λόγω διαφωνιών στον συντελεστή ΦΠΑ για τα ξενοδοχεία; Θα αναφερόταν διεξοδικά στα λάθη της ελληνικής πλευράς στη διάρκεια των πέντε μηνών διαπραγμάτευσης ή θα τα προσπερνούσε, όπως κάνει ο Γ. Χάμπερμας για να αναδείξει ότι “οι πολίτες και όχι οι τράπεζες είναι αυτοί που πρέπει να έχουν τον τελευταίο λόγο για το ευρωπαϊκό πεπρωμένο”;

* Η ώρα του όχι και του βαθύτερου ερωτήματος: Η κυβέρνηση αφού έδειξε διατεθειμένη να υπογράψει ακόμα και ένα νέο μνημόνιο και παρότι εγκατέλειψε το προεκλογικό της πρόγραμμα, εν τέλει εξωθήθηκε σε μια πρόταση συμφωνίας που η πλειοψηφία δε θα μπορούσε να υπερψηφίσει τουλάχιστον χωρίς να ταπεινωθεί εντελώς. Η γραμμή της άλλης διαπραγμάτευσης μέσα στην Ευρωζώνη, με διαρκείς διαβεβαιώσεις περί της πίστης της ελληνικής πλευράς στο ευρώ κατέρρευσε μπροστά στο αντιδραστικό τείχος της νέας αρχιτεκτονικής της Ευρωζώνης.

* Γενναία δημοκρατική πράξη: Γνωρίζαμε ότι τα αστικά κόμματα στην Ελλάδα δε θέλουν το λαό συμμέτοχο στις αποφάσεις. Πολλές φορές το έδειξαν και τώρα πλέον το φωνάζουν από τα… μεγάφωνα. Βλέπουμε τοποθετήσεις πολιτικών και πολιτών ότι τάχα η κυβέρνηση αποποιείται τις ευθύνες της και τις μεταφέρει στην πλάτη των πολιτών. Ξέχασαν όμως ότι οι πολίτες δεν θέλουν ηγέτες-διαφεντευτές (που ικανοποιούν τον εγωισμός τους) αλλά συμμετοχή σε αποφάσεις που θα ορίσουν το δικό τους μέλλον και των παιδιών τους…

* Βενιζέλος: Πολιτική απάτη που μετεξελίσσεται σε πραξικόπημα: «Πολιτική απάτη που μετεξελίσσεται τώρα σε πραξικόπημα και που ευτελίζει τις δημοκρατικές διαδικασίες ενώ θέτει σε άμεσο κίνδυνο την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και  απειλεί το ιστορικό της κεκτημένο», χαρακτήρισε Ευάγγελος Βενιζέλος, την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να προκηρύξει δημοψήφισμα.

* Το ΚΚΕ καλεί σε αποχή από το δημοψήφισμα: Ο λαός καλείται να επιλέξει ανάμεσα στη Σκύλλα και τη Χάρυβδη, τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας, καταδικάζοντας τον εκβιασμό, όπως είπε, κυβέρνησης και δανειστών και καλώντας το λαό να πει «όχι» και στους δύο.

* Αξιωματούχος ευρωζώνης: Κανονικά το Eurogroup του Σαββάτου – «Ανοιχτό» το θέμα συζήτησης: Αξιωματούχος της ευρωζώνης, τον οποίο επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, επιβεβαίωσε πως «το Eurogroup θα διεξαχθεί» κανονικά το Σάββατο, ωστόσο δεν αποκλείει το ενδεχόμενο της συζήτησης να επικεντρωθεί σε ένα «σχέδιο Β», κάτι που όπως είπε επιθυμεί «ένας ορισμένος αριθμός χωρών».

* Βαρουφάκης: Πόσο ριζοσπαστικό ακούγεται στην Ευρώπη το «ας αποφασίσει ο λαός»: «H Δημοκρατία χρειαζόταν μια τονωτική ένεση στην Ευρωζώνη. Μόλις την δώσαμε! Ας αποφασίσει ο λαός (Ενδιαφέρον πόσο ριζοσπαστικό ακούγεται αυτό!)», σχολίασε μέσω twitter ο Γιάνης Βαρουφάκης

* Αυτή θα είναι η ερώτηση του δημοψηφίσματος: Σύμφωνα με την σχετική απόφαση και πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου προς τη Βουλή, κατόπιν εισήγησης του Πρωθυπουργού, κατά την διαδικασία του προτεινόμενου δημοψηφίσματος, ο ελληνικός λαός καλείται να αποφασίσει με την ψήφο του εάν πρέπει να γίνει αποδεκτό το σχέδιο συμφωνίας το οποίο κατέθεσαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο Eurogroup της 25/6/2015 και αποτελείται από 2 έγγραφα, τα οποία συγκροτούν την πρόταση επί της οποίας προτείνεται το δημοψήφισμα: το πρώτο έγγραφο τιτλοφορείται «Reforms for the completion of the Current Program and Beyond» (Μεταρρυθμίσεις για την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος και πέραν αυτού) και το δεύτερο «Preliminary Debt sustainability analysis» (προκαταρκτική ανάλυση βιωσιμότητας χρέους).

* Διεθνή Μέσα: Το γύρο του κόσμου κάνει η απόφαση για δημοψήφισμα : Το γύρο του κόσμου κάνει η απόφαση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για δημοψήφισμα επί της συμφωνίας των θεσμών, με τα διεθνή μέσα να μεταδίδουν ως πρώτο θέμα την εξέλιξη.

* ΟΧΙ, αλλά ΝΑΙ στο plan B. Του Στέλιου Κούλογλου: Τις επόμενες ημέρες από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, σε μια σύσκεψη στην ευρωπαϊκή Κομισιόν,ο αντιπρόεδρος Φ. Τίμερμανς ρώτησε: “τι θα κάνουμε τώρα με αυτόν τον Τσίπρα;”. “Αφήστε, θα τον αναλάβω εγώ”, απάντησε ο πρόεδρος Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Την συνέχεια την είδαμε τους τελευταίους 5 μήνες: από τον “φιλέλληνα” Γιούνκερ, μέχρι την “συμβιβαστική” Μέρκελ και τον “σοσιαλιστή” Ολάντ, οι αδυσώπητοι άρχοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ροκανίζοντας τον χρόνο και τα λιγοστά αποθέματα στα ελληνικά ταμεία,  έσκαψαν μεθοδικά την παγίδα που είχε από την αρχή ένα στόχο: τον εξευτελισμό και την ανατροπή της κυβέρνησης.

* Πρωτοβουλία Σαμαρά για «συστράτευση όλων των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων»: Ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, φέρεται έτοιμος να αναλάβει πρωτοβουλίες για τη συστράτευση «όλων εκείνων των δυνάμεων που επιθυμούν την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη».

* Ο Καμμένος καλεί το λαό να πει «όχι» στην παράδοση της ανεξαρτησίας του: «Να ψηφίσει ο ελληνικός λαός ‘όχι’ στη παράδοση της ανεξαρτησίας και της κυριαρχίας μας» δήλωσε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος στον τηλεοπτικό σταθμό Mega.

* #dimopsifisma: Οι αντιδράσεις των πολιτών στο twitter : Λίγα δευτερόλεπτα χρειάστηκε το #dimopsifisma για να γίνει πρώτο trend στο twitter από τη στιγμή που ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ανακοίνωσε την απόφαση της κυβέρνησης.

* «Τρίπλα» από Μέρκελ και Βρυξέλλες: Σχεδιάζουν να αποσύρουν την πρόταση : Την αντεπίθεσή τους στην κίνηση Τσίπρα και της ελληνικής κυβέρνησης να ζητήσει δημοψήφισμα με ερώτημα «ναι» ή «όχι» στην πρόταση των δανειστών, ετοιμάζουν Μέρκελ, Λαγκάρντ και η ηγεσία της Κομισιόν.

* Θεοδωράκης: «Το Ποτάμι καλεί τον ελληνικό λαό σε αντίσταση»: Το Ποτάμι θεωρεί απαράδεκτη την απόφαση για δημοψήφισμα με τον επικεφαλής του κόμματος Σταύρο Θεοδωράκη να εξαπολύει επίθεση κατά της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού.

* ΠΑΣΟΚ: Να παραιτηθεί ο Τσίπρας και να πάμε σε εκλογές: Το πρωί στις 9.30 θα συνεδριάσει εκτάκτως στη Βουλή η κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, υπό την προεδρία της Φώφης Γεννηματά για να συζητήσει τα δεδομένα που διαμορφώνονται μετά την απόφαση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για δημοψήφισμα. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με δήλωσή της καλεί τον Αλέξη Τσίπρα «να παραιτηθεί και να αφήσει τους πολίτες να αποφασίσουν με εκλογές για το μέλλον το δικό τους και της χώρας. Η κυβέρνηση απέτυχε και οδηγεί την χώρα σε μεγάλη εθνική περιπέτεια».

* Το ερώτημα είναι «ναι» ή «όχι» στην Ευρώπη, λέει ο Αντώνης Σαμαράς : Ο πρωθυπουργός οδηγεί σε δημοψήφισμα με ερώτημα ουσιαστικά «ναι ή όχι» στην Ευρώπη, επισημαίνει σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, που ακολουθεί το διάγγελμα του Αλέξη Τσίπρα. Το ερώτημα, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό θα είναι «ναι ή όχι» στη συμφωνία που προτείνουν οι δανειστές.

* Μήνυμα Παππά προς Μέρκελ: Όποιος ταυτίζει το ευρώ με τα Μνημόνια κάνει κακό στην Ευρώπη : Ο ελληνικός λαός θα πει «όχι» στην πρόταση των θεσμών, ανέφερε απόψε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς.

* Φωτογραφίες στο διαδίκτυο με πολίτες στα ATM μετά την ανακοίνωση δημοψηφίσματος: Πολίτες σε διάφορες περιοχές της χώρας έσπευσαν στα ΑΤΜ μετά την ανακοίνωση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, για δημοψήφισμα με ερώτημα «ναι ή όχι» στη συμφωνία που προτείνουν οι δανειστές.

* Τί προβλέπει το Σύνταγμα για το δημοψήφισμα: Σύμφωνα με το άρθρο 44 του Συντάγματος, προβλέπονται δύο ειδών δημοψηφίσματα: το πρώτο είναι για «κρίσιμα εθνικά θέματα»  και το δεύτερο για ήδη ψηφισμένο νομοσχέδιο, εκτός από δημοσιονομικό ζήτημα. Στην προκειμένη περίπτωση ο Αλέξης Τσίπρας εισηγείται δημοψήφισμα για κρίςιμο εθνικό θέμα.

* Να πει όχι στην πρόταση των δανειστών ζητά η κυβέρνηση από το λαό: Να πει «όχι» στη συμφωνία που προτείνουν οι δανειστές ζητά η κυβέρνηση από το λαό. Μετά την τοποθέτηση του ίδιου του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα κατά το διάγγελμα στο οποίο ανακοίνωσε δημοψήφισμα με ερώτημα το «ναι» ή «όχι» στη συμφωνία που προτείνουν οι δανειστές όλοι οι υπουργοί  έκαναν αντίστοιχες δηλώσεις εξερχόμενοι από το Μέγαρο Μαξίμου, όπου είχαν μαραθώνια συνεδρίαση. 

* Συνάντηση Δραγασάκη – Ντράγκι – Τσακαλώτου το Σάββατο: Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος θα έχουν συνάντηση αύριο, Σάββατο, με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι. Το βράδυ  της Παρασκευής ο πρωθυπουργός μίλησε με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και όπως ανέφερε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έδειξε μεγάλη κατανόηση στην απόφαση για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

* Δημοψήφισμα ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας: «Ο λαός θα δώσει περήφανη απάντηση»: Δημοψήφισμα για το περιεχόμενο της συμφωνίας, το οποίο θα διεξαχθεί την επόμενη Κυριακή, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός μετά το τελεσίγραφο των θεσμών. Σύμφωνα με πληροφορίες του Tvxs.gr το δημοψήφισμα συζητήθηκε από την κυβέρνηση το βράδυ της Τετάρτης μετά την παρέμβαση του ΔΝΤ, που ανέτρεψε την αρχική σύγκληση που είχε επιτευχθεί με την ελληνική πρόταση και κλήθηκε ο πρωθυπουργός στις Βρυξέλλες για να ενημερωθεί για τη νέα προκλητική πρόταση των δανειστών.

Φωτογραφία του Δημήτρη Θεοδόση